Mezrone üzümü!

Tarihi değerleri ve kültürel varlıklarıyla turizmin gözdesi olan Mardin'in aromasıyla damatları tatlandıran mezrone cinsi üzümünün hasadı başladı.

Haberler 02.10.2019 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mezopotamyann bereketli topraklarndan alnan onlarca ürünle asrlarca birçok medeniyetin geçim kayna olan Mardin, üzüm üretiminde Türkiyede ilk 5 il arasnda yer alyor. Austos ayndan balayarak kasm aynn sonuna kadar organik koullarda yetitirilen 23 çeit üzüm, kadim kentte azlar tatlandryor.

Balarnda yetien üzümleriyle mehur Ömerli ilçesinde de aromasyla bilinen mezrone cinsi üzümün ba bozumu yaplyor.

Ömerli Belediye Bakan Hüsamettin Altnda organik koullarda yetien 23 yerel genli üzüm türünden geçen yl 30 bin ton ürün alndn söyledi.

Austos ayndan kasm ayna kadar yaklak 4 ay boyunca ba bozumu ileminin Ömerlide devam ettiini aktaran Altnda, Üzümler içerisinde sofralk ve ralk olan da var, pestil, pekmez ve sucuk yaplan cinsimiz de var. dedi.

- Adn üzümden alan ilçe

Adn üzümden alan Türkiyenin ender yerlerinden birinin Ömerli olduunu dile getiren Altnda, Bu corafya, Arapçada üzümün ilendii yer anlamn tayan Mahserte olarak ifade ediliyor. Dolaysyla yüzyllarca burada üzüm üretimi yaplm. Mezrone belki de dünyann en güzel aromal üzümü. Bu üzüm Evliya çelebinin Seyahatnamesinde yer alm. diye konutu.

Yapacaklar projelerle üzümün yan sra bu meyveden elde edilen ürünlerle de Ömerliyi üzümün bakenti haline getirmeyi planladklarn aktaran Altnda, ekim aynn ilk haftasnda Ba Bozumu Kültür Turizm Festivali düzenleyeceklerini belirtti.

- Kuru toprakta organik yöntemle yetiiyor

Üretici Beir Temiz de Ömerli üzümünün tadna bakanlarn vazgeçilmezi olduunu söyledi.

Üzümün lezzetini kuru toprakta su vermeden yetitirilmesinden aldn vurgulayan Temiz, Biz su vermeden, ilaç kullanmadan organik ekilde yetitiriyoruz. dedi.

Ömerlide üzümün profesörü olarak nitelendirilen üretici Mehmet Akdoan, atadan kalma yöntemlerle organik ekilde üzüm yetitirdiklerini söyledi.

lçenin humuslu toprann baclk için elverili olduunu dile getiren Akdoan, Bada su kullanmyoruz. Yayla gibi yüksek bir yerde yetien mezrone cinsi üzümünün tad bütün üzümlerden farkl. diye konutu.

Akdoan, mezrone cinsi üzümü için Türkiyenin birçok yerinden sipari aldklarn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git