Milletvekilleri de annelerle buluştu

Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman "Annelerin gözyaşı, annelerin duası, annelerin çığlığı terörü yenecek. Hiç endişeniz olmasın. Anneler ağlamasın istiyoruz. Sizin gibi bir milletimiz olduğu için, milletimiz her zaman dünyaya karşı ayakta durur. Sizin acınız bizim acımızdır"

Haberler 09.11.2019 - 10:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) nsan Haklar nceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Hükümlü ve Tutuklu Haklar Alt Komisyonu üyeleri, daa kaçrlan çocuklarna kavuma umuduyla HDP Diyarbakr l Bakanl binas önünde oturma eylemi yapan Diyarbakr annelerini ziyaret etti.

Alt Komisyon Bakan ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, komisyon üyelerinden AK Parti Milletvekilleri Erol Kavuncu, brahim Yurdunuseven, Osman Nuri Gülaçar, Oya Eronat ve CHP Milletvekili Ali Haydar Hakverdi ile Diyarbakr Cezaevini ziyaret ettikten sonra çocuklarnn daa kaçrlmasndan HDPyi sorumlu tutan Diyarbakr anneleriyle görütü.

Oturma eylemi yapan ailelerle sohbet eden Alt Komisyonu Bakan ve AK Parti Hatay Milletvekili Yayman, Sizin acnz bizim acmz, milletimizin acsdr. diyerek AK Parti ve CHP milletvekilleri olarak anneleri ziyaret etmek istediklerini belirtti.

- Kan gruplarmz farkl olsa da ortak paydamz Türkiyedir

Annelerin gözya hereyi dindirir. Anneler isterse her eyi baarrlar. ifadesini kullanan Yayman, tüm Türkiyenin evlatlar için oturma eylemi yapan annelerin aclarn paylatn vurgulad.

Yayman, öyle konutu:

Evlat meselesi siyasetin üstündedir. Gündelik politikalarn üstündedir. Bugün komisyon olarak Diyarbakr cezaevini ziyaret ettik. Komisyon olarak buradan Elaz cezaevine gideceiz. Biz hep unu söyledik, nsan haklar partiler üstü bir meseledir. nsan hakk insanlk hakkdr. Ananemizde güzel bir söz var diyor ki, nsan yaat ki devlet yaasn biz sizin mücadelenizin sonuna kadar yanndayz. Bizim isimlerimiz farkl olsa da kalbimiz Türkiyemiz için, kalbimiz vatanmz için, kalbimiz milletimiz için atar. Hepimizin gözyann rengi ayndr. Kan gruplarmz farkl olsa da ortak paydamz Türkiyedir. Böyle olunca bu analarn çln bütün dünya duydu zaten. Biz de bu çla kulak vermek için buraya geldik. Burada siyaset yapmak, siyaset konumak için deil annelerin evlatlarna kavumas için buradayz.

Annelerin alamasn istemediklerinin altn çizen Yayman, Türkiyenin dousu, bats, kuzeyi ve güneyindeki bütün milletin Diyarbakr anneleri için dua ettiini belirtti.

Yayman, nsan Haklar Komisyonu olarak ilk defa bu konuyla ilgili Diyarbakra geldiklerini anmsatarak, Biz konuyu takip edeceiz. Sizinle de irtibat halinde olacaz. Biz herhangi bir vatandamzn terör örgütü tarafndan daa götürülmesini, orada tutulmasn asla kabul etmiyoruz. Terörün son bulmas lazm. Bu konuda Türkiyenin ortak bir kanaati var. ktidaryla, muhalefetiyle. nallah bu konuda elimizden geleni yapacaz. Buraya kadar geldik. Sizi de ziyaret etmek istedik. Bugün mübarek kandil gecesi. nallah dua edelim. Acnzn ve skntnzn yanndayz. diye konutu.

- Analarn aclar ortaktr

CHP Ankara Milletvekili Hakverdi de annelerin aclarn paylatklarn ifade ederek, parti ayrm yapmakszn Diyarbakrda olduklarn söyledi.

Analarn aclar ortaktr. Aclar yartrlmaz. Biz evlatlarn arayan cumartesi annelerini de ve sizlerin evlatlarn da ortak aclar olduu için sahip çkyoruz. Biz analarmza sahip çkyoruz. diyen Hakverdi, herkesin evlatlarna kavumasn ve bir daha böyle aclarn yaanmamasn diledi.

- Bir çocuu ie alyorlar, bir çocuu daa gönderiyorlar

Kaçlan yeeni için oturma eylemine katlan Muhittin Avunan ise ziyarete gelen komisyon üyelerine, yeeninin HDP ve PKK tarafndan kaçrldn dile getirerek, HDPliler kazandklar belediyelerde bir çocuu ie alyorlar, bir çocuu daa gönderiyorlar. Bunu herkese söylüyorum. Sadece yeenimin gelmesi benim için yetmez, PKKnn bitmesini istiyorum. Kandil burasdr. Bunlarn amac Türkiyeyi, Suriye gibi yapmaktr. Biz niye buradayz. Bunlar terör örgütüdür. ifadelerini kulland.

- Ben Kürdistan istemiyorum, olumu istiyorum

16 yandaki olu kaçrlan baba Celil Begda, olu için oturma eylemine katldn belirterek, Benim 15 yandaki çocuum ne olacak. Keke cezaevinde olsayd, görüüne gidip görürdüm. Mezar olsayd perembe günü gidip Yasinini okurdum. Benim olum nerede imdi? Götürüp Amerika askeri yaptlar. Benim olumu niye götürdüler? Bunun açklamasn bana yapn. Ben olumu istiyorum. Ben para, pul i istemiyorum. Ben Kürdistan istemiyorum, olumu istiyorum. Olumu getirsinler. Ne Kürdistan? eklinde konutu.

Olu kaçrlan Baba Rauf Biçer de HDP ve PKKya tepki göstererek, unlar kaydetti:

Buras bir siyasi parti deil. Size yemin ediyorum. Kurana el basaym. Buras Kandilin ana merkezidir, kayt merkezidir. çocuklar bunlarn emri olmadan daa çkmyor. Benim çocuum buraya defalarca girip çkm. Dedim ki onlara, siz siyasi bir partisiniz, olum 16 yanda sizlere verecek oyu yok. Siz niye onu binanza alyorsunuz? Bana ne diyorlar biliyor musunuz? Buras demokratik bir parti, herkes girip çkabilir. Bir ey varsa git ikayet et diyorlar. Ben kime ikayet edeyim. ikayet etsem bile siyasi partinin dokunulmazl var. Bunlarn emri olmadan hiçbir çocuk daa çkmyor ve burada yatrlyor.

- CHP de artk bize destek versin

67 gündür çocuklar için oturma eylemi yaptklarn hatrlatan baba Süleyman Aydn da HDP l Bakanlndan bir açklama beklediklerini ancak yetkililerinin bir açklama yapmaktan kaçndklarn söyledi.

Hepimiz çocuklarmz istiyoruz. diyen Aydn, sözlerini öyle tamamlad:

Neden kaçyorlar bizden, nereye kadar kaçacaklar? Biz 67 gündür buradayz. Bize hiçbir açklama yapmyorlar. Hepimizi tehdit ediyorlar. Yolumuzu kesiyorlar, burada durmayn diyorlar. Biz burada hepimiz evlatlarmz istiyoruz. Baka bir ey istemiyoruz. CHP de artk bize destek versin.

Oturma eylemi yapan aileler, ziyaret için komisyon üyelerine teekkür ederek, komisyon üyelerinden çocuklarna kavumak için destek talebinde bulundu.

Ana Sayfaya Git