Müşteri de emlakçı da artık bunları yapamayacak...

Taşınmaz ticareti kapsamında alınacak hizmet bedeline hak kazanılmasını, taraflar arasında alım-satım ya da kiralama sözleşmesi kurulması şartına bağladıklarını belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranının alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin yüzde 3'ünden fazla olmaması, kiralama işlemlerinde ise hizmet bedelinin kiralamaya aracılık sözleşmesinde yer alan kira bedelinin bir aylık tutarından fazla olmaması öngörülüyor." ifadesini kullandı.

Haberler 01.11.2017 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gümrük ve Ticaret Bakan Bülent Tüfenkci, yapt yazl açklamada, tanmaz ticaretine ilikin araclk ve danmanlk hizmetinin çerçevesini çizen Tanmaz Ticareti Yönetmelik Taslan bakanln internet sitesinde kamu kurum ve kurulular, meslek kurulular ile dernek ve federasyonlarn görüüne açtklarn bildirdi.

Yönetmelik taslana son eklinin gelecek görüler dorultusunda verileceini belirten Tüfenkci, Taslakla sözleme artlar ve kurallar düzenleyip, tanmaz ticareti bilgi sistemi kuruyoruz, herkesin farkl bir komisyonla i yapmasn önlemek için de komisyon oranlarn belirliyoruz. bilgisini paylat.

EMLAKçIYA MESLEK YETERLLK BELGES

Tüfenkci, tanmaz ticaretiyle uraan tacirler ile esnaf ve sanatkarlara, her bir iletmesi için yetki belgesi alma kriteri getirildiini aktararak, Bu yetki belgesi tanmaz ticareti yaplan iletmenin bulunduu yerdeki ticaret il müdürlükleri tarafndan verilecek. Tanmaz ticareti yaplan iletmelerde çaltrlan pazarlama ve sat personelinin yan sra bu ile uraan esnaf ve sanatkarlara, ticaret irketleri ile dier tüzel kii tacirlerin temsile yetkili kiilerinden en az birine, ubelerde ise ube müdürüne mesleki yeterlilik belgesi alma yükümlülüü getiriliyor. ifadesini kulland.

EMLAKçI DEVRE DII BIRAKILAMAYACAK

Taslakla emlakç ile müteri arasnda düzenlenecek belge ve sözleme tiplerinin de belirlendiini bildiren Tüfenkci, unlar kaydetti:

Bu yolla hem emlakçlarn farkl farkl sözlemeler hazrlamas önleniyor hem de emlakçy aradan çkarp mülk sahibi ile anlama neticesinde emlakçlarn hak kaybna uramasnn önüne geçiliyor. Emlakçlarn farkl farkl belgeler hazrlamasnn önüne geçmek için hizmet sözlemesi, alm satma araclk sözlemesi, kiralamaya araclk sözlemesi ve hizmet ortakl sözlemesi gibi dört farkl tür sözleme standard getiriliyor. Emlakçlarn hak kaybna uramasn engellemek için ise tanmaz gösterme belgesi getiriyoruz. Tanmazn sat ile ilgi bir süre yazlacak. Müteri o süre içinde emlakçy devre d brakamayacak.

Tüfenkci, tanmaz ticareti kapsamnda alnacak hizmet bedelinin de kurala balandn belirterek, u ifadeleri kulland:

Taslakta, tanmaz ticareti kapsamnda alnacak hizmet bedeline hak kazanlmasn, taraflar arasnda alm satma araclk sözlemesi veya kiralamaya araclk sözlemesinin kurulmas artna balyoruz. Bu çerçevede, alm satm ilemlerinde hizmet bedeli orannn alm satma araclk sözlemesinde yer alan sat bedelinin yüzde 3ünden fazla olmamas kiralama ilemlerinde ise hizmet bedelinin kiralamaya araclk sözlemesinde yer alan kira bedelinin bir aylk tutarndan fazla olmamas öngörülüyor. Ayrca hizmet bedelinin i sahibi ile alc veya kirac arasnda aksi yazl olarak kararlatrlmadkça eit olarak paylatrlmas art getiriliyor. Öte yandan, hizmet sözlemesinde alm satma ilikin hizmet bedeli oranna yer verilmemesi halinde hizmet bedelinin, alm satma araclk sözlemesinde yer alan sat bedelinin binde bei olmas kiralamaya ilikin hizmet bedeline yer verilmemesi halinde ise herhangi bir bedel talep edilememesi kuraln getiriyoruz.

YER GÖSTERMEYE ÜCRET YOK

Taraflardan herhangi birinin hukuken hakl bir sebebi olmakszn alm satm veya kiralamadan caymas durumunda cayan tarafa, alm satm ilemlerinde hizmet bedelinin yüzde 10unu, kiralama ilemlerinde hizmet bedelinin tamamn ödeme yükümlülüü getirildiini bildiren Tüfenkci, taslakta tanmaz gösterme hizmeti karlnda herhangi bir ücret talep edilemeyeceinin yer aldn ancak ilçe snr dnda verilen tanmaz gösterme hizmeti için ulam masraf talep edebileceinin öngörüldüünü aktard.

Tüfenkci, tanmaz alm satm ile kiralama faaliyetleri kapsamnda yetki belgesi, mesleki yeterlilik belgesinin takip ve kontrolünün salanmas için de Bakanlk tarafndan Tanmaz Ticareti Bilgi Sisteminin kurulmasnn planlandn ifade etti.

Ana Sayfaya Git