Naki davasında savunma istedi

AİHM, Deniz Naki'ye verilen 12 maçlık ceza için Türkiye'den savunma istedi.

Haberler 02.12.2017 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIRda, Amed Sportif Faaliyetler oyuncusu Deniz Nakiye, geçen yl Bursaspor ile oynadklar Ziraat Türkiye Kupas maçnn ardndan sosyal medyada yapt paylamlar nedeniyle, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Tahkim Kurulunca verilen 12 müsabakadan men ve 19 bin 500 lira para cezas ve baka bir maçta takmna verilen 3 puan silme cezas ile ilgili Avrupa nsan Haklar Mahkemesine (AHM) yaplan bavuru kabul edildi. AHM, Türkiyeden konu ile ilgili savunma isterken, kulübün avukatlar Soran Haldi Mzrak ile Neat Girasun, kararn lehlerinde çkmas durumunda itiraza kapal olan Tahkim Kurulu kararalar ile ilgili önemli bir deiiklik olabileceini söyledi.

TFF 2. Lig Krmz Grup ekiplerinden Amed Sportif Faaliyetler, Ziraat Türkiye Kupas maçnda 31 Ocak 2016da deplasmanda karlat Bursasporu 2-1 yenerek çeyrek finale yükseldi. Karlamann ardndan Amed Sportif Faaliyetler futbolcularndan Deniz Naki, sosyal medya hesabndan yapt bir paylam nedeniyle TFF Tahkim Kurulu tarafndan, deolojik propaganda ve sportmenlie aykr açklamalar gerekçe gösterilerek 12 resmi müsabakadan men ve 19 bin 500 lira para cezasna çarptrld. Tahkim Kurulu, ayrca, 17 Nisan 2016 tarihinde oynanan Amed Sportif Faaliyetler- Keçiörengücü lig maçnda, taraftarlarnn ideolojik tezahürat yaptklar iddiasyla ev sahibine 3 puan silme cezas verdi.

FADEDEN ÖTÜRÜ EN AIR CEZA

Cezalarn ardndan Amed Sportif Faaliyetler avukatlar Soran Haldi Mzrak ve Neat Girasun tarafndan, futbolcular Deniz Nakinin görülerinden ötürü ayrmcla maruz kald ve kulübe de haksz ceza verildii gerekçesiyle, AHMe ihlal iddiasyla bavuru yapld. TFF Tahkim Kurulu kararlarna yarg yolunun kapal olmasndan dolay iç hukuk yollarnn bulunmad belirtilen bavuru dilekçesinde, Nakinin sporda siyasi ifade yasann uyguland tek kii olarak görülerinden dolay ayrmcla maruz kald, verilen cezann Türk futbol tarihinde bir oyuncuya sadece ifadelerinden ötürü verilen en ar ceza olduu ileri sürüldü. Dilekçede, öyle denildi:

Tahkim Kurulu karar kesin olup, aleyhine bireysel bavuru yoluyla Anayasa Mahkemesi dahil olmak üzere herhangi bir yarg yoluna bavurmak mümkün deildir. Türkiye halen spor tahkim kurullarnn kararlarnn temyizi kabil olmad tek ülkedir. Deniz Naki sporda siyasi ifade yasann uyguland tek kii olarak görülerinden ötürü ayrmcla maruz kalmtr. Deniz Nakiye keyfi ve ayrmc ekilde disiplin yaptrm uygulanmaktadr.

AHM BAVURUYU KABUL ETT

Avukatlar Mzrak ve Girasunun bavurusunda Deniz Naki ve Amed Sportif Faaliyetlerin haklarnn ihlal edildiine dikkat çekilerek, uradklar maddi ve manevi zararlara karlk adil bir tazminata karar verilmesi talep edildi. AHM, bavurunun kabul edilmesine karar vererek, konuyla ilgili Türkiyeden savunma istedi. AHMin Türkiyeye gönderdii belgede, bavurucularn Avrupa nsan Haklar Sözlemesinin (AHS) adil yarglama hakkn düzenleyen 6nc, ifade özgürlüünü düzenleyen 10uncu, ayrmclk yasan düzenleyen 14üncü ve etkili bavuru hakkn düzenleyen 13üncü maddelerinde güvence altna alnan haklarnn ihlal edilip edilmediini sordu. Mahkeme, savunma için Türkiyeye 1 Mart 2018 tarihine kadar süre verdi.

LEHTE KARAR çIKARSA TFFNN TÜM YAPISININ DETRLMES GEREKR

Bavuruyu yapan avukatlardan Soran Haldi Mzrak, lehlerine karar çkmas durumunda itiraza kapal olan TFF Tahkim Kurulu kararalar ile ilgili önemli deiiklikler olabileceini söyledi. Mzrak, unlar kaydetti:

AHMin lehe karar vermesi durumunda Türkiye Futbol Federasyonu Kanunu, uygulama yönetmelii, statüler, talimatlar, Tahkim Kurulu ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu yapsnn yeniden düzenlenmesi gerekecek. Özellikle Tahkim Kurulu ve PFDKnn hukuksuz yapsnn ortadan kaldrlp, kararlarn denetime açk bir hale getirilmesini salayacan umuyoruz. Tahkim Kurulu kararlarna kar u ana kadar Türkiyede 10a yakn bavuru bulunmakta. Bizim dosyamz Tahkim Kurulu kararna kar AHMe giden ilk dosya olmas sebebiyle dier bavurular açsndan yol gösterici oldu. Bu da Tahkim Kurulu kararlarnn hakszln gösterir bir durumdur. Bu karar bizim lehimize çkarsa Türkiye Futbol Federasyonunun bütün yapsnn sil batan deitirilmesi gerekir.

1 YIL 6 AY 22 GÜN HAPS CEZASI ALMITI

Amed Sportif Faaliyetler Kulübü futbolcusu Deniz Naki hakknda, AHMin kabul ettii davann konusu olan sosyal medya paylam nedeniyle terör örgütü propagandas yapmak suçundan ceza davas da açlmt. lk durumada, Nakinin beraatine karar verilirken, savcnn itiraz üzerine Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 3üncü Ceza Dairesi tarafndan beraat kararnn bozulmasna hükmedilmiti. Bunun üzerine yeniden yaplan yarglamada Deniz Nakiye 1 yl 6 ay 22 gün hapis cezas verilerek, cezann 5 yl süreyle ertelenmesine karar verilmiti.

Ana Sayfaya Git