Mobil robot kol projesiyle dünya 1’incisi oldu

Fen Lisesi 11. Sınıf öğrencisi Artun Özsoy, ‘Mobil Robot Kol’ projesiyle INSPO’da dünya birincisi oldu. Tehlikeli ve ağır işlerde yaralanmaları azaltmayı hedeflediğini anlatan Özsoy, "Kişi, giyilebilir ve kullanıcı dostu bu robot kol sayesinde riskli görevleri uzaktan kontrol edebilecek” dedi.

Haberler 07.05.2021 - 01:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uluslararas Bilim Proje Olimpiyatna (INSPO) katlan Uur Okullar Gaziemir Kampüsü Fen Lisesi 11. Snf örencisi Artun Özsoy, mühendislik kategorisinde Mobil Robot Kol projesiyle dünya birincisi seçildi. Artun Özsoy, Endonezyada düzenlenecek Uluslararas Gençlik Bilim Olimpiyatlarnda Türkiyeyi temsil edecek. Basit ve kullanc dostu olan, herhangi özel bir programlama eitimi gerektirmeden tehlikeli ilerde kullanlabilecek bir proje gelitirdiini söyleyen Özsoy, hazrlad robot kolun, belirli bir uzaklktan kol hareketlerini taklit ederek kimyasal yaralanmalar ve ölümlere yol açan deneylerde, tehlike yaratabilecek ar malzemelerin hassas bir ekilde tanmasnda kullanlabileceini söyledi.

BOMBALAR UZAKTAN MHA EDLEBLR

Askeri veya güvenlik gereksinimlerinde, robot kolun her yöne hareket edebildiini belirten Artun Özsoy, Günümüzde, robotlarn maliyeti ve kullanmnn uzmanlk istemesi nedeniyle hala insan gücüyle yaplan tehlikeli iler var. Kimyasal ve biyolojik deneylerde insanlarn yaralanp kör olabildiini görünce aklma bu projeyi gelitirmek geldi. Snr dnda ve ülke içinde yürütülen askeri operasyonlarda patlayc içeren düzenekler bu robot sayesinde saptanp imha edilebilir diye konutu.

KABLOSUZ HABERLEME LE çALIIYOR

2018de TÜBTAK Ortaokullar Proje Yarmasnda Türkiye ikincisi olan ve bu yl da INSPOda ald birincilik derecesiyle baarsn taçlandran Artun Özsoy unlar söyledi:

Projemi gelitirmek için firmalarla görüüyorum. Mobil robot kol kablosuz haberleme ile çalyor. Giyilebilir olmas nedeniyle kullancya serbestlik salyor. Ayrca bu otomasyonda piyasada çok rahat bulunabilen açk kod ve yazlm denetleyiciler kullanld. Lisans ve benzeri giderler düürülerek maliyet avantaj saland. Böylece robot kolun ulalabilir olmasna, tehlikeli veya ar ilerde kullanmnn yaygnlamasna katkda bulunmak istedim. Bunun yan sra hareketleri kayt altna alabilme özellii ile basit rutin ilerde de kullanlabilecek çok amaçl bir otomasyon robotu olarak da tasarland.

Ana Sayfaya Git