Muş'un köyünde çiçek hastalığı karantinası

Muş'un Varto ilçesine bağlı Kayalıdere köyü, küçükbaş hayvanlarda görülen çiçek hastalığı nedeniyle 21 günlük karantinaya alındı.

Haberler 19.01.2018 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Varto ilçesinin Kayaldere köyünde besicilik yapan Tufan Ere ait koyun ve kuzular pe pee telef olmaya balad. Hayvan ölümlerinin önüne geçemeyen Er, durumu Varto Gda Tarm ve Hayvanclk Müdürlüüne bildirdi. Giden veteriner hekimler, hayvanlarda çiçek hastal olduunu tespit edince köyü karantinaya alp hayvan giri ve çklarn yasaklad.

15 gün içinde 45 kuzu ve 25 koyunun telef olduunu ifade eden Tufan Er, her gün 5, 6 hayvann öldüünü söyledi. Tufan Er, Toplam 70 koyun ve kuzumuz telef oldu. Ölümler aralksz devam ediyor. Hasta olmayan hayvanlar ayr tutuyoruz ancak ölümlerin önüne geçemiyoruz. Hastaln tedavisi olmad için sadece hastal hafifletecek ilaçlar veriyoruz dedi.

Hayvanlar yerinde muayene eden Veteriner Hekim Yasin Aydn ise yapt açklamada, ihbar üzerine köye geldiklerini, hasta olan hayvanlardan gerekli numuneler alnd belirterek, Numuneleri Elaz Veteriner Kontrol Enstitüsüne gönderdik. Numune sonucu gelmeden kesin bir hastalk üzerinde duramayz. Bölgede olas bir yaylmay önlemek için 10 kilometre yar çapnda köyü karantinaya aldk diye konutu.

KÖY KARANTNAYA ALINDI

l Gda Tarm ve Hayvanclk Müdürü Ergün çolakolu köye giden veteriner hekimlerin hastalkl hayvanlardan numuneler aldn ve numuneleri Elaza gönderdiklerini belirtti. çolakolu, çiçek hastal küçükba hayvanlarda görülen bir hastalk türüdür. Yetitiricimiz hayvanlarnn telef olduunu belirterek bize müracaatta bulundu. Biz de köye veteriner hekimlerimizi gönderdik. lk intiba çiçek hastal olduu yönünde. Numuneler sonuçlar gelince hastaln ne olduu ortaya çkacaktr. Biz de her ihtimale kar köyü 3 kilometre koruma ve 10 kilometre gözetim olmak üzere 21 günlük karantinaya aldk. u anda köye hayvan girii ve çklar yasaklanm durumda dedi.

Besicilere uyarlarda da bulunan çolakolu, Hayvan sahiplerimiz, alar düzenli olarak yaptrmaldr. Aksi halde hayvanlarn hastalklara kar bakl düer. Biz sürekli hayvan yetitiricilerimizi hayvan hastalklar ve zararllaryla mücadele konusunda bilgilendiriyoruz. Hayvanlarn alar vaktinde yaplm olsayd bugün bu durum ortaya çkmazd. Hayvan sahiplerimiz, hayvanlarnn hastalanmasn beklemeden de sürekli kurumumuzla irtibat halinde olmalar halinde veteriner hekimlerimiz kendilerine her türlü konuda yardmc olacaktr diye konutu.

Ana Sayfaya Git