Muş'ta 400 yıllık meşe ağaçları tespit edildi

Muş'un Korkut ilçesinde "şehitlik" olarak adlandırılan meşe koruluğunda 400 yıllık ağaçlar tespit edildi.

Haberler 19.10.2021 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mu Alparslan Üniversitesi Öretim Görevlisi Frat lek, Mu Orman letme Müdürlüünde görevli Orman Mühendisi Kemal Akay ve Mee Dernei Bakan hsan Aytemi, Sarmak köyündeki mee koruluunda çalma yapt.

Kente 30 kilometre uzaklkta, 350 mee aacnn bulunduu yaklak 60 dönümlük alanda yaplan çalmada, baz aaçlarn 400 yllk olduu belirlendi.

Öretim görevlisi lek, söz konusu alanda aaçlarn ya tespitine yönelik aratrma yaptklarn söyledi.

Mee aaçlarnn 35 milyon yldr var olduunu belirten lek, Dünya üzerinde 400ün üzerinde mee türünün bulunduu biliniyor. Anadoluda doal ortamlarnda 17 türü, ülkemiz genelinde ise 35 türü yetiiyor. Bu alanda yaptmz aratrmalar sonucunda baz aaçlarn yan 400 yl olarak tespit ettik. diye konutu.

Dernek Bakan Aytemi de söz konusu çalma öncesi köy sakinleriyle görütüklerini ve köyün kadim bir geçmie sahip olduunu örendiklerini ifade etti.

Bölgedeki tarihi mezarlklarn da bunu kantladn dile getiren Aytemi, unlar kaydetti:

Bu göstergeler düünüldüünde ve aaç köklerinde yaplacak karbon testlerinin sonucunda bu aaçlarn 700 yandan büyük olduunu düünüyorum. Ama arkadalarmz tarafndan yaplan bilimsel çalmalar neticesinde 400 yl olarak belirlendi. Bu aaçlarn koruma altna alnmas, bakm ve budamasnn yaplmasyla çok daha uzun yllar yaayacana inanyorum.

Orman Mühendisi Akay ise tespit ettikleri aaçlarn koruma altna alnmasna yönelik çalma balatacaklarn aktard.

Ana Sayfaya Git