Miraç Kandili bugün idrak edilecek

Peygamber Efendimiz’in Allah’ın huzuruna yükseldiği gece olarak kabul edilen “Miraç Kandili” bugün idrak edilecek.

Haberler 17.02.2023 - 00:28 Son Güncelleme : 16.02.2023 - 23:28

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammedin(S.A.V) Yüce Yaradanın huzuruna çıktığı gece olarak kabul edilen ve Mübarek Üçaylardan Recep Ayının da 27inci gecesine denk gelen Miraç Kandili, bugün idrak edilecek. Türkiyeyi vuran asrın felaketinin gölgesinde idrak edilecek gecede müslümanlar Türkiyenin 10 ilini etkisi altına alan ve 35 binin üzerinde yaşamını yitirenlere, yüz bini aşan yaralıyla dua edip, yaradandan destek isteyecek.

MİRAç KANDİLİ

23 Ocakta başlayan üç ayların ilki olan Recep ayının 27nci gecesine denk gelen Miraç Kandili, İslam inancına göre, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (S.A.V), 27 Recep 621 hicri tarihinde gece Allahın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselamın rehberliğinde Mescid-i Haramdan Mescid-i Aksaya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükseldi.

İsra ve Miraç mucizesi ismiyle anılan bu olay, Kuran-ı Kerimde İsra ve Necm surelerinde ifade ediliyor. İsra olayı, Hazreti Muhammedin bir gece Mekkeden Kudüse, Miraç olayı ise gökler ötesine yaptığı yolculuğa deniliyor.

AHLEK VE FAZİLET

İslam kaynaklarına göre, Mekkeden Medineye hicretten bir sene önce yaşanan İsra ve Miraç olayı Allahın, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammedin Mekkede gördüğü eziyetlere karşı bir tesellisi olarak kabul ediliyor.

Miraç gecesinde beş vakit namaz farz kılındı, Allaha şirk koşmayanların bağışlanacağı müjdesi verildi ve Amenerrasulü diye başlayan Bakara Suresinin son iki ayeti vahyolundu.

Ayrıca bu gece Allah, Hazreti Muhammede İsra Suresinde de yer alan insanın yaşama hakkını, şeref ve haysiyetini korumayı, toplumun huzur ve güvenini sağlamayı amaçlayan ahlak ve fazilet düsturlarını bildirdi.

Müslümanlara Miraç Kandilinde, namaz borcu olanların kılabildiklerince namaz kılması, namaz borcu olmayanların ise nafile namaz kılması, Kuran-ı Kerim okuması, istiğfar ve dua etmesi tavsiye ediliyor.

MİRAç KANDİLİ PROGRAMI

Diyanet Başkanlığınca ülke genelinde kandil programları düzenlenecek. Bu kapsamda Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da Ankarada Ahmet Hamdi Akseki Camisinde düzenlenecek Miraç Kandili programına katılacak.

Ana Sayfaya Git