Mozaikler müzede!

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, sit alanı bölgesinde yapılan kaçak kazıda bulunan ve Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen mozaiklerin müzeye teslim edildiğini belirtti.

Haberler 09.01.2020 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Erin, anlurfa çalan Gazeteciler Dernei tarafndan 10 Ocak çalan Gazeteciler Günü nedeniyle düzenlenen fotoraf sergisinin açlna katld.

Burada gazetecilerin sorularn yantlayan Erin, inaat halindeki evin bodrum katnda tünel kanalyla girilen bir mezar odasnn tabannda 280x280 santimetre ebatnda mozaik bulunduunun hatrlatlmas üzerine, anlurfann birçok medeniyete ev sahiplii yapm tarihi yönden çok zengin bir kent olduunu söyledi.

Kentin bünyesinde 12 bin yllk geçmiiyle tarihin sfr noktas olarak nitelendirilen ve UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Göbeklitepenin bulunduunu aktaran Erin, kentin her noktasnda yaplan imar çalmalarnn dikkatli bir ekilde yürütülmesi gerektiine deindi.

KAçAK KAZIDA ELDE EDLEN MOZAKLER

Vali Erin, kaçak kazda ele geçirilen mozaiklere el konulduunu anlatarak, Roma döneminden kalma olduunu deerlendirdiimiz, kaçak kaz yaplmas srasnda ortaya çkarlan, kolluk kuvvetlerimizin müdahalesiyle de bugün itibariyle müzeye teslim edilmi olan çok deerli bir mozaik parças bulundu. dedi.

Kentteki tarihi alanlarn gün yüzüne çkarlmas için çalmalarn devam ettiini belirten Erin, kaçak kazlara kar vatandalarn da duyarl olmasn istedi.

Erin, kaçak kazlar kolluk kuvvetlerinin yakndan takip ettiinin altn çizerek, öyle devam etti:

Son zamanlarda gerçekleen bu türden olaylar zamannda müdahale etmek suretiyle engellediler, o çkarlan eserleri de bulunmas gereken yere teslim ettiler. Jandarma ve polis tekilatmz, bu konunun yakn takipçisidir. Bu, en çok önem verdiimiz konulardan bir tanesidir, inallah göz açtrmayacaz. Yasal gereini de arkadalarmz yürütüyorlar. Vatandalarn da kollua yardmc olmalar ve tarihi deerlere sahip çkmas gerekiyor.

anlurfada sit alan bölgesinde yaplan kaçak kazda 4. yüzyla ait olduu deerlendirilen mozaik bulunmu, olayla ilgili 2 üpheli gözaltna alnmt.

Ana Sayfaya Git