Mutfakların Vazgeçilmezi

UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne Türkiye adına dahil edilen yufka, özellikle kırsal bölgelerde, kış aylarında birçok ailenin sofralarını süslüyor

Haberler 08.01.2017 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birlemi Milletler Bilim Eitim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafndan Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine Türkiye adna dahil edilen, yörelerin en eski geleneklerinden biri olan yufka, özellikle Anadoluda krsal yörelerde birçok ailenin sofrasndan eksik olmuyor.

Zengin mutfak kültürüyle bilinen anlurfada da pek çok yörede olduu gibi krsal mahallelerde hemen her öün tüketilen yufka, sabahn erken saatlerinde bir araya gelen kadnlar tarafndan hazrlanyor.

Yufka yapan kadnlardan Azize Tanku, ustalk isteyen yufka piirme iinin zahmetli olduunu söyledi.

Tanku, köylerde her öün tüketilen yufkann gelien teknoloji ve olanaklara ramen ehirdeki ailelerce de tercih edildiini dile getirerek, unlar belirtti:

Burada yufka buday unuyla yaplr. Genellikle iki kii yapar. Biri açar biri de sacda piirir. Anadolunun genelinde böyle yaplr. Köylerde çok tüketilir, hala insanlar bu ekmekleri yerler. ehirde de biz tüketmeye devam ediyoruz. Köylerde komular toplanarak imece usulü hazrlar. Bize kolay geliyor ama herkes yapamaz. Kn hava souk olduundan her zaman yaplamayacandan bir defada çokça yaplr. Kimileri ise k gelmeden hazrlarlar, mevsim boyunca slatlp tüketilir. Bu yöresel ekmeimiz dier ekmeklere göre daha salkl ve daha lezzetli. çerisinde herhangi bir katk maddesi yok. Buday deirmende öütülür, una dönüür, yourulur ve hazrlanr, tamamen doal yani.

Yldz Bülte de tandrda piirilen yufka tadn baka ekmein vermediini, bunun bölgede bir gelenek haline geldiini aktard.

anlurfada apartman dairelerinde yaayan insanlarn bile yufkadan vazgeçmediini dile getiren Bülte, Komularla bir araya gelerek, önce hamuru hazrlyoruz, sonra da birlikte iki, üç ev için ekmek yapyoruz. Biz önceden köydeydik, sonradan kente geldik ama bu ekmekten vazgeçmedik. çocukluumdan beri bu ii yapabiliyorum ve çocuklarm bu ekmei seviyor. Özellikle çi köfteyle çok lezzetli oluyor. dedi.

Bülte, yllardr yapp yedikleri yufkann UNESCO tarafndan koruma altna alnmasnn kendilerini de mutlu ettiini dile getirdi.

SALIK AçISINDAN FAYDALI BR ÜRÜN

Harran Üniversitesi Gda Mühendislii Bölümü öretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Sabri Ünsal, beslenmenin önemli olduu bu dönemde, dünyada rafine edilmemi gdalara yönelmenin söz konusu olduunu belirtti.

Yufkann da bu anlamda tam buday ürünü olarak ele alnabileceini, geçmiten bu yana tüketilen bir ürün olduunu anmsatan Ünsal, u deerlendirmede bulundu:

Yufka ekmeimiz neredeyse yüzde 96ya varan randmanl unla yaplmaktadr. Burada sadece kaba olan materyal ayrlyor ve budayn hemen hemen tüm katmanlar bu ekmekte devreye girmi oluyor. Yufkayla gerek mineral gerek vitamin yönünden besleyici deeri yüksek bir ekmek elde edilmi oluyor. Yufka çok ince açlyor. çok ince açlmas onun daha sonra kurutularak muhafazas açsndan, mikrobiyatal gelimelerin önlenmesi açsndan da avantaj oluyor. Haftalar sonra bile ne kadar ihtiyacnz varsa bunlar slatarak yemeye hazr hale getirebiliyoruz. Bu anlamda da yufkann böyle bir kolayl var. Beslenme deeri itibaryla de gerek vitaminleri gerek kalsiyum, demir gibi mineral maddeler açsndan da zengin bir kaynak oluyor.

Ünsal, salk açsndan da yararl olan yufkann UNESCO tarafndan koruma altna alnmasnn doru bir karar olduunu ifade etti.

Ana Sayfaya Git