Murat Şenlikleri sona erdi

Silvan İlçesi'nde bulunan Murat Ovası'nda kutlanan ve bölgenin en eski etkinliklerinden biri olan Murat Şenliği sona erdi. 3 gün 3 gece süren şenliklere katılan binlerce kişi, hem stres attı, hem de ibadet etti.

Haberler 31.03.2017 - 09:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Silvan lçesine bal Kumgölü Köyü Dörtçat Mezrasnda her yl geleneksel olarak 27-29 Mart tarihleri arasnda yaplan Murat enlikleri, 3üncü günde yaplan dualarla sona erdi. Üç gün süren etkinlie bölgedeki il, ilçe ve çevre köylerden binlerce kii katld. çadrlar açarak, piknik ve ölen havasnda geçen kutlamalara katlanlar, Muaz Bin Cebel Türbesinde mumlar yakarak, dua etti ve çeitli dileklerde bulundu. Baz kiiler, enlikte kurulan pazarda alveri yaparken, bazlar da söylenen ark ve tef eliinde gün boyu halay çekti. Mardin Sultan ehmustan gelen tef ustas hafz Haci ehmus, çald tef eliinde seslendirdii beyitlerle enlie ayr bir hava katt. Kimi kadnlar ellerine kna yakarken, gözlerine sürme çekmeleri dikkat çekti.

enliin sona erdii akam saatlerine doru halk Muaz Bin Cebel Türbesine akn ederek dualar okudu. Kimileri ise aaçlara tespih ve ip asarak dileklerde bulundu. Türbede zikir yapld srada baz kadnlar ise fenalk geçirdi.

enliin en çok dikkat çeken ayrnts ise süvarilerin meydanda dörtnala sürdükleri atlar oldu. Gecenin geç saatlerinde enlik sona erdi.

BN 500 YILLIK GELENEK

Murat enlikleri M.S. 641 ylndan beri kutland belirtilirken, rivayetlere göre, slam Ordular Komutan Muaz Bin Cebel, Hz. Muhammedin istei ve annesinden alnan rza ile Silvan ve çevresinin fetih görevi verilir. Komutan Cebel, savatan dönerken Murat Ovasnda pusuya düer ve ehit olur. Yine rivayetlere göre, bu enlik aslnda nianl olan slam Ordular Komutan Muaz Bin Cebbelin ehit edilmesi nedeniyle düünü olarak kutlanr. Dolaysyla bu etkinlik daha çok düün gibi kutlanr. Bunun içindir ki Murat enliine katlan insanlar, 3üncü günün gecesinde kna yakp geceyi türbede geçiriyor. Muaz Bin Cebelin düününe gelen yurttalar kendilerini dengbejlerin çalnan tefleri eliinde coku uyandran beyit ve kasidelerin ritmine brakp raks ederken, kadnlar da ellerine kna yakp, mum yakyor.

Ana Sayfaya Git