Müdürüm, hava nasıl

Meteoroloji Genel Müdürlüğünce düzenlenen "Meydan Müdürleri Toplantısı" Diyarbakır'da başladı.

Haberler 30.07.2019 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Cokun, Geçen ay Dünya Meteoroloji Örgütünün kongresi oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüü olarak, 194 ülke arasnda ilk 27ye girerek, dünyada iklim ve meteorolojide Biz de varz dedik. ifadelerini kulland.

Diyarbakrda Meteoroloji Genel Müdürlüü tarafndan düzenlenen Meydan Müdürleri Toplants balad.

Bir otelde düzenlenen, üç gün sürecek, 73 meydan müdürünün katld toplantda, Meteoroloji Genel Müdürlüünün çalmalarn içeren sinevizyon gösterimi yapld.

Toplantda konuan Meteoroloji Genel Müdürü Cokun, 3 bin kiilik bir aile olduklarn, 81 ilde 15 Bölge Müdürlüü bünyesinde söyledi.

Havaclk sektöründeki 4 paydatan biri olan Meteoroloji Genel Müdürlüünün, salad veri hizmetiyle ilk halka olduuna iaret eden Cokun, büyük ehirlerde bulunan havaalanlarnda 24 saat, 73 havaalannda ise gün doumu ve batm esasna göre hizmet verdiklerini belirtti.

- Havaclk meteorolojisini çok yakndan takip etmemiz gerekiyor

Cokun, dier bakanlklara örnek olmas amacyla program Diyarbakrda düzenlediklerine dikkati çekerek, teknik idareler, sivil havaclk, Devlet Hava Meydanlar, emniyet ve jandarmann havaclk yetkilileriyle sorunlar masaya yatracaklarn aktard.

2018 sonu itibaryla iç hat yolcularnn 112 milyonu, d hat yolcularnn ise 97 milyonu atn dile getiren Cokun, öyle konutu:

Artk hava yollar da otobüsler gibi oldu. Havaclk meteorolojisini çok yakndan takip etmemiz gerekiyor. Bin 866 otomatik gözlem istasyonu ve 20 radarmz var, 11 uyduyu da takip ediyoruz. lk defa bizim dönemimizde Cumhurbakanl kararnamesiyle D likiler Bakanln kurduk. Avrupa Meteoroloji Uydu Tekilat, Orta Vadeli Hava Tahmin Merkezi gibi uluslararas kurululara da üyeyiz, kurucu üyeyiz ve aktif rol alyoruz. Geçen ay Dünya Meteoroloji Örgütünün kongresi oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüü olarak 194 ülke arasnda ilk 27ye girerek, dünyada iklim ve meteorolojide, Biz de varz dedik.

- Yol gösterici kurumumuz Meteoroloji tekilatmz

Diyarbakr Valisi Hasan Basri Güzelolu da Meteoroloji Genel Müdürlüünün Türkiye Cumhuriyetinin ilk kurulan ve bu anlamda bugüne kadar köklü yapsyla çok büyük hizmetler yapan bir kurum, büyük bir tekilat olduunu söyledi.

Dünyada her ölçekte büyük rekabet yaandn vurgulayan Güzelolu, unlar kaydetti:

Bata küresel snma olmak üzere iklim ve iklime bal çok önemli deiimlerin maliyet ve deer kayplar yaanyor. Dünya üzerinde bu alanda bu deiimi ne kadar çok önde ve doru analiz eder, veri temeline transfer ederseniz stratejik ve karlatrmal bir üstünlüe sahip olursunuz. Bunu eksik braktnzda, burada yetersiz kaldnzda da ar bir bedel ödersiniz. Bazen iklime bal arlklarn, olumsuz deimelerin can kayplarn da yaarsnz. Bütün bu deiim süreçlerinde pusulanz, rehberiniz ve yol gösterici kurumumuz da Meteoroloji tekilatmz.

Toplantya, AK Parti Diyarbakr Milletvekili Ebubekir Bal, Bölge Jandarma Komutan Halis Zafer Koç, Meteoroloji Bölge Müdürü Dursun Bozkurt ile kurumlarn temsilcileri katld.

Ana Sayfaya Git