Muşlu fırıncılar ekmeği fındık kabuğuyla pişiriyor

Muşlu fırıncılar ağaç varlığını ve ormanları korumak amacıyla emek pişirirken odun yerine fındık kabuğu kullanmaya başladı.

Haberler 31.07.2017 - 08:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TEMA Vakf Mu ube Bakan hsan Aytemi, gazetecilere yapt açklamada, frnlarn odun yerine fndk kabuu kullanmasnn aaç varln koruma anlamnda önemli olduunu söyledi.

Kentte 100 frnn bulunduunu ve u ana kadar yarsndan fazlasnn fndk kabuu kullamaya baladn ifade eden Aytemi, yapt aratrmalara göre her frnn ylda 180 ton odun yaktn ve bunun her yl 50 dekarlk ormann yok olmas anlamna geldiini anlatt.

Aytemi, mee aacnn doann korunmas ve sel felaketlerine kar etkin bir rolü bulunduunu belirterek, Bugün Muta en fazla bulunan aaç meedir. Bu aaçlarn kesilmesi topraklarmzda erozyona sebep olmaktadr. dedi.

Ormanlarn korunmas amacyla fndk kabuu kullanmaya baladklarn belirten frn iletmecilerinden Mehmet Metin Baran ise, fndk kabuunun oduna göre daha temiz ve ekonomik olduunu belirtti.

Baran, unlar kaydetti: En önemlisi fndk kabuu oduna göre yüzde 35-40 daha ekonomik. Hijyenik bir ekilde ekmek piiriyoruz. Deer taraftan, kaçak odun kesiminin önüne geçtik ve ormann yok olmasna önlemek açsndan çok önemli bu sistem. Odun bulmakta sknt yayorduk. imdi fnda geçtik. çok rahatz. Ylda 180 ton civarnda odun yakmak zorunda kalyorduk. Bu amadaysa iin younluuna göre 90-110 ton civarnda fndk kabuu yakyoruz. Kabuu bata Ordu olmak üzere Karadeniz Bölgesinden getiriyoruz. Zaman zamanda randan ithal ediyoruz. Her zaman bulma imkanmz var. Sknt yaamyoruz.

Ana Sayfaya Git