Minarenin eğimi, Pisa Kulesi'nden fazla

Elazığ'daki 859 yıllık Harput Ulu Cami'nin minaresinin, 6.8 derece eğime sahip olduğu tespit edildi.

Haberler 01.11.2016 - 08:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

talyann Pisa kentindeki Mucizeler Meydannda, 1173 ylnda çan kulesi olarak yaplan Pisa Kulesi 3,99 derecelik eimiyle tannyor. Turizm sektöründe önemli bir yere sahip olan Pisa Kulesinden 16 yl önce yaptrlan Harput Mahallesindeki Ulu Caminin minaresi de eimiyle ilgi çekiyor. Artuklu hükümdar Fahrettin Karaaslan tarafndan yaptrlan Ulu Caminin minaresinin eiminin 6.8 derece olduu belirlendi.

Frat Üniversitesi Eitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eitim Bölümü öretim üyesi ve Harput Kalesi kaz çalmas sorumlusu Doç. Dr. smail Aytaç, söz konusu caminin Büyük Selçuklu Devletinin ran Bölgesi mimari eserlerini oluturan üstü açk avlulu Anadolunun ilk camilerinden biri olduunu söyledi.

Pisa Kulesinden fazla

Tarihi süreç içerisinde çeitli nedenlerle caminin minaresinde eilme meydana geldiini belirten Aytaç, önceki ölçümlerini salkl olmad düüncesiyle Malatya Vakflar Bölge Müdürlüünün minarenin eiminin kesin olarak belirlenmesi için 2 yl önce çalma balattn vurgulad.

Aytaç, son iki ylda inklinometre ad verilen bir cihazla her gün 6 saat aralklarla ölçüm yapldn vurgulayarak, öyle konutu:

Yaplan ölçümler sonucunda minarenin 6.8 derecelik eime sahip olduu belirlendi. 2 yl içerisinde minarenin eiminde deiiklik olmazken, tulalar arasnda açlmalar izlendi. Minare, bu eimle günümüze kadar gelebilmi olmas bakmndan önemli bir eser. Hiçbir mimar eserini eri yapmaz. Fakat 850 yllk bir yapdan bahsediyoruz. Zamanla depremler ve zemin oynamasndan kaidesindeki oynamalar sonucu eimin olutuunu tahmin ediyoruz.

Ana Sayfaya Git