MLKP'nin dağ kadrosu çökertildi

Tunceli kırsalında PKK ile birlikte 2015 yılında silahlı eyleme başlayan Marksist Leninist Komünist Parti'nin (MLKP) silahlı kanadı, güvenlik güçlerince düzenlenen kapsamlı operasyonlarla ortadan kaldırıldı. 20 kişilik gruptan 9'u ölü, 2'si sağ ele geçirilirken, 3'ü teslim oldu, 6 teröristin ise örgütten kaçtıkları bildirildi.

Haberler 10.08.2019 - 11:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güvenlik kaynaklarndan edinilen bilgiye göre, PKK ile ibirlii yaparak Türkiye ve Avrupada toplad gençleri PKKnn Kuzey Irak ve Suriyedeki kamplarna göndererek silahl eitim alan terör örgütü MLKP, Türkiye içindeki ilk silahl grubunu 2015 ylnda yasa d yollar ile Tunceli bölgesine gönderdi. Örgütün sözde Türkiye silahl kanat sorumlusu olan Alier kod Hüseyin Akçiçekin öncülüünde 10 kiilik MLKPli grup, PKK ile ibirlii yaparak Tunceli krsalnda PKKllarla birçok silahl eyleme katld.

LK EYLEMLER OVACIK LçE MERKEZNE SALDIRI GRM OLDU

Tunceli, Hozat ve Ovack üçgenindeki dalk ve ormanlk alan kullanan MLKP terör örgütünün bölgedeki ilk eylemi, 22 Austos 2016 günü 40 kiilik PKKl grupla birlikte Ovack ilçe merkezine szarak ilçe merkezini ele geçirme plan oldu. Birçok farkl noktadan ilçe merkezine szmaya çalan PKK ve MLKPliler, güvenlik güçleri tarafndan geri püskürtüldü. çkan çatmada 2 MLKPli etkisiz hale getirildi, örgüt ilk kayplarn verdi.

Bu çatmadan sonra 2016 ylnn Eylül aynda MLKP terör örgütünün sözde Ovack bölge sorumlusu Arjin Selçuk kod adl Berfu Dilan Canbey, Kozluca köyü yaknlarnda güvenlik güçleriyle girdii çatmada ölü olarak ele geçirildi. Örgütün sözde Ovack ve Hozat bölge sorumlu olan ve çileri Bakanlnn arananlar listesinin Gri kategoride 300 bin lira ödülle aranan Baran Dersim kod adl Cihan Gerçek, 1 Eylül 2018 günü Munzur Vadisi Venk köprüsü yaknlarnda güvenlik güçleriyle girdii çatmada ölü ele geçirildi.

TÜRKYE SORUMLUSU TUNCELDEN çIKARKEN ÖLDÜRÜLDÜ

MLKPnin sözde Türkiye sorumlusu olan ve PKKnn da kadrosuyla ilikileri salayan Alier kod adl Hüseyin Akçicek, Kahramanmaratan Hataya gidip snrdan yas ad yollarla ile Afrine geçmek istedii srada Kahramanmaran Nurhak ilçesi yaknlarnda etkisiz hale getirildi. Ayn çatmada, 19 Eylül 2012 ylnda Ovack Savcs Murat Uzunu ehit eden PKKl Azat Cüngü kod adl Gürbüz Topçu ise ar yaral olarak ele geçirildi.

Hüseyin Akçiçekin etkisiz hale getirilmesinin ardndan, PKKnn yurt dndaki kamplarnda silahl eitim alan bir örgüt üyesi yerine görevlendirildi. Bir grup PKKl ile birlikte Tunceli bölgesine gelen ancak ismi tespit edilemeyen terör örgütü MLKPnin sorumlusu ve PKKnn sözde askeri konsey üyesi ve sözde Dersim saha sorumlusu olan Atakan Mahir kod adl brahim çobann da bulunduu 7 terörist, geçen yln austos aynda Pülümür ilçesinde silahlaryla birlikte ölü ele geçirildi.

OVACIKTA BR SVL ÖLDÜRDÜLER

MLKPnin, güvenlik güçlerine yönelik yaptklar silahl saldrnn yan sra sivillere yönelik yaptklar eylemler de oldu. Ovack ilçesinde yaayan Rza Örük, MLKPlilerce 2017 ylnda devletle ibirlii yapt gerekçesiyle öldürüldü.

MLKP SLAHLI KANAT SORUMLUSU VE YARDIMCISI ÖLÜ ELE GEçRLD

Güvenlik güçlerince düzenlenen operasyonla, çileri Bakanlnn arananlar listesinin Mavi kategorisinde yer alan Seydo Azad kod adl Taylan Kutlar (39) ile yardmcs Gri kategorideki Pirdoan kod adl Hdr çall (36), 10 Temmuz 2019 günü Venk köprüsü yaknlarnda güvenlik güçlerinin düzenledii hava harekatnda 3 PKKl ile birlikte ölü ele geçirilince, örgütün Tunceli krsal alannda sadece 2 silahl kadn teröristin kald tespit edildi.

EMNYET VE MT ADIM ADIM TAKP ETT

çileri Bakanlnn terör arananlar listesinin gri listesinde yer alan Eylül kod adl Songül Dilek ile Rojda kod adl Güne Akan olduklar belirlenen teröristler ormanlk alanda gizlenerek yaamaya devam etti. Temmuz ay içinde 2 kez yerleri tespit edilen ve düzenlenen 2 ayr hava destekli operasyonda yara almadan kurtulan kadn teröristler, kurye araclyla stanbula götürüldü. Kadn teröristlerin stanbuldaki örgüt yöneticileriyle görütükleri MT ve emniyet tarafndan tespit edildi. 4 Austos günü stanbul Güngörende güvenlik güçlerince düzenlenen operasyonla 2 kadn terörist saklandklar evde yakaland. Kadn teröristler sorgulanmak üzere Tunceli Emniyet Müdürlüüne getirildi. Teröristlerin sorgularnn sürdüü örenildi.

Güvenlik kaynaklarnca, Tunceli krsal alannda 2015 ylnda 10 kiiyle silahl eyleme balayan ve zamanla saylar 20e ulaan MLKPli teröristlerden 9u ölü, 2si sa ele geçirilirken, 3ü teslim oldu, 6 teröristin ise örgütten kaçtklar bildirildi.

Ana Sayfaya Git