Motosiklet tamircisiydi saz ustası oldu

Motosiklet tamirciliğini bırakıp merak sardığı saz imalatına başlayan Batmanlı Ali Adıyaman, 20 yıldır saz üretiminden ekmeğini kazanıyor

Haberler 16.03.2020 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmanl Ali Adyaman, 10 yl sürdürdüü motosiklet tamirciliinin ardndan merak sayesinde Adanada örendii saz yapmndan 20 yldr ekmeini kazanyor.

Ailesi maddi skntlar nedeniyle Batmann Hasankeyf ilçesinden Adanaya göç eden ve orada doan Adyaman, aile bütçesine katk salamak için motosiklet tamir ustasnn yannda çalt. i kavradktan sonra motosiklet tamirhanesi açan Adyaman, 10 yl boyunca ustalk yapt.

Dükkannn yanndaki saz atölyesinden dolay müzie ilgi duyan Adyaman, önce çalmak için saz ald, sonra bozulan sazn tamire götürmek için atölyeye giderek saz yapmnda kullanlan malzemeleri tand, bir süre sonra da ustaya yardm ederek saz yapmn örendi.

Motosiklet tamirciliinin ardndan saz yapmna balayan 4 çocuk babas 48 yandaki Adyaman, yaklak 20 yldr saz yapmndan ekmeini kazanyor.

Adyaman, motosiklet tamir ustaln brakarak saz imalatna baladn söyledi.

SAZ USTASI OLDU

Her meslein olduu gibi bu meslein de zor yönlerinin bulunduunu aktaran Adyaman, bir saz yaptktan sonra tellerine ilk dokunduunda bütün yorgunluunu üstünden attn belirtti.

Mesleini memleketi Batmanda yapmak istediini ve 3 yl önce bu kente döndüünü kaydeden Adyaman, öyle devam etti:

Meraktan saz çalmaya baladm. Daha sonra sazm bozulduunda tamire götürdüümde bu ie merak sardm. Artk iin içine girdim, kopamadm. Yava yava aaçlar tandm. Hangi aaçtan nasl bir saz çkar, hangi sesin hangi aaçtan daha güzel çktn örendim. Biraz aratrma ve merakla bu duruma geldim.

Sazlarn daha çok bölgede yetien dut ve ardç aacndan yaptn ifade eden Adyaman, yurt dndan getirilen maun, venge ve abanoz aaçlarndan da güzel balama çktn kaydetti.

Batman ve bölgesinde saz imalatn sadece kendisinin yaptn, ürettii sazlar genelde üniversite örencilerine, mahalli sanatçlara ve hobi olarak müzikle uraanlara sattklarn aktaran Adyaman, ayrca çevre il ve ilçelerden de tamir ve bakm için atölyesine gelenlerin bulunduunu aktard.

Gelecek nesillere meslei öretmek istediini ifade eden Adyaman, Gençlerimize eitim vermek istiyorum. Bunu örenmek isteyen gençlerimiz var. Halk Eitim Merkezlerinde ve Gençlik Merkezlerinde yetkililer arzu ederse gönüllü olarak eitim verebilirim. diye konutu.

Ana Sayfaya Git