Müslümanların bıraktığı mirasa saldırı yapılıyor!

Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, "Sur ilçemizde yaşanan terör saldırılarında 20 eserimiz zarar görmüştür. Terörden dolayı yıkılıp, yakılan tüm eserlerimizi restore ediyoruz." dedi.

Haberler 09.05.2017 - 08:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

34. Vakflar Haftas dolaysyla Cahit Stk Taranc Kültür Merkezinde düzenlenen program stiklal Marnn okunmas ve sayg duruuyla balad.

Sinevizyon gösterimi ile devam eden programda, Babakan Yardmcs Veysi Kaynak ve Vakflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertemin mesajlar okundu.

Programda konuan Vakflar Bölge Müdürü Evsen, Vakflar Haftasnn bu yl genel müdürlükleri tarafndan belirlenen Kudüs temas çerçevesinde kutlandn söyledi.

Diyarbakrn dinlerin, dillerin ve medeniyetlerin kutsal ehri olduunu vurgulayan Evsen, slam ehri olan kentin vakf kültür varlklaryla açk hava müzesi niteliinde olduunu vurgulad. Evsen, öyle konutu:

Hazreti Ömerin savamadan anahtarlarn teslim ald ehir Haçllar tarafndan igal edildi ve daha sonra Selahaddin Eyyubi tarafndan tekrar kurtarld. Yahudi Siyonistler tarafndan maalesef Müslümanlarn kimlii olan vakf kültür varlklar tahrip edilip, yklmaya çallmaktadr. Kudüs gibi Diyarbakr da mimari ve sanat tarihi açsndan bakldnda vakf kültür mirasyla bir vakf ehridir. Diyarbakr, kültür varlklar açsndan dünyann en zengin ehirlerinden biri. Camileri, hanlar, hamamlar, medreseleri, kervansaraylar, bedestenleri ve dier eserleriyle müze niteliinde.

- Terör saldrlarnda 20 eserimiz zarar görmütür

PKKnn gerçekletirdii saldrlar nedeniyle zarar gören eserlere deinen Evsen, Sur ilçemizde yaanan terör saldrlarnda 20 eserimiz zarar görmütür. srailde slam eserlerine yaplan saldr ile Diyarbakrdaki slami eserlere yaplan saldrnn amac ve anlam ayndr. ki anlayn amac da Müslümanlarn brakt miras ortadan kaldrmaktr. Allah Müslümanlarn eliyle zalimlere frsat vermeyecektir. Terör olaylarndan dolay yklp yaklan tüm eserlerimizi restore ediyoruz. ifadelerini kulland.

Evsen, Vakflar Genel Müdürlüü tarafndan Sur ve Mardin Nusaybin ilçesinde terör saldrlarndan etkilenen vatandalara yaklak 2 milyon 787 lira deerinde 25 bin gda paketi yardm yapldn, sorumluluklarndaki Diyarbakr, Bingöl, Mardin ve Batmanda tanmazlarn kiralarna ilikin geçen yl art yaplmadn hatrlatt.

Sur ilçesinde terör olaylarndan etkilenen kiraclardan 2015 ylnn kasm ayndan 2016 yl kasm ayna kadar kira alnmadna iaret eden Evsen, bu yl ise bütün bölgede kiralarda yüzde 15 indirime gidildiini kaydetti.

Evsen, Bingöl, Mardin ve Diyarbakrda restorasyon çalmalarnn sürdüüne dikkati çekerek, bu illerde 70 milyon lira bedelle çok sayda eserin restorasyonunun gerçekletirildiini bildirdi.

Müdürlüklerinin sadece eserlerin yaatlmas konusunda çalmalar yürütmediini ayn zamanda temsil edilen vakflar adna ayni yardmlarn da sürdürüldüüne dikkati çeken Evsen, Her ay 5 bin 500 kiiye kuru gda, 320 kiiye muhtaç ayl, 678 ilk ve ortaöretim örencisine ve 422 yüksek örenim örencisine burs verilmekte ve yardm yaplmaktadr. diye konutu.

Program kompozisyon yarmasnda dereceye giren örencilere ödül verilmesiyle sona erdi.

Programa, Vali Yardmcs Tuba Koal, Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan Cumali Atilla, baz kurumlarn yetkilileri ve vatandalar katld.

Ana Sayfaya Git