Mit Müsteşarı Vardı

HDP'li Baluken: Eski MİT Müsteşarı özerkliğin tartışıldığı DTK toplantısına katıldı.

Haberler 09.05.2017 - 08:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bingöl Cumhuriyet Basavclnca açlan soruturma kapsamnda 4 Kasmda tutuklanan, 30 Ocak günü yaplan ilk durumada tutuksuz yarglanmak üzere serbest braklan ve savcln itiraz üzerine yeniden tutuklanan HDP Diyarbakr Milletvekili dris Balukenin yarglanmasna devam edildi.

HDP Diyarbakr Milletvekili dris Balukenin, Devletin birlii ve ülke bütünlüünü bozmak, Terör örgütü üyelii ve Terör örgütü propagandas yapmak iddiasyla arlatrlm ömür boyu ve 15 yla kadar hapis cezas istemiyle yargland davann durumasna Diyarbakr 8inci Ar Ceza Mahkemesinde devam edildi. Davann bugünkü durumasna, HDPli Baluken Sincan Cezaevinden SEGBS sistemi ile avukatlar ise duruma salonunda katld. Durumay HDP milletvekilleri Meral Dan Beta, Feleknas Uca, Dilek Öcalan ve Mahmut Torul da izledi.

3 AYDIR TECRT KOULLARINDA TUTULUYORUM

Durumada savunmas alnan dris Baluken, tahliye edildikten sonra salk sorunlar nedeniyle ameliyat olduunu ve tam ameliyat olduu gün hakknda yeniden tutuklama karar verildiini belirterek unlar söyledi:

3 ay fizik tedavi görmem gerekiyordu. Ameliyattan 3 gün sonra hastaneye bask yaplarak, tutuklandm. Buraya, yani Sincan Cezaevine tecrit koullarna alndm. çeride durumu ar olan hasta tutuklular var. 3 aydan beri tecrit koullarnda tutuluyorum. Burada bir kez hastaneye götürüldüm. Mutlaka fizik tedavi görmem konusunda rapor verildi. Yaptm konumalarn tamam parti tüzügünde var. Biz tüm parti çalmalarnda ortak vatan, demokratik cumhuriyet ve demokratik özerklik projesini kabul etmiiz. Bu bizim parti programmzda var. Eer bu suç olsayd Anayasa Mahkemesi ve Yargtay bununla ilgili süreci balatrd. HDP üyesi olarak, partimin programlarna katlmaktan daha doal birey olamaz. ddianameye konu konumalar defalarca meclis kürsüsünden yaptm. Bu konumalarn tamam yasama sorumsuzluu ve kürsü dokunulmazl kapsamndadr. TBMM herhangi bir yasak getirmedii sürece, bu konumalar darda yapmam engellenemez.

DTK TOPLANTISINA ESK MT MÜSTEARI KATILDI

Hakknda Demokratik Toplum Kongresindeki toplantlara katld yönünde suçlamalar olduunu belirten Baluken öyle devam etti:

Demokratik özerkliin tartld bir DTK toplantsna eski MT Müstear ile birlikte katldm. Toplant arasnda karlkl yemek yedik, tarttk. Bu eski MT Müstear, tüm kamuoyunun bildii isimdir. Bu nasl bir yasad faaliyettir ki ben MT Müstear ile toplantya katlmm. Demokratik özerklik ile ilgili mecliste saysz konuma yaptm. Hatta yaptm bir konumay MHP milletvekilleri gelip tebrik etmiti. Hakkmda fezlekeyi hazrlayan kolluk güçleri ve savclarn çou paralel devlet yaplanmasndan dolay tutukludur. çözüm sürecinde tüm çalmalarn içinde yer alm bir milletvekiliyim. Devletin en üst düzey yetkilileriyle, dönemin babakanndan ilgili bakanlarna kadar en mahrem toplantlara, en önemli çalmalara katlm biriyim. Belli ki çözüm sürecinin bitmesi hedeflenmitir. Belki dönemin babakanna gidebilecek farkl bir süreç amaçlanmtr. Devleti ele geçirme gibi özel bir aray üzerinden bir hazrlk yaplm gibi görünmektedir.

BR HAKM MUHALEFET ERH KOYDU

Avukat savunmalarnn ardndan kararn açklayan mahkeme, dris Balukenin tutukluluk halinin devamna hükmetti. Mahkemenin üye hakimi, sann savunmasnn alnm olmas, etki edebilecei bir delil bulunmamas ve tutuklama tedbirinden elde edilmek istenen sonucun adli kontrol ile de elde edilebileceini gerekçe göstererek, Balukenin tutukluluk halinin devam kararna muhalefet erhi koydu. Duruma ertelendi.

Ana Sayfaya Git