Mezopotamya’nın ‘kayıp halkı’ bulundu

Diyarbakır’da, Avrupa Birliği tarafından Romanlar için ilk anlamı taşıyan Mezopotamya’nın kayıp halkı Domlar projesi tamamlandı. Projenin tamamlanmasını kendilerine has kutlayan Domlar, yapılan çalışmalarla bilinirlik ve güvenirliklerinin arttığını söyledi.

Haberler 22.10.2017 - 13:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede ilk defa Domlarla ilgili bir proje Avrupa Birlii tarafndan kabul edilerek hayata geçti. MEKSA Vakf tarafndan düzenlenen Mezopotamyann Kalp Halk Domlar isimli proje sayesinde 150 Dom kadnna mesleki eitim verilerek istihdama kazandrlmalarnn önü açld. Özellikle el sanatlarna yönelik mesleklerin seçildii projede, örenip yaptklar ürünleri kolayca satmalar amaçland. Yaklak 1 yl süren projede sepet örücülüü, deri ileme, ipek pui dokuma ile ilgili atölyeler kuruldu. Proje kapsamnda halk oyunlar, okuma yazma eitim ve okulu destekleyici eitimler de verildi.

Projenin son gününde bu sefer Domlar sahne ald. Aldklar eitimleri hem halk oyunlarnda hem de ark söylemede gösteren Domlar, kendi mahallelerinde yine kendilerine unutulmaz bir gün yaatt. Diyarbakrdaki Domlara stanbul, Ankara, zmir, Hatay, Gaziantep, Samsun ve Edirneden gelen Romanlar da destek verdi.

Dom istihdamna yardmc olacaz

Projeyi hayata geçiren MEKSA Vakfnn Bakan Sertaç Ik, AB projesi kapsamnda Meksa Vakf ve Sfr Ayrmclk Dernei ortaklnda projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Projenin içerisinde 150 Dom kadna mesleki eitim çalmalarnn olduunu hatrlatan Ik, Bunun dnda sosyal ve kültürel etkinlikler, bilinçlendirme ve bilgilendirme seminerleri oldukça fazla verildi. Amaç Diyarbakrda Dom ve Romanlar için görünürlük faaliyeti oluturmak, farkndalklarn arttrmak, özellikle sosyal içerme kapsamnda birtakm faaliyetleri gerçekletirerek Dom nüfusun hem istihdam orann arttrma hem de sosyal yaamn içerisinde daha görünür bir hale gelmelerini salamakt. Proje tamamlandktan sonra, özellikle Domlarn istihdam ile ilgili boyutunu iletmelerde ve özel sektörde kamu daireleri ile görüerek salamaya çalyoruz. Dün bir çaltay yaptk, 11 ilden Dom ve Roman derneklerinin yöneticileri de katld. Burada Domlarn Romanlarn genel anlamda Türkiyedeki sorunlar tartld. Bugün de yine Dom mahallesinde bir müzikli ve kendi kültürlerini yanstacaklar bir tören tertip ettik, bu törenin ardndan projeyi kapatmay amaçlyoruz dedi.

Proje sayesinde bilinirliimiz artt

Domlar, Romenler Gençlik Spor Kulübü ve Kültür Dernei Bakan Mehmet Demir ise, bu proje sayesinde kendilerini tüm Türkiyenin tandn söyledi. Demir, nsanlar bize yaklamlar deiti, inallah bundan sonra çok daha güzel olur. Bizim insanlarmz sradan insan deil, nüfusumuz da az deil. Bu projede bize destek veren herkese çok teekkür ederim diye konutu.

Karadeniz Bölgesi Roman Kültürü Aratrma Dernei Bakan Selim Gökçen de projenin kapannda Diyarbakrl Domlar yalnz brakmad. Projenin kapan etkinliine katlan Gökçen u ifadeleri kulland:

Samsun Canik ilçesinin Yavuz Selim Mahallesinden geldim. Karadenizden, Samsundan srf Mehmet Demire destek vermek amaçl Diyarbakra geldik. Diyarbakr halkn ve Dom mahallesini sevdik. Yeniköy Mahallesini tanm olduk bu proje sayesinde. Domlarn Romanlarn sorunlar hep ayn, sorunlarmzn çözümü için daha katk verici admlar bekliyoruz.

Ana Sayfaya Git