Misafirliğe gitmeyin misafir almayınız!

TÜSAD, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında getirilen kısıtlamalar nedeniyle dışarıda buluşamayanların evlerde çok sık bir araya geldiğine ve bunun da bulaş riskini artırdığına işaret etti.

Haberler 03.12.2020 - 01:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Solunum Aratrmalar Dernei (TÜSAD), Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Onur Turan, yapt yazl açklamada, kstlamalarn evlerde insanlarn topluluk eklinde bir araya gelecei etkinliklerin yaplmamasn da kapsadna deinirken, unlar kaydetti:

Son günlerde ne yazk ki darda buluamayan ailelerin evlerde çok sk bir araya geldikleri ve birbirlerine virüsü bulatrdklarna ahit olmaktayz. Pandeminin en zor günlerini, hasta saysnn en yüksek olduu zamanlar yaarken, en yaknmz dahil herkesin enfeksiyon tama ihtimali olduu unutulmamaldr. Bu yüzden çok zorunlu deil ise yaadnz eve misafir kabul etmeyin, bakalarnn evine ziyarete gitmeyin. Ev dna ii gerei veya baka nedenler ile çkan kiilerin evde dier aile fertlerine kar sosyal mesafeyi korumas, evde kullanlan ortak alanlara dikkat edilmesi, gerekli durumlarda maske veya eldiven kullanmas bula riskini aza indirgeyecektir. Hayatn eve sabileceini unutmamal, geçirdiimiz bu zor günleri bir an önce geride brakmak için maske-mesafe-hijyen kurallarna mutlaka uymalyz.

Turan, evde alnabilecek önlemleri öyle sralad:

htiyaçlar dorultusunda dar çkld durumlarda eve her dönüte dezenfekte olunmas bu kurallarn banda gelmektedir. Darda giyilen kyafetler eve gelindiinde çamar makinesinde ykanmaldr. Evde ortak kullanlan kap kollar, tuvalet gibi yerler günde bir kez dezenfektan kullanlarak silinmelidir. Dardan gelen kargo ve sipariler balkon gibi açk alanlarda açlmal, ambalaj darda braklmal ve paket temas sonras eller sabunlu su ile ykanmaldr.

HAVALANDIRILMAYAN ORTAMLARDA BULUNAN VE HIZLICA çOALAN VRÜSLER SALII OLUMSUZ ETKLEYEBLR

Doç. Dr. Onur Turan, k mevsiminin balamasyla hava scaklklarnn da hissedilir derecede dütüünü ve souk havann vücut direncini düürdüünü hatrlatarak, sonbahar ve k aylarnda zatürre görülme sklnn arttn, grip ve nezleye yol açan mikroplarn souk havada daha kolay yaylp insandan insana bulatn anlatt.

Söz konusu hastalklarn insandan insana bulamasnn ve hasta olmaya yol açmasnn temel nedenlerinden birinin, yaanan evi ve çallan i yerini iyi havalandrmamak olduuna dikkati çeken Turan, öyle devam etti:

Havalandrlmayan ortamlarda bulunan ve hzlca çoalan mantarlar, bakteriler ve virüsler salmz olumsuz yönde etkileyebilir. Evde daha çok zaman geçireceimiz bu günlerde evlerdeki havay sürekli olan yenilemek, havann tazelenmesini salayarak nem orann da düürür. Odalar her gün, birkaç kez en az 30 dakika havalandrlmaldr. Bu önlemler, koronavirüs de dahil olmak üzere virüslerin evde barnmasna daha fazla engel olacaktr.

GÜçLÜ BAIIKLIK çN DÜZENL UYKU ART

Turan, baklk sisteminin kuvvetli olmasnn virüs ve bakterileri vücuttan uzak tuttuunu ve enfeksiyon durumunda hastaln beklenenden daha hafif geçmesini salayabildiini vurgulayarak, güçlü baklk sistemi için düzenli uyku ve beslenmenin art olduunu, günde ortalama 7-9 saat uyumaya ve uyku düzenini bozmamaya özen göstermek, ayrca alkol tüketmek ve geç saatlerde yemek yemek gibi uyku kalitesini olumsuz etkileyecek davranlardan kaçnmak gerektiini belirtti.

Meyve-sebze gibi vitamin, mineral içerii yüksek, antioksidan özellii olan besinlerin ihmal edilmemesinin önemine iaret eden Turan, doal yourt, ayran, kefir gibi probiyotiklere sofralarda daha fazla yer verilebileceini aktard. Turan, bol su içmeye ve kilo almamaya dikkat etmenin önemli olduunu, düzenli fiziksel aktivitenin baklk sistemini güçlendirmenin yan sra uyku kalitesini gelitirdiini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git