Müzede sergilenecek

Alman arkeoloğun baskında ele geçirilen eşyaları Adıyaman'daki müzede sergilenecek Nemrut Dağı ve çevresinde 50 yıldan fazla önemli keşif ve kazılar yapan, 1911-1992 yılları arasında yaşayan Alman Arkeolog Prof. Dr. Friedric Karl Dörner'e ait olan ve yaklaşık 20 yıl önce bir ahıra yapılan baskında ele geçirilen eşyalar müzede toplandı

Haberler 17.08.2020 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adyamanda, Nemrut Da ve çevresinde yapt kazlar nedeniyle bölge için önem arz eden merhum Alman Arkeolog Prof. Dr. Friedric Karl Dörnere ait eyalar müzede topland.

l Kültür ve Turizm Müdürlüünün hazrlad ve GAP Kalknma daresi tarafndan finanse edilen Karl Dörner Müzesi ve Ev Pansiyonculuunun Gelitirilmesi projesi kapsamnda, 1911-1992 yllar arasnda yaayan ve bölgede 50 yldan fazla önemli aratrma ve kazlar gerçekletiren Dörnerin eyalar için, Nemrut Da Karlama Merkezinin zemin katnda müze oluturuldu.

Yaklak 20 yl önce jandarma ekiplerinin, ihbar sonucu baskn düzenledii evin ahrnda bulunan 15 sandktan çkan, Dörnerin bilimsel çalmalarda kulland aletler, ev eyalar, çeitli fotoraflar ve resimler, proje kapsamnda hazrlanan müzede ziyaretçilere sunulacak.

Müzede ayrca, Nemrut Da destinasyonu üzerinde bulunan 6 ören yerinin maketleri ile Kommagene Uygarlna ait dünyada yaymlanan kitaplar da yer alacak.

l Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Ekinci, Karl Dörner Müzesi ve Ev Pansiyonculuunun Gelitirilmesi projesinin alt bileenlerinin, ev pansiyonculuunun gelitirilmesi ve Karl Dörner Müzesinin oluturulmas olduunu söyledi.

SERGLENECEK

Ekinci, Ev pansiyonculuu kapsamnda, Nemrut Dana yakn olan köylerde, çok ilkel artlarda ev pansiyonculuu yapmaya çalan toplamda 6 pansiyona ciddi düzeyde eitimler verdik. Eitim kapsamnda yabanc dil, hijyen, servis, kat hizmetleri, gda üretimi gibi eitimleri pansiyon sahiplerine verdik. Ev pansiyonlarnn fiziki artlarn düzeltmek maksadyla onlara ayrca demirba (buzdolab, televizyon) gibi yardmlarda da bulunduk. kinci aamada da Karl Dörner Müzesinin oluturulmas vard. Bu müzede ünlü arkeoloun eyalar yer alyor. diye konutu.

Karl Dörnerin Türk kültürüne yapt katklardan dolay, dönemin bakanl tarafndan takdir belgesiyle ödüllendirildiini aktaran Ekinci, Karl Dörnerin ansna bir müze oluturduk. Nemrut Da Karlama Merkezinin zemin katn müzeye çevirdik. u anda bitme aamasnda. Birkaç gün sonra açln yapacaz. Müze içerisinde ayn zamanda Nemrut Da destinasyonu üzerinde yer alan 6 ören yerinin de maketlerini heykeltralara yaptrdk. Bundaki amacmz da ören yerlerini de ziyaretçilere tantmak. ifadelerini kulland.

Henüz resmi açl gerçeklemeyen müzenin tamamlanan bölümünü inceleyen ziyaretçilerden Yunus çatan ise Diyarbakrdan Adyamana geldiini belirterek, Nemrut Dana çkmak üzere Adyamana geldik. lk olarak Karl Dörner Müzesini gezdik. Güzel bir müze olmu. Burada Karl Dörnerin kulland alet ve aparatlar ile Dörnerin yaad zamanlardaki tarihi fotoraflar bulunuyor. dedi.

Ana Sayfaya Git