Müze küllerinden doğdu

HDP Merkez Yürütme Kurulunun çağrısı üzerine 6-7 Ekim 2014'te Aynularab bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerde PKK'lı teröristlerce ateşe verilen Ziya Gökalp Müzesi, restorasyon ve teşhir çalışmalarının ardından ziyaretçilerini ağırlıyor.

Haberler 17.10.2019 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesinde 5 yl önce PKKl teröristlerce yaklan Ziya Gökalp Müzesi, restorasyon ve tehir çalmalarnn ardndan 7den 70e her yatan ziyaretçiyi arlyor.

HDP Merkez Yürütme Kurulunun çars üzerine 6-7 Ekim 2014te Aynularab (Kobani) bahanesiyle Diyarbakrda düzenlenen izinsiz gösterilerde PKKl teröristlerce atee verilen ve ar hasar gören Ziya Gökalp Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanl ile Türkiye Seyahat Acentalar Birlii (TÜRSAB) arasnda imzalanan protokolle 1 milyon 814 bin lira bütçe ile restore edildi.

Müze, geçen yl aralk aynda yeniden açld. Teslim edildii Bakanlkça tehir ve tanzim için 1 milyon 490 bin lira harcanan müzede o döneme uygun tespit edilen etnografik eserler ile ünlü fikir ve siyaset adam, air ve yazar Ziya Gökalpin yangndan kurtarlan baz ahsi eyalarnn yan sra bal mumu heykeli de bulunuyor.

- Deerlerimize sahip çkalm

Müzenin ziyaretçilerinden Elanur çiftçi, arkadalaryla müzeyi gezdiini belirterek, daha önce tahrip edilen müzenin restorasyon çalmasyla yenilendiini gördüünü söyledi.

Diyarbakrl olarak müzenin restore edilmesinden mutluluk duyduunu ifade eden çiftçi, Kültürel deerlerimize sahip çkmamz lazm. Deerlerimize sahip çkalm, tahrip etmeyelim. Sahip çkld zaman çok mutlu oluyoruz. Restorasyon çalmas çok güzel olmu. çok mutlu oldum. dedi.

Tarihi deerleri tanmak amacyla müzeyi gezdiini anlatan Kasm Sert, saldrlarda müzenin kullanlamaz hale geldiini aktararak, Kültürel deerlerimizi ykmaya çaltlar. Bunlarn gelecek nesillere aktarlmas amacyla yaplan düzenleme sevindirici. dedi.

Sert, müzeyi ziyaret ederek, Ziya Gökalpi tanma frsat bulduklarn, Diyarbakrn bu gibi çok sayda tarihi ve kültürel deeri bünyesinde barndrdna iaret etti.

- Ziya Gökalpin doduu ev

Ünlü fikir ve siyaset adam, air ve yazar Ziya Gökalpin 23 Mart 1876da Diyarbakrda doduu, Kültür ve Turizm Bakanlna tahsis edilen ev, 23 Mart 1956da bin 79 kitap ile 15 etnografik eser ile Ziya Gökalp Müzesi olarak açld.

Müze 2012de Bakanlk ile Karacada Kalknma Ajans ve l Özel daresince salanan destekle 591 bin 490 lira bütçeyle kapsaml bir onarmdan geçirildi.

Diyarbakrn tipik sivil mimari örneklerinden olan, 19. yüzyl banda siyah bazalt ta kullanlarak ina edilen 2 katl ev, iç avlunun etrafnda birleen haremlik ve selamlk dairelerinden oluuyor.

Diyarbakrda 6-7 Ekim 2014te Aynularab (Kobani) bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerde PKKl teröristlerce atee verilen Ziya Gökalp Müzesi, ar hasar görmü, 15 etnografik eserden 9unun yakld veya kaybolduu tespit edilmiti.

Müzedeki yangnn sçramas sonucu tarihi mekanlarda faaliyet yürüten Gençlik Merkezi ve çok Amaçl Toplum Merkezi (çATOM) ile çevredeki baz evlerde de hasar meydana gelmiti.

Ana Sayfaya Git