Muş lalesi ovayı kırmızıya bürüdü

MUŞ'un simgesi 'kırmızı laleler', baharla birlikte Muş Ovası'nı kırmızıya çevirdi. Her yıl nisan ayının sonlarına doğru çıkan ve 15 gün ömrü olan kırmızı laleleri görmek için vatandaşlar ovaya akın ediyor.

Haberler 11.05.2019 - 02:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Ormanclk Bakanlna bal Bitkisel Üretim Genel Müdürlüünce 2015 ylnda Mu 1071 ismi ile tescillenen Mu lalesi büyük ilgi görüyor. Havalarn snmasyla birlikte yeeren Mu Ovasnda açan laleler bir anda araziyi krmzya boyad. Doal güzellikleri ile görenleri büyüleyen ve 15-20 gün ömrü olan Mu Lalesine, vatandalar youn ilgi gösteriyor. Ei, çocuklar ve arkadalaryla birlikte Mu Ovasn gezen Fatma Selçuk, Dalardaki karlar erimeden, baharda laleleri görebiliyoruz. Ömürleri de çok ksa, çocuklarmzn bu güzellie ahit olmasn istedik. Muta yaayan herkesin gelip, bunu çocuklarna göstermesi lazm dedi.

MU LALESNN ÖZELLKLER

Mu Alparslan Üniversitesince yaplan çalmada Mu lalesinin özellikleri u ekilde sralanyor:

Endemik türdür. çiçekleme dönemi ylda 2-3 haftadr. çok yllk otsu, bitki boyu; 23-30 santim, çiçekte kalma süresi 15-20 gün, gövde çiçek, dar eliptik, çiçek ekli; zambak, çiçek rengi; krmz, çiçekte lekelerin snrlarna farkl renklenmesi; var, çiçeklenme, balama zaman nisan-mays aylar. Toprak; yetitii topraklarn hemen hepsinin kireçli, hafif alkali ve geni bir iletkenlik skalasna sahip olduu göz önünde bulundurulursa lale soanlarnn Mu ilinde hemen her toprakta yetiebilmektedir.

Ana Sayfaya Git