Milyonlarca telefon görüşmesine inceleme

2010-2018 arasında yapılan ankesörlü telefon görüşmeleri tek tek incelenecek. Savcılıklar bu bilgilerle harekete geçecek.

Haberler 21.02.2019 - 12:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Silahl Kuvvetlerindeki (TSK) FETÖ yaplanmasnn çözülmesine yönelik yürütülen ankesörlü telefon soruturmalar derinletirildi. Emniyet, 2010-2018 yllar arasnda sabit veya büfe telefonlarndan TSK mensuplaryla yaplan 7.5 milyon görüme belirleyerek, operasyonlarn geniletecek.

Yarg ve emniyet tarafndan FETÖ soruturmalarnda, ByLocktan sonra en önemli delil olarak görülen ankesörlü telefon konusuna arlk verilmeye baland. Ankara Cumhuriyet Basavclnn koordine ettii soruturmalar kapsamnda Terörle Mücadele Daire Bakanlnda özel bir çalma grubu oluturuldu. TEM Daire, bu kapsamda ankesörlü aramalarla ilgili Türkiye havuzu oluturma çalmas balatt.

Ankara Cumhuriyet Basavclnn yürüttüü soruturmalar çerçevesinde FETÖ imamlar tarafndan 2010-2018 yllar arasnda sabit ve kontörlü hatlarla aranan askerlerle yaplan 7.5 milyon görüme kayd masaya yatrld.

Bu aramalarn Türkiye genelinde yaklak 4 bin ankesörlüden yapld belirtilirken, bunlardan yalnzca 477sinin Ankaradaki büfe ve sabit telefondan yaplan görümeler olduu örenildi.

DEFRE EDLECEKLER

Soruturmadaki amacn TSKda görevli askerlerin ankesörlü telefonlarla yapt 7.5 milyon görümeden ne kadarnn FETÖ görümesi olduunu tespit edilmek olduu belirtildi. Böylece FETÖnün TSKdeki yaplanmasnn büyük oranda deifre edilecei bildirildi. Ankesörlü arama soruturmasna taklan asker saysnn ise oldukça büyük olduu, ancak bunun açklanmasnn devletin güvenliine zarar verecei gerekçesiyle sakland ileri sürüldü.

SAVCILIK 10 KRTER BELRLED

Basavclk, ankesörle aramann mahrem imam aramas olup olmadn belirlemek için 10 kriter belirledi. Buna göre ankesörlü telefondan ayn rütbeden veya bir alt rütbeden birden fazla asker aranmas varsa bunu FETÖ aramas olarak kabul eden savclk, aramann periyodik olup olmadna bakyor. Ankesörlü telefondan belirli zaman aralklarndan örnein 15 günde bir asker aramas yaplp yaplmad inceleniyor.

Ankesörlü telefondan ayn asker en az 5 kez aranmsa bu üpheli olarak görülüyor. Baz aramalarda, imamn sorumlu olduu askerleri ararken önce son iki rakam bilerek yanl tulad ve 2-3 saniye süren bir arama gerçekletirdii, ardndan ise doru numaray girerek görüme yapt belirtildi.

Ana Sayfaya Git