Müvekkilim açlığa mahkûm edilmiş!

FETHULLAHÇI Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Yurtta Sulh Konseyi tarafından hazırlanan sıkıyönetim direktifinde ismi, 'Diyarbakır Sıkıyönetim Komutan Yardımcısı' olarak geçen 16'ncı Mekanize Tugayı eski Komutanı Tuğgeneral Savaş Beyribey, 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan ise 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Haberler 28.02.2018 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

FETÖ/PDYnin 15 Temmuz darbe giriimi srasnda Yurtta Sulh Konseyi tarafndan hazrlanan listede ismi Diyarbakr Skyönetim Komutan Yardmcs olarak geçen, 16nc Mekanize Tugay eski Komutan Tugeneral Sava Beyribey, Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs, TBMMyi ortadan kaldrmaya veya görevini yapmasn engellemeye teebbüs ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldrmaya veya görevini yapmasn engellemeye teebbüs suçlarndan beraat ederken, Silahl terör örgütüne üye olma suçundan 6 yl 3 ay hapis cezasna çarptrld. Beyribeyi yurt dna çk yasa uygulayarak tahliye eden Diyarbakr 4üncü Ar Ceza Mahkemesi gerekçeli kararnda, sann darbe giriiminde aktif veya pasif bir eylemi olmamakla birlikte skyönetim direktifinde Diyarbakr Skyönetim Komutan Yardmcs olarak isminin yazdn kaydetti.

SAVCI KARARA TRAZ ETT

Yarglama srasnda, Beyribeyin Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan arlatrlm ömür boyu hapisle cezalandrlmasn ve tutukluluk halinin devamn isteyen savc, sana sadece terör örgütü üyelii suçundan ceza verilmesine itiraz etti. Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesine istinaf bavurusu yapan Cumhuriyet savcs, Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan cezalandrlmas gereken sana bu suçtan beraat karar verilip, tahliye edilmesinin yasaya aykr olduunu belirterek, kararn bozulmasn istedi.

RÜYA YORUMU, HUKUK VE NSAN MANTIIYLA çELYOR

Beyribeyin avukat Mehmet Nizamettin Haznedar da müvekkiline Silahl terör örgütüne üye olma suçundan ceza verilmesine Gaziantep Bölge Adlliye Mahkemesinde itiraz etti. 4üncü Ceza Dairesine gönderdii dilekçesinde müvekkili hakknda verilen kararn hukuka aykr olduunu belirten Haznedar, ortada kalkma olarak nitelendirilebilecek bir eylem olmadn savundu. Dilekçesinde müvekkiline rüya nedeniyle ceza verilmesini eletiren Haznedar, unlar kaydetti:

Yerel mahkemenin gerekçesi hukuk mant ve yaamn olaan ak ile dorudan çelimektedir. Ali Osman Uzunun içeriini ksmen deitirerek, var olup olmad bilinmeyen bir hemirenin, 4üncü elden iittii ileri sürülen ve tanklar Ali Durmu ve Bülent Gürdoann anlatmlaryla dorulanmad kesin olarak belirlenen dü anlatmnn sann aleyhine yorumlanmas srf hukuk ve olaan insan mantyla çelien bir akl yürütme deil, fazlasyla yapay bir tutum olarak belirmektedir. Düler elbette insan yaamnn bir parças olup korku, kayg ve özlemlerimizden beslenen zihinsel oluumlardr. Görülen düü aktarma yoluyla bir suçu övme, bu suçu ileyenlere destek verme biçiminde çeitli eylemler ortaya çkabilir. Bunlarn cezalandrlabilmesi suç ileme kastnn varlna baldr. Ancak bu dosyada yer alan ve özellikleri belirtilen kantlar, sann FETÖ/PDY üyesi olmasna kant göstermek hukuk mantyla ilikisiz bir tavrdr.

AçLIA MAHKM EDLD

Yerel mahkemenin, müvekkilinin mal varl üzerinde sürdürdüü tedbir uygulamasnn hukuki olmaktan fazlasyla uzak olduunu belirten Haznedar, dilekçesinde unlar ifade etti:

Müvekkilimin, aralarnda emeklilik tazminat, emeklilik ayl ve OYAK kesintileri de olmak üzere tüm mal varlna soruturma aamasnda tedbir konulmutur. Sulh Ceza Hkimlii karar ile bu tedbirler kaldrld halde, kaldrma kararnn OYAKa bildirilmesini istememiz üzerine, Diyarbakr 4üncü Ar Ceza Mahkemesince müvekkilimin mal varlna yeniden tedbir konulmutur. Hukuka aykr nitelikteki bu kararn ortadan kaldrlmas konusunda yaptmz bavurular gerekçesiz biçimde reddedilmitir. Mahkeme, mal varl üzerine sonradan koyduu tedbirlerin kaldrlmasn kararn kesinlemesine ertelemitir. Yerel mahkemenin karar yürürlükteki hukuk sistemini tepetaklak eder niteliktedir. Üzerinden tedbirin kaldrlmas istenen emeklilik tazminat, emeklilik ayl ve OYAK kesintileri türünden ekonomik deerler, suçtan elde edilen ya da edilebilecek, FETÖ/PDY ile ilikilendirilebilecek deerler deil, yllarca süren mesleki çalmalar boyunca resmi fonlarda toplanan ya da sann kendisinden kesilen tutarlardr. Ülkedeki hiçbir mahkemenin bu yönde uygulama gelitirdiine tank olunmamtr. Sank bu uygulamayla açla mahkm edilmi, temel gereksinmelerini karlamaktan yoksun braklmtr. Sank, bu çeit bir uygulamayla kar karya braklan tek örnektir.

Ana Sayfaya Git