Müze ve ören yerlerinde hedef 30 milyon ziyaretçi

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt:"Türkiye'de 17 bini arkeolojik olmak üzere 125 bin kültürel miras bulunmaktadır. Bu sene yaklaşık 28 ile 30 milyon arası kişinin müze ve ören yerlerini ziyaret etmesini bekliyoruz" "(Yurtdışına kaçırılan eserler) 54 dosya olarak da bunların takibini yapmaktayız" "Abdülhamit Han zamanında yapılan Osmanlı'nın çok önemli tren istasyonlarından Mina Tren İstasyonu, Trablusşam'da bulunan Muallak Camisi'nin restorasyonu ve ihyasıyla ilgili görüşmeler yapıp protokoller imzaladık. Yakın zamanda da projelerimizi başlatacağız"

Haberler 04.07.2018 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kültür Varlklar ve Müzeler Genel Müdürü Yalçn Kurt, Türkiyede 17 bini arkeolojik olmak üzere 125 bin kültürel miras bulunduunu belirterek, Bu sene yaklak 28 ile 30 milyon aras kiinin müze ve ören yerlerini ziyaret etmesini bekliyoruz. dedi.

Kurt, Türkiyenin kültürel miras olarak dünyann en zengin ülkelerinin banda geldiini söyledi.

Türkiyenin binlerce yllk tarih içerisinde deiik uygarlklarn eserlerini bünyesinde barndrdna dikkati çeken Kurt, bu nedenle eski zamanlarda baz eserlerin ülkeden kaçrldn, bu eserlerin kurumlarnca yakndan takip edildiini aktard.

Kurt, ABD, Almanya, ngiltere, Danimarka ve Fransa gibi ülkelerle 54 dosya ile yurt dna daha önceden kaçrlm eserlerin Türkiyeye getirilmesi çalmalarnn youn ekilde sürdüüne iaret ederek, imdi bu eserlerin bir ksm onlarn depolarnda. Saylarn tam olarak bilmek mümkün deil ama bize ulaan duyumlar ve çeitli yollardan edindiimiz bilgilerde bir hayli eser var. 54 dosya olarak da bunlarn takibini yapmaktayz. Güvenlik güçleri, Bakanlk tekilat ve gümrük tekilatmz eserlerin korunmas ve kaçakçln önlenmesi ile ilgili youn çalmalar yürütüyor. diye konutu.

Kültürel mirasn korunmasna yönelik bilinç yaygnlamasn salamak için eitimlerinin devam ettiini bildiren Kurt, burada halkn duyarllnn çok önemli olduunu vurgulad.

Türkiyede 440 civarnda müze var

Kurt, Türkiyenin bugüne kadar 24 belli bal uygarla ev sahiplii yaptn ifade ederek, bu uygarlklarn çok özellikli eserler braktn söyledi.

Bu eserlerin Türkiyenin zenginlii olduunu belirten Kurt, öyle devam etti:

Türkiyede 17 bini arkeolojik olmak üzere 125 bin kültürel miras bulunmaktadr. Bu sene yaklak 28 ile 30 milyon aras kiinin müze ve ören yerlerini ziyaret etmesini bekliyoruz. Selimiyeden tutun Aniye, Akdamardan tutunuz Antalyadaki Aspendosa, Efesinden tutun Diyarbakr surlarna her biri Türkiye için çok önemlidir. Özellikle kültürel turizm için çin ve Kore gibi Uzakdou ülkelerinden ve dünyann her tarafndan turistler ziyarete gelmektedir.

Kurt, Türkiyede özel müzelerle birlikte 440 civarnda müze olduu bilgisini vererek, Son yllarda özellikle Gaziantep Zeugma, Urfa, Hatay, Adana, Mersin, Uak gibi yeni birçok müze ekledik. Bunlar Türkiyenin her tarafnda bulunmakta. Bata Topkap olmak üzere Antalya ve Efes müzelerimiz youn olarak ziyaretçi çekmekte. dedi.

Yurt dndaki Osmanl eserleri

Kurt, sadece Türkiyedeki eserlerle deil yurt dndaki ecdat yadigar eserlerle de yakndan ilgilendiklerini, bu eserlerin ihya ve restorasyonu için de çalmalarn sürdüünü bildirdi.

Makedonyadaki Kurunluhan için projeyi bitirdiklerini ve restorasyon için ilgili ülkeden izin beklediklerini aktaran Kurt, yurt dndaki projelere ilikin u bilgileri paylat:

Osmanl eserlerinin ihyas ve restorasyonu için birkaç gün önce Lübnandaydm. Abdülhamit Han zamannda yaplan Osmanlnn çok önemli tren istasyonlarndan Mina Tren stasyonu, Trablusamda bulunan Muallak Camisinin restorasyonu ve ihyasyla ilgili görümeler yapp protokoller imzaladk. Yakn zamanda da projelerimizi balatacaz. Ayrca Moldovada Bender Kalesi ve baz Avrupa ülkeleri ile Balkanlarda proje çalmalarmz balamak üzere. lgili ülkelerle görümeler devam ediyor. Gerekli protokoller tamamland zaman proje ve uygulama çalmalar yaplacaktr.

Ana Sayfaya Git