Müziği çok seviyoruz!

İranlı tar ve setar sanatçısı Houman Hajebi, Türkiye'deki müzik alanının İran'a göre geniş bir yelpazeye sahip olduğu yorumunda bulunarak, "Türkler müziği çok seviyor ve müzikle yaşıyor. Sanata değer veriyorlar. Türkiye aynı zamanda kozmopolit bir topluma sahip olduğu için müzik dünyasının da bu açıdan renkli olduğunu düşünüyorum." dedi.

Haberler 13.03.2019 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ran geleneksel müzikleri üzerine yaklak 25 yldr çalmalar yapan besteci Hajebi, AA muhabirine ran ve Türk müzii arasndaki farklar üzerine deerlendirmelerde bulundu.

Yaklak 1 buçuk yl önce Türkiyeye bir albüm kaydetmek için gelen Hajebi, daha sonra müzikal çalmalarn daha özgür bir ortamda yapabilmesinden dolay stanbula yerletiini söyledi.

Müzik hayatna 11 yandayken giren Hajebi, Türkiyede ran müziini tantmak ve öretmek adna çalmalar yaptn dile getirdi.

Hajebi, Arap, Türk ve Hint müziinin dünyada oldukça tanndna dikkati çekerek, nsanlarn bu müziklere ainal var fakat ran müziinin çok fazla tannrl yok. Ben de çok güzel tnlara sahip olan ran müziini tantmak amacyla çalmalar yapyorum. Farsça dili kulaa iir gibi geldii için, ran müziinin de bir iir olduunu düünüyorum. diye konutu.

- Türk sanatçlar randa her zaman görmek istiyoruz

ran müzii üzerine Türkiyede çok fazla çalma yaplmadna dikkati çeken Hajebi, öyle devam etti:

randa yaklak 19 yl ders verdim. u anda stanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinin hocalarnn destekleriyle birlikte örencilere Fars müziini ve arklarn öretiyorum. Birlikte çalmalar yapyoruz. Bazlar da setar ve tar örenmeye çalyor. stanbulda bulunmaktan çok mutluyum. Bence Türk halk sanata dükün. Kulaklar çok güçlü. Kötü ve iyi müzii çok rahat bir ekilde ayrt edebiliyor. Burada verdiim konserlerde ran müziini bilmemelerine ramen beenerek dinlediklerini gördüm. Umarm ran ile Türkiye arasndaki balar sanatsal anlamda daha da güçlenir. ranl sanatçlar burada daha fazla, Türk sanatçlar da randa her zaman görmek istiyoruz.

Hajebi, Türkiyedeki müzik alannn rana göre geni bir yelpazeye sahip olduu yorumunda bulunarak, Türkler müzii çok seviyor ve müzikle yayor. Sanata deer veriyorlar. Türkiye ayn zamanda kozmopolit bir topluma sahip olduu için müzik dünyasnn da bu açdan renkli olduunu düünüyorum. Bu durum randa yok. deerlendirmesini yapt.

randa sanatsal olarak bir çalma yapmak için birçok resmi iznin gerektiinin altn çizen Hajebi, unlar anlatt:

çalmalarnzn daha sonra birçok filtreden geçmesi gerekiyor. Bu unsurlar bir anlamda eserlerin en iyi ekilde ortaya çkmas adna güzel ama bir yandan da sanatçy kstlayan bir neden olarak göze çarpyor. Ayn zamanda sanatçnn bürokratik ilerle de uramasna sebep oluyor. Tabii ki her ülkenin düzeni var. ler ona göre ilerliyor. stanbulda ise bizim için çok daha geni ve farkl bir alan var. Bu ehirdeki güzellikler sizi yeni fikirlere zorluyor. Hiçbir ayrmclk ve kstlama olmadndan bir eser çkarmak çok kolay. Bu sebeplerle de müzik Türkiyede daha hzl geliiyor.

- ran müzii hacim olarak Türk müzii ölçüsünün 3te biri kadardr

Houman Hajebi, bir yl önce kaleme ald ran Müziine Giri kitabna iaret ederek, u anda Türkçe çevirisi de yapld, düzenleme aamasnda. Önümüzdeki aylarda Türk okuyucularn beenisine sunacaz. Kitabn içerisinde ran sazlarnn tantmna ve geleneksel ran müziinin makamlarna ilikin bilgiler var. Kitapta ran müzik tarihiyle ilgili gelimeleri de yazdm. Konservatuvarlarda okutulabilecek kaynak bir kitap. Ayn zamanda ngilizcesi de hazrlanyor. O da yakn zamanda yaymlanacak. Kitabn çizimlerini de Hemad Javadzade yapt. dedi.

ran müzik tarihindeki usta sanatçlar ve ünlü ranl airler üzerine de kitap çkarma hazrlnda olduunu ifade eden Hajebi, öyle konutu:

Geleneksel Türk müziklerini çok seviyorum. Eer Türk müziini boyut olarak bir metre düünürsek ran müzii hacim olarak Türk müzii ölçüsünün 3te 1i kadar. ran müzii Türk müziinin içerisinde bir yerde. Bu sözleri pek fazla kiiden duyamazsnz ama bu benim tecrübem. Türk müziinin makamlarn bildiimden dolay söylüyorum. Türk müziinde bizim müziimizden daha çok makam var. Bu yüzden bu yorumu hislerle deil ilimsel olarak söylüyorum.

Hajebi, ran ve Türk müziindeki ortak makamlardan yola çkan bir albüm çkaracandan bahsederek, ki ülkenin müziindeki ortak noktalar bulmaya çalyoruz. Henüz kayt aamasnda deiliz. Hazrlklar 5-6 ay sürecektir. Bu albümün farkllklarndan bir tanesi de ranl Hafiz irazi ile Mevlanann iirleri yer alacak. eklinde konutu.

Modern Türk müziini de çok sevdiini dile getiren Hajebi, Türk sanatçlarla ortak projeler yapmak istediini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git