Muş Ovası, kırmızıya büründü

HAVALARIN ısınmasıyla birlikte boy gösteren laleler, Muş Ovası'nı kırmızıya bürüdü.

Haberler 17.04.2018 - 00:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanlna bal Bitkisel Üretim Genel Müdürlüü tarafndan 2015 ylnda Mu 1071 ismi ile tescillenen Mu lalesi büyük ilgi görüyor.

BERCE Alparslan Tarm letmesi arazilerinde yetien laleleri fotoraflamak isteyenler Mu Ovasna akn ediyor. Mu lalesinin bahar aylarnda 15-20 gün çiçek açt belirtilerek, kentin sembolü haline geldii vurguland. Soyunun tükenmemesi için laleyi korumak amac ile çok daha geni alanlara yaymak gerektii söylendi. Birçok yerde ekonomik kazanç için lale ekimi yaplrken, Muta lale doal ortamlarda kendi yetiiyor. Bu nedenle bitkinin tescilli olmasnn son derece önemli olduu kaydedildi. Mu Ovasnda nisan aynn son haftasnda açan, Mu ili ile özdeleen, ekonomik bir getirisi olmayan krmz lalelerin ekonomiye kazandrlabilmesi için üniversite ve enstitülerin gerekli çalmalar yapmak müteebbislerin bu iin içerisine girmesi gerektii belirtildi.

KIRMIZIYA BÜRÜNDÜ

Mu Alparslan Üniversitesi tarafndan yaplan çalmalar neticesinde alnan çeit özellik belgesi esas alnarak Mu lalesinin özellikleri ise u ekilde sralanyor:

Endemik türdür. çiçekleme dönemi ylda 2-3 haftadr. çok yllk otsu, bitki boyu; 23-30 santim, çiçekte kalma süresi 15-20 gün, gövde çiçek, dar eliptik, çiçek ekli; zambak, çiçek rengi; krmz, çiçekte lekelerin snrlarna farkl renklenmesi; var, çiçeklenme, balama zaman nisan-mays aylar. Toprak; yetitii topraklarn hemen hepsinin kireçli, hafif alkali ve geni bir iletkenlik skalasna sahip olduu göz önünde bulundurulursa lale soanlarnn Mu ilinde hemen her toprakta yetiebilmektedir.

Ovada lale görmeye gelen ehadet Sargül, Dada kar, ovada ise laleler muhteem görünüyor. Mu lalesinin ünü dünyaca biliniyor. Bizler gelip gördük. Bu doal güzellii görmek isteyenler geç kalmasn diye konutu.

Ana Sayfaya Git