Muş'un jeotermal kaynakları belirleniyor

Muş Alparslan Üniversitesi'nce (MŞÜ), kentin yer altı zenginliklerini ortaya çıkarmak için yürütülen proje kapsamında yapılan jeofizik çalışmalarında 10 farklı noktada 80-164 derece sıcakta su kaynakları bulundu.

Haberler 17.09.2019 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dou Anadolu Kalknma Ajans (DAKA) tarafndan desteklenen, Mu Valilii ile MÜ tarafndan yürütülen Muun Jeotermal Potansiyeli projesi kapsamnda Varto ilçesindeki jeofizik çalmalarnda scak su kaynaklar belirlendi.

Bölgedeki mevcut scak sularn derinlikleri ve potansiyelinin belirlenmesi amacyla yürütülen proje çerçevesinde gün yüzüne çkarlan jeotermal kaynaklarn, tarm ve turizm gibi alanlarda kullanlmas amaçlanyor.

BU BÖLGE JEOTERMAL AçISINDAN ZENGN BR POTANSYELE SAHP

MÜ Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Afet Yönetimi Uygulama ve Aratrma Merkezi Bakan Dr. Öretim Üyesi skender Dölek bakanlnda bir çalma grubu oluturduklarn ve Muun farkl alanlarnda incelemeler yaptklarn söyledi.

Bu incelemelerde 10 farkl noktada 80-164 derece su scakl bulunduunu bildiren Polat, öyle konutu:

Mu fay hatlar üzerinde bir kent. Nemrut ve Varto kalderalar arasnda 10dan fazla çeitli kaldera var. Bu bölge jeotermal açsndan zengin bir potansiyele sahip. Bu jeotermal kaynaklarmz bilimsel çalmalar sonucu ortaya çkardk. Jeofizik çalmalaryla u ana kadar oldukça ciddi yol katettik. Son günlerde Varto ilçesindeki jeofizik çalmalarnda oldukça zengin kaynaklar tespit ettik. Üniversite olarak Muun yer alt ve üstü kaynaklarn bu ehre kazandrmak istiyoruz. Bunun içerisinde turizm, maden, rüzgar enerjisi gibi birçok çalmamz var. Bu alanlarda ksa sürede sondaj çalmas balatacaz.

Muta jeotermal yer alt zenginliinin bugüne kadar ihmal edildiini anlatan Polat, bu zenginlii aça çkarmak için de ellerinden geleni yapacaklarn vurgulad.

Polat, Jeotermal kaynaklar için yapacamz sondajlar sonucunda bölgede seraclk, termal alanlarda çeitli yatrmlarn ilimize kazandrlmas için araclk edeceiz. Üniversite olarak hedefimiz zengin su kaynaklar çkardmzda öncelik bölgeye bir termal tesis kazandrmak. ifadesini kulland.

- JEOTERMAL KAYNAKLARININ KENTN VZYON PROJELER OLMASI GEREKYOR

MÜ Afet Yönetim Uygulama ve Aratrma Merkezi Müdürü Dr. Öretim Üyesi skender Dölek de yaplan çalmalarla oldukça önemli sonuçlara ulaldn kaydetti.

Muun önemli tektonik hatlarna yakn bir sahada bulunduunu dile getiren Dölek, Jeotermal kaynaklar gün yüzüne çkarld takdirde termal tesislerden, seracla kadar çok geni bir yelpazede suyun kullanlabilecek, özellikle ilin iklim koullar düünüldüünde çok ekonomik bir ekilde seraclk yaplabilecek. lin doal özellikleri düünüldüünde Türkiyenin önemli tektonik hatlarna yakn bir sahada yer alyor. Hayvanclk, doa turizmi ve jeotermal kaynaklarnn kentin vizyon projeleri olmas gerekiyor. diye konutu.

Ana Sayfaya Git