2016 Hicri Yılbaşı ne zaman başlayacak - Aşure günü ne zaman?

Hicri yılbaşı, ne zaman başlayacak? Aşure günü ne zaman, Muharrem ayının fazileti ve yapılacak ibadetler konusunda bir araştırma yaptık.

Haberler 26.09.2016 - 14:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hz. Ömer döneminde yılbaşı olarak kabul edilen Hicri Yılbaşı 2016 yılı ne zaman başlayacak sorusu, sayılı günler kala merak edildi. Muharrem ayının başlangıcı olarak kabul edlen Hicri Yılbaşı 2016 ne zaman başlayacak? Allahın ayı olarak bilinen Muharrem ayında yapılacak ibadetler ve Hicri yılbaşında yapılacak ibadetler detaylarını sizler için araştırdık. Hicri Yılbaşı ya da 1 Muharrem (kameri) olarak bilinen bu önemli ay içerisinde aşure ayı da bulunmaktadır. Peki Aşure ayı ne zaman başlayacak? Muharrem Ayının birinci günü olan Hicrii yııbaşı bu sene 1 Ekim 2016da kutlanacak. Ve hicri 1537 yılı son bulacak. Yan, 2 Ekim günü; Hicri 1 Muharrem 1438 tarihi olacak. Muharrem ayı, Zilkade, Zilhicce ve Receb ile beraber Kuranda kıymet verilen dört haram aydan biridir. Bu aylarda barış içinde yaşanması, savaş yapılmaması ile ilgili İslam öncesi ve sonrası kurallar mevcuttur. Muharrem ayı, hicr kamer yılın birinci ayıdır.

HİCRİ YILBAŞI NEDİR?

Kameri olarak 1 Muharrem 1438e girdiğimiz zaman Hicri Yılbaşı Miladi takvime göre 2 Ekim 2016 Pazar günü kutlanacaktır. Muharremin Başlangıcı Pazar günü olacak ve Muharremin 10. günü Aşure Günü (11 Ekim 2016 Salı) günü Aşure günü olarak kutlanacak. Peygamberimizin Mekke-i mükerremeden Medne-i münevvereye hicretinin başlangıç kabl edildiği trihe, seneye Hicr Yıl denir. Burada, ayın hareketi ess tutulduğu için buna, Hicr-Kamer Sene veya Sene-i Kameriyye de denir.

Hicr sene de mld ve rm trihler gibi 12 ay essına dayanır ve Muharrem ayı ile başlar, Zilhicce ile sona erer. Hicri Ayların adları şunlardır: Muharrem, Safer, Rebul-evvel, Rebül-hir, Cemzil-evvel, Cemzil-hir, Receb, Şbn, Ramazn, Şevvl, Zil-kde, Zil-hicce.

AYIN İLK HİLAL OLDUĞU GÜNDÜR

Hicri takvim ayın hill şeklinde göründüğü ilk geceyi ay başı olarak kabul eder. Ayın tekrar görünüşüne kadar geçen süreyi bir ay; on iki ay da bir yıl sayılır. Bu takvime göre ayın dünya çevresindeki dönüşü yirmi dokuz buçuk gün olarak kabul edilir. Bu sebeple bir ay 29, bir ay da 30 gün olarak kabul edilir. Böylece miladi takvimde bir yıl 365 gün, Kameride de 354 gün olarak hesaplanır. Bu yüzden hicri aylar miladi aylardan her yıl on bir gün önce gelir. Bu durum, hicri ayların mevsimlere denk düşmesine sebep olur. Bu yüzdendir ki, hicri takvimin bir ayı olan Ramazan, bazen kış, bazen de yaz mevsimlerine veya diğer mevsimlere rast gelerek, yılın bütün mevsimlerini, haftalarını, aylarını ve günlerini dolaşır. 36 yıl oruç tutan biri de yılın her ay ve günlerinde oruç tutmuş olur.

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayınınonuncu günüdür. İslam inancında bu günde birçok önemli olay meydana geldiğine inanılır ve bu güne kıymet atfedilir.Muharrem ayında oruç ibadeti de yapılır.

Aşure, (Aşura) Arapçada 10 manasına gelen aşara kelimesinden türemiştir. Kelimenin Sm diller arasında ortak bir kelime olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, sözcük (ve gün) Musevilik inancında Büyük Kefaret Günü için kullanılmıştır. Hüseyin bin Alive beraberindeki 72 kişi hicri 61de Muharremin onuncu gününde (10 Ekim 680) Kerbelda Yezidin ordusunca katledilmiştir. Bunun dışında Aşure Gününde gerçekleştiğine inanılan dini açıdan önemli bazı rivayetler bulunmaktadır. Bunlar; demin işlediği günhtan sonra tövbesinin kabul edilmesi,İdrisin diri olarak göğe yükseltilmesi, Nuhun gemisinin tufandan kurtulması, İbrahimin ateşte yanmaması, Yakupun oğlu Yusufa kavuşması, Eyyubun hastalıklarının iyileşmesi,Musanın Kızıldenizden geçip İsrailoğullarını firavundan kurtarması, Yunusun balığın karnından çıkması, İsanın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesidir. Bu olaylar saygın hadis kitaplarının hemen hepsinde geçmektedir.Musevilerin de bu günü oruçla geçirdikleri, İslam peygamberi Muhammed bin Abdullahın bu günde oruç tutmayı tavsiye ettiği, Yahudilere benzememek açısından orucun Aşure günü ile bir gün öncesi veya bir gün sonrası ilve edilerek tutulması gerektiğine inanılır.

MUHARREM AYINDA KILINACAK NAMAZLAR

Bu ay senenin birinci ayıdır. Bu ayın birinci gecesi, akşam ve yatsı arasında ( yani zilhiccenin son gününü, Muharremin birinci gününe bağlayan gece) Allah rızası için iki rekat namaz kılınır.

Namaza şu niyetle başlanır :

Ya Rabbi, bizi yetiştirmiş olduğun bu seneyi, hakkımızda mübarek kılman; avfı ilahine, feyzi ilahine, mazhar kılman; dünyevi ve uhrevi saadetlere nail eylemen için ; Allahu Ekber

Her iki rekatta :

7 Fatihai şerife, 7 Ayetel- kürsi, 7 İhlası şerif, okunur.

Namaz dan sonra :

11 defa :

La ilahe illallahü vahdehu la şerikeleh. Lehül-mülkü ve lehül-hamdü yuhyi ve yumit. Ve hüve hayyün la yemutü biyedihil hayr. Ve hüve ala külli şeyin kadir.

11 İstiğfarı şerif,

11 Salevatı şerife, okunup dua yapılır. Duada, geçmiş senenin günahlarının afvı ve yeni seneye günahsız girmek için iltica edilir.

Muharrem ayı ilk gecesi tesbih namazı

Muharremin birinci gecesi ayrıca şu şekilde niyet ederek bir tesbih namazı kılınır :

Ya Rabbi, bu yeni senede beni mağfireti ilahine, rızai ilahine ve hidayeti ilahine mazhar eyle. Yeni açılan amel defterimi rızai ilahine muvafık amel ile doldurmayı bana nasip eyle. Beni gadabı ilahine duçar olacak amellerden muhafaza buyur.

Tesbih namazında şunlar okunur :

1. Rekatta : 1 fatiha, 1 Ayetül kürsi,

2. Rekatta : 1 Fatiha, 1 Amenerresulü ( sürei Ali İmranın ilk iki ayeti de ilave edilerek)

3. Rekatta : 1 Fatiha, 1 Hüvellahüllezi

4. Rekatta : 1 Fatiha, 1 İhlası şerif.

Not: okunması gereken süreleri bilmeyenler bildikleri süreleri de okuyabilir.

Namazdan sonra istiğfar edilir, selavatı şerife getirilir ve arkasından dua edilir.

MUHARREM AYININ FAZİLETLERİ

Muharrem ayı, Kuran-ı kerimde, kıymet verilen dört aydan biridir. Muharremin birinci günü oruç tutmak, o senenin tamamını oruç tutmak gibi faziletlidir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:

(Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur.) [Müslim]

Kıymet verilen dört aydan biri

Muharrem ayının, Zilkade, Zilhicce ve Receble beraber Kuran-ı kerimde kıymet verilen dört aydan biri olduğu bildirilmektedir. (Tevbe 36) Birkaç hadis-i şerif meali de şöyledir:

Muharrem ayı ve Muharrem ayı orucu ile ilgili hadisler

(Ayların efendisi Muharrem, günlerin efendisi Cumadır.) [Deylemi]

(Ramazandan sonra en faziletli oruç, Allahü telnın ayı Muharrem ayında tutulan oruçtur. Farzlardan sonra en faziletli namaz, gece namazıdır.) [Müslim]

(Nafile oruç tutacaksan Muharrem ayında tut, çünkü o, Allahü telnın ayıdır. O ayda bir gün vardır ki, o günde Allahü tel geçmiş kavimlerden birinin tevbesini kabul etti. Yine o gün tevbe edenlerin günahlarını da affeder.) [Tirmizi]

(Aşure günü bir gün önce, bir gün sonra da tutarak Yahudilere muhalefet edin.) [İ.Ahmed]

[Yalnız Aşure günü oruç tutmak mekruhtur. Bir gün öncesi veya bir gün sonrası ile tutmalı!]

Peygamber efendimiz bir gün öğleye doğru buyurdu ki:

(Herkese duyurun! Bugün bir şey yiyen, akşama kadar yemesin, oruçlu gibi dursun! Bir şey yemeyen de oruç tutsun! çünkü bugün Aşure günüdür.) [Buhari, Müslim, Ebu Davud]

Ana Sayfaya Git