Müdür odası atölye oldu

Diyarbakır'da bir ilkokul müdürünün odası kadınlara mesleki eğitim verilen atölye oldu.

Haberler 05.05.2018 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarih boyunca deerini koruyan, Dou kültürünün Bat tarafndan tannmasn salayan, ktalar aras ticaret yoluna ad verilen ipek, sadece kuma deil Anadolu kadnnn zarif dokunuuyla koza olarak da sanata dönüüyor.

Molla Gürani lkokulu Müdürü Oya Ekin, 1,5 yl önce, kadnlarn mesleki eitim görmeleri için okulda kurs düzenleme karar ald.

Ekin, hafta sonu okulda örencilere yönelik verilen eitimlerden dolay snflarn dolu olmas nedeniyle kadnlara odasn tahsis etti.

Düzenlenen kursta ipek kozas ve teraryum sanat usta öreticisi Özlem Candan eitim alan 25-55 ya aras 40 akn kadn, kozadan çiçekler ve birbirinden farkl objeler hazrlyor.

Kursa katlmn youn olduu günlerde müdür odasna slmad için eitime öretmenler odasnda devam ediliyor.

Hazrlanan objelerin hem kursiyerlere gelir olmas hem de kentin tantmna katk sunmas bekleniyor.

- Hayatmzn vazgeçilmez bir parças haline geldi

Okul müdürü Oya Ekin, çocuklar ve kadnlara yönelik destekleyici kurslar çok önemsediini ifade ederek, bu kapsamda okulda çocuklara kurs düzenlerken kadnlara da mesleki eitim verilmesini amaçladklarn anlatt.

pek kozasndan çiçekler ve süs eyalar yapmay önce kendisinin örendiini, zamanla okuldaki dier öretmenlerin, velilerin ve okuma yazma kurslarna gelen kadnlarn bu eitimi aldn belirten Ekin, Arkadalarla benim odamda bir araya geldik. Ürünleri yaptkça büyük keyif almaya baladk, hayatmzn vazgeçilmez bir parças haline geldi. dedi.

Zamanla okuldaki öretmenlerin ve elerinin de bu eitime ilgi göstermeye baladn dile getiren Ekin, kadnlarn ipek kozasndan rengarenk bahar çiçekleri, süs eyalar, teraryum ürünleri hazrladn ifade etti.

Kursiyerlerin zamanla hedef büyüttüünü vurgulayan Ekin, bundan sonraki süreçte hazrladklar ürünleri sergileyebilecekleri bir atölye kurmak istediklerini söyledi.

Ekin, Kadnlarmz, her gün evinde iini bitirdikten sonra gidip çalmalarn yapabilecei ve ayn anda sergileyebilecei bir yer istiyorlar. Tarihi bir mekan olursa tantm açsndan da iyi olur. Diyarbakrn en büyük deerlerinden biri olan ipek kozasndan yaplan ürünleri herkese göstermi oluruz.

- Kadnlara gelir olacak

Balar Halk Eitim Merkezinin usta öreticisi Özlem Can, yaptklar iin Diyarbakrl kadnlar için önemli bir katma deer olduunu söyledi.

Can, özenle kesilen ipek kozalarnn çeitli evrelerden geçirilip boyanarak objelere dönütürüldüünü anlatarak, ipek kozasnn tarihi süreçte Diyarbakrda da önemli bir yere sahip olduunu kaydetti.

Diyarbakrn ipek kozas üretiminde Türkiyedeki önemine iaret eden Can, aksesuar olarak da ipek kozasnda ön sralarda yer almak istediklerini dile getirdi.

Can, Diyarbakrl hanmlarla el ele verip çalmalarmz sürdürüyoruz. Her türlü aksesuar çalyoruz. Ürünlerin fiyat 30 liradan balyor, bin 500 lira ve üzerine çkabiliyor. Gelin ve çocuk odas aksesuarlar, kurum ve kurululara logo çalmalar, bakanlklara çalmalarmz oluyor. Biz u anda okulda müdür odasnda küçük çapl çalyoruz. Bunun için bize büyük bir atölye gerekiyor. Özellikle tarihi bir mekanda, turistlerin, yabanclarn geldii bir yerimiz olsun istiyoruz. Bu sanat kadnlarmz, genç kzlarmz ve engellilerimize gelir elde edecekleri i imkan salayacak.

- Kzm kaybettikten sonra buras bana terapi oldu

Kursiyerlerden Feyzan Esiz, ayn zamanda okul aile birlii bakan olduunu, 1,5 yl önce 8 yandaki kzn kaybettiini belirtti.

Kzm kaybettikten sonra buras bana terapi oldu. diyen Esiz, okul müdürü Ekinin tavsiyesi üzerine kursa katldn anlatt.

Esiz, Önceleri, Kafam verebilir miyim diye çok düündüm ama sonrasnda bana iyi geldi. Güzel dostluklar kurduk, üretebilmenin önemini anladk. Ürettikten sonra kendimi daha iyi hissettim. Güzel eyler yapyoruz burada. Artk müdür odas da yeterli olmuyor bize. Daha çok üretebilmek, tehir edebilmek, tantabilmek için yeni yere ihtiyacmz var. diye konutu.

- Doacak kzma hazrlk yapyorum

enay Yavuz da papatya yaparak baladklarn ve zambak, lale, gül, portakal çiçei ve dier baz objeler ürettiklerini aktard.

7,5 aylk hamile olmasna ramen kursa katldn söyleyen Yavuz, Doacak kzma hazrlk yapyorum. ifadesini kulland.

Sosyal Bilgiler öretmeni Tülay Akdemir de arkada aracl ile balad kursta ald etimden duyduu memnuniyeti dile getirdi.

Akdemir, okulda örencilere ipek böcekçiliini anlattklarn ancak bu tür ürünler hazrlayacan hiç düünmediini ifade ederek, Ev hanmlar için gelir kaps haline dönütürülebilir. Bu faaliyetin marka haline gelebileceini düünüyorum. Biz bunu ilerletirsek hem ehrimizi hem de bölgemizi bu anlamda marka haline getirebiliriz. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git