Musa Anter cinayeti davası

Yazar Musa Anter'in 1992'de öldürülmesi ve eski AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu'nun yaralanmasına ilişkin bazı eylemlerden sorumlu tutulan "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'ın da arasında bulunduğu 18 sanığın yargılanmasına devam edildi

Haberler 12.07.2018 - 10:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yazar Musa Anterin 1992de öldürülmesi ve eski AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Mirolunun yaralanmasna ilikin baz eylemlerden sorumlu tutulan Yeil kod adl Mahmut Yldrmn da arasnda olduu 18 sank hakkndaki davann görülmesine devam edildi.

Ankara 6. Ar Ceza Mahkemesindeki durumaya, tutuksuz sank emekli Albay Sava Gevrekci, Musa Anterin olu müdahil Dicle Anter ile sank ve müteki avukatlar katld.

Mahkeme Bakan ükrü Onat Tekinalp, daha önce durumada tank olarak dinlenen gazeteci Abdurrahman imekin, baz belge ve kaytlar fla bellekle mahkemeye celse arasnda teslim ettiini bildirdi.

Anter ailesinin avukat Selim Okçuolu ve Mirolunun avukat çisem Alparslan, fla bellein kopyasnn kendilerine verilmesini, görüntülerin de durumada izlenmesi talebinde bulundu. Avukat Okçuolu, sanklardan sveçte yaayan Abdülkadir Aygann (Aziz Turan) savunmasnn alnmasna ilikin istinabe evraknn Adalet Bakanlnda taklp kaldn belirterek, Sann savunmasnn sveçte alnmas talebimizi yineliyoruz. Ayrca, eski Genelkurmay Bakanl stihbarat Dairesi Bakan emekli Korgeneral smail Hakk Pekinin sank Yeilin yaad, salk sorunlar olduu ve Türkiyede bulunduuna ilikin açklamalarn duydum. Kendisinin tank olarak dinlenmesi önem arz ediyor. dedi.

Okçuolu, bir süre önce Yeilin sa kolu Zakir Selvi yakaland eklinde haberler çktn, bu kiinin gerçek adnn Bedirhan Esenlik olduunun belirtildiini anlatarak, bu kiinin beyannn alnmas halinde dava konusunun çözümlenebileceini belirtti.

DOSYANIN TALEB

Sank avukatlarndan Hikmet ler, bu taleplerinin dosyann esasn etkilemeyeceini kaydederek, istemlerin reddini talep etti.

Sanklardan Hamit Yldrmn avukat Kaya Yelek de imekin verdii fla bellein suretini isterken, sank Aygann avukat Ece çam Yiit, müvekkiliyle temas kuramadn bildirdi ve savunmasnn yurt dnda alnacak olmas halinde ileme katlmak istediini söyledi.

Mahkeme, Aygann savunmasnn alnmas amacyla Adalet Bakanlna yazlan uluslararas istinabe ilemine dair yaznn akbetinin sorulmasna karar verdi.

Buna ilikin ara kararda, bakanla gönderilecek yazda, baz hususlara yer verilmesi de karar altna alnd.

Karara göre yazda, Türkiye gündemini megul eden olaya dair yargsal aama kat edilebilmesi açsndan Aygann savunmasnn alnmasnn önem arz ettii belirtilecek. Yazda, sann savunmasnn sveçte alnmasna yönelik daha önce gönderilen yazya bakanln sann muvafakat olmamas durumunda, heyet gönderilse bile sonuç alnamayaca eklinde cevap verildii belirtilerek, sann susma hakknn, yasal bir hak olduuna dikkat çekilecek. Yazda, mahkeme heyetinin, zorunlu katlmclarla yurt dna gönderilmesi ve Aygann bu hakkn kullanmas halinde konunun mahkemece takdir edileceine yer verilecek.

Yarglamann sonuçlandrlmamasnn TBMMde soru konusu edildii kaydedilecek yazya, Türkiye gündemini megul eden Anterin kasten öldürülmesi ve dosya konusu olaylara ilikin çözüm salanabilmesi için Aygann savunmasnn saptanabilmesi yönünden gerekli ilemlere tevessül edilmesi, özellikle yurt dnda savunma tespitine ilikin uluslararas hukuktan kaynaklanan mevzuatn kullanlmas ve çözüm üretilerek, sonucun bildirilmesi hususunun önem arz ettii de eklenecek.

Mahkeme, sanklar Muhsin Gül, Mehmet Zahir Karadeniz, Fethi çetin ve Yeil kod adl Mahmut Yldrm hakkndaki yakalama emirlerinin infaznn beklenmesine karar verdi.

Müdahil avukatlarndan Okçuolunun talebi dorultusunda smail Hakk Pekin ile Zakir Selvi olarak tannan Bedirhan Esenlikin tank olarak dinlenmesi için ilem yaplmasn kararlatran mahkeme, Ahmet Türkün de telekonferans sistemi üzerinden tank olarak beyannn alnmasna hükmetti.

Dier baz tanklarn beyanlarnn tespiti için müzekkere yazlmasna karar veren heyet, gazeteci imekin Abdülkadir Aygan ile yapt röportajn kaydnn durumada izlenmesini kararlatrd ve davay erteledi.

Davann geçmii

ddianamede, Anterin ölümü, Mirolunun yaralanmasyla sonuçlanan eylemi Mahmut Yldrmn planlad ve yönettii, Hamit Yldrmn eylemi gerçekletirdii, dönemin Jandarma stihbarat Grup Komutan Vekili Sava Gevrekcinin ise emri altnda bulunan Abdülkadir Aygan faillere yardm için görevlendirdii öne sürülüyor.

Sanklarn, Taammüden adam öldürmek suçundan arlatrlm müebbetin yan sra halk isyana tevik ve birbiri aleyhine silahlandrarak mukateleye (öldürme, vuruma) tevik etmek ve adam yaralamak suçlarndan da cezalandrlmalar talep ediliyor.

Dava Diyarbakrda açlm, güvenlik gerekçesiyle Ankaraya nakledilmiti.

Sanklardan Mahmut Yldrm ve Abdülkadir Aygan, ayn zamanda Diyarbakr 1. Ar Ceza Mahkemesinde görülen 16 sankl JTEM davasnn da sanklar arasnda bulunuyordu.

Yargtay, Diyarbakrdaki JTEM davas ile yazar Anterin öldürülmesi ve Mirolunun yaralanmas davalarnn birletirilmesine, birleen davann Ankarada görülmesine karar vermiti.

Ana Sayfaya Git