Müftüler uyarıldı!

Diyanet İşleri Başkanlığı müftülüklere ramazan ayına ilişkin talimatname gönderdi

Haberler 12.04.2021 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyanet ler Bakanl, ramazan aynda uyulacak Kovid-19 tedbirleri, camilerde yaplacak ibadetler ve din görevlilerinin uymas gereken kurallara ilikin il müftülüklerine talimatname gönderdi.

Diyanet leri Bakan Prof. Dr. Ali Erba imzal talimatnamede, 2021 yl ramazan aynn temasnn ifa Ay Ramazan olarak belirlendii bildirildi.

Tüm dünyada ve Türkiyede etkisini devam ettiren salgnn, bir taraftan ruhu bunaltrken dier taraftan da insan saln olumsuz yönde etkiledii vurgulanan talimatnamede u ifadelere yer verildi:

Böyle bir dönemde ramazan ay, orucuyla, Kuran tilavetiyle, teravihiyle, iftaryla, sahuruyla ve fitresiyle salgn hastalktan bunalan ruhumuza ve bedenimize ifa olmaktadr. Bu balamda ramazan ay boyunca bu ayn ruh ve beden salmza olan katklarna, bireysel ve toplumsal faydalarna dikkat çekilecek, toplumun bütün kesimlerinde bir farkndalk oluturulmaya çallacaktr.

Talimatnameye göre, ramazan ay münasebetiyle yürütülecek hizmetlerde Din Hizmetleri Uygulama Genelgesinin 23üncü maddesinde belirtilen hususlara riayet edilecek.

CAM ç VE DI AYDINLATMA

Cami içi ve d aydnlatmalar kontrol edilecek, minarelerdeki kandiller ramazan ay boyunca iftar vaktinde yaklacak, imsak vaktinde söndürülecek.

Akam ezanlarnn vaktinde okunmasna özen gösterilecek ve camilerde akam namaz kldrlacak. Camilerde mukabele programlar hazrlanacak, tüm cami görevlileri mutlaka mukabele okuyacak ve müftülüklerce icras takip edilecek.

tikafa girmek isteyenler için müftülüklerce belirlenecek camiler itikaf için hazrlanacak. tikaf süresince ilgili kiiler Kovid-19 salgn hastalk tedbirleri kapsamnda temizlik ve cami adabyla ilgili gerekli hassasiyetlere dikkat etmeleri konusunda bilgilendirilecek.

Bakanlk tarafndan, Kovid-19 ile ilgili cami ve mescitlerde alnan temizlik, maske ve mesafe kurallar bata olmak üzere bütün tedbirlere azami riayet edilecek.

SALGIN HASTALIININ SEYRNE GÖRE

Salgn hastaln seyrine göre yerel durum ve özel artlar dikkate alnarak manevi danmanlk ve rehberlik hizmetlerinin sosyal medya imkanlar kullanlarak sürdürülmesine özen gösterilecek.

Sokaa çkma kstlamasna muhatap olan vatandalarn ve hastalk belirtileri tayanlarn cemaatle namaza katlmayarak ibadetlerini evlerinde eda etmeleri konusunda uyar ve bilgilendirmelere devam edilecek.

Camiye giri ve çklarda izdihama sebebiyet verilmemesi, mesafenin korunmas, hiç kimseyle temasta bulunulmamas, musafaha, tokalama, kucaklama yaplmamas, gruplar halinde toplanlmamas hususunda vatandalar uyarlacak.

SOKAA çIKMA KISITLAMALAR

Din görevlileri, sokaa çkma kstlamalarnn bulunduu vakitlerde cami ve mescitleri ibadete açacak ve görevlerinin banda hazr bulunacak. Ramazan ay boyunca zorunlu haller dnda, cami görevlilerine yllk izin kullandrlmayacak.

Ramazan aynda yürütülecek hizmetler, salgn hastaln seyri dikkate alnarak l/lçe Hfzsshha Kurulu kararlar dorultusunda müftünün teklifi, mülki amirin onayyla uygulamaya konulacak.

Salgn nedeniyle açklanan güncel tedbirler dikkate alnarak camilerde toplu iftar yemekleri verilmeyecek.

Sokaa çkma kstlamasnn olduu gün ve saatlerde, vatandalarn yürüme mesafesindeki cami ve mescitlerde cemaate itiraki konusunda ilgili kurumlarn alaca kararlar dorultusunda hareket edilecek.

Ana Sayfaya Git