'Musa Paşayı tutuklayın' emrine ağırlaştırılmış müebbet istemi

DİYARBAKIR'da, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi, dönemin Jandarma Bölge Komutanı, şimdiki Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Tümgeneral Musa Çitil'in tutuklanması emrini verdiği iddia edilen eski Jandarma Özel Hareket Tabur Komutanı Binbaşı Mehmet Fatih Bilgeç ve emri alıp, Çitil'in konutuna giden Astsubay Murat Koçyiğit'in yargılanmasına devam edildi.

Haberler 30.05.2018 - 08:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

15 Temmuz gecesi, Silvan ilçesinde PKK terör örgütüne yönelik operasyonu yöneten dönemin Jandarma Bölge Komutan Tümgeneral Musa çitilin tutuklanmas için emir verdii iddia edilen eski Jandarma Özel Hareket Tabur Komutan Binba Mehmet Fatih Bilgeç ve emri alarak çitilin konutuna giden Astsubay Murat Koçyiitin yarglanmasna devam edildi. Diyarbakr 4üncü Ar Ceza Mahkemesindeki durumaya tutuksuz sank Mehmet Fatih Bilgeç, avukat ve Babakanlk avukat katlrken, tutuksuz sank Murat Koçyiit ise katlmad. Durumada söz hakk verilen sank Mehmet Fatih Bilgeç, hakkndaki suçlamalar kabul etmediini söyledi.

2 SANIA DA AIRLATIRILMI MÜEBBET TALEB

Esas hakknda görüünü açklayan savc, Murat Koçyiitin deimeyen beyanlarna göre; darbe giriiminin yaand gece, sank Mehmet Fatih Bilgeçin kendisine o tarihte Diyarbakr Bölge Jandarma Komutan olan Musa çitili derdest etmesi talimat verdiini söyledi. Astsubay Murat Koçyiitin emir dorultusunda Musa çitili tutuklamak için konutuna gittiini belirten savc, sann bu durumu Tümgeneralin habercisi ve korumalarna iletmediini kaydetti. Her iki sann eylemlerinin de Anayasay ihlal suçunu oluturduunu belirten savc, Bilgeç ve Koçyiitin arlatrlm ömür boyu hapis cezasna çarptrlmalarn istedi.

Savclk görüüne kar söz hakk verilen Babakanlk avukat Seyit Rza Karaka ise, mütalaaya katldklarn belirterek, sanklarn cezalandrlmasn istedi. Sanklar ve avukatlarna esasa likin savunmalarn hazrlamak için sonraki celseye kadar süre verilmesine karar veren mahkeme, durumay erteledi.

SAVCI: MUSA PAAYI DERDEST ETTRMEK çN EMR VERD

ddianamede, Binba Mehmet Fatih Bilgeçin, 15 Temmuz darbe giriiminin yaand gece, Diyarbakr Jandarma Bölge Komutan olan Musa çitilin derdest edilmesi amacyla emir ve talimat verdii, üphelinin bu eylemiyle sözde darbe giriiminin karsnda olan üst düzey askeri personeli derdest etmeye çalt ve bu konuda ayrntl tank beyannn olduu belirtildi. Mehmet Fatih Bilgeç, iddianamede yer alan ifadesinde 15 Temmuz akam tayini çkmasndan dolay evinde eyalarn topladn belirterek, Murat Koçyiitin ifadesinde belirttii gibi Musa Paay tutuklayacaksnz eklinde bir emir vermedim. Murat Koçiitle görevden kaynakl olarak sorunlar yayorduk. Bu nedenle iftira atm olabilir. Hukuksuz ve darbeyi destekler nitelikte hiç bir faaliyetim olmad dedi.

EYLEM VE FKR BRL çNDE MUSA PAAYI TUTUKLAMAK STEDLER

Astsubay Murat Koçyiit hakknda hazrlanan iddianamede ise, 15 Temmuz 2016 günü FETÖ/PDY terör örgütünün TSK içindeki unsurlarnn darbe teebbüsünde bulunduu, Binba Mehmet Fatih Bilgeçin darbe teebbüsünün yaand gece Tümgeneral Musa çitili derdest etmek amacyla Murat Koçyiite emir verdii, Koçyiitin bunun üzerine komutann konutunun bulunduu yere gittii, çitilin Silvan ilçesinde operasyonda olduunu örenince eylemi gerçekletiremedii ifade edildi. Koçyiitin tank olarak alnan beyanlaryla üpheli olarak alnan ifadesinin çelitiini belirten savc, üphelinin Mehmet Fatih Bilgeçin emir ve talimat dorultusunda Musa çitili derdest etmek için konutuna gittiini ve durumu Musa çitilin korumalarna iletmediini belirtti. Savc, üphelinin Mehmet Fatih Bilgeç ile eylem ve fikir birlii içerisinde hareket ettiini kaydetti.

Astsubay Murat Koçyiit iddianamede yer alan ifadesinde, Binba Fatih Bilgeç koluma girerek, Sen inandmz ve güvendiimiz personelsin. G bloa gidip çevre emniyeti al. Komutan korumalarnn emir-komutas sende olacak. Korumalara fazla güvenme. Bizden haber bekle. Bizden haber gelince Musa Paay tutuklayacaksn dedi. Bunun üzerine aknlkla yüzüne baktm. Sonrasnda Merak etme biz de geleceiz. Biz de orada olacaz dedi. Bunun üzerine emredersiniz diyerek nizamiyede braktm personeli alarak G bloa geçtim. G bloa girer girmez komutann korumalarndan birine Komutan burada m? diye sordum. Korumas görevde olduunu söyledi. Eve gittiimde olay eimle paylatm. Eim, bunu komutana söylemem gerektiini söyledi. Benim G bloa geçme amacm çevre emniyetini salamaktr. Musa Paay derdest etmek gibi bir amacm olsa paay tutuklama emri verdikleri, bunu acil olarak iletmem gerektii eklinde bir bildirimde bulunmazdm. Benim Musa Paay konutuna geldiinde derdest etme gibi bir amacm olsa ikametin ön tarafnda bulunan korumalar baka bir tarafa sevk ederdim. Aksi halde korumalar ile çatma ihtimali oluacakt. Bu ekilde sevk ve idare etmem bile Musa Paay derdest etmek gibi bir amacmn olmadn ortaya koyacaktr dedi.

Ana Sayfaya Git