Naki'ye terör cezası

Amed Sportif Faaliyetler futbolcusu Deniz Naki'ye, "terör örgütü propagandası" yapmaktan 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verildi. Ceza ertelendi.

Haberler 07.04.2017 - 10:59 Son Güncelleme : 07.04.2017 - 11:30

2nci Liginde mücadele eden Amed Sportif Faaliyetler Kulübü futbolcusu Deniz Naki hakknda, Terör örgütü propagandas suçundan verilen beraat kararnn, Cumhuriyet savcsnn itiraz üzerine Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 3üncü Ceza Dairesi tarafndan bozulmas üzerine yeniden yarglama yapld. Futbolcu Deniz Nakiye ilk durumada 1.5 yl 22 gün hapis cezas veren mahkeme, cezann 5 yl süreyle ertelenmesine karar verdi.

NAKNN YARGILANDII DAVA

Sosyal medya hesaplarnda Terör örgütü propagandas yapt iddiasyla hakknda Diyarbakr 4üncü Ar Ceza Mahkemesinde 5 yla kadar hapis istemiyle dava açlan Amedspor futbolcusu Deniz Naki, 8 Kasm 2016 tarihinde yaplan ilk durumada beraat etti. Gerekçeli kararn açklanmas ardndan, Diyarbakrda bulunan bir Cumhuriyet Savcs, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesine istinaf bavurusu yaparak, Nakinin beraatine itiraz etti. Bavuruyu deerlendiren Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 3üncü Ceza Dairesi, Naki hakknda verilen beraat kararn bozarak, yarglamann yeniden yaplmas için dosyay yerel mahkemeye gönderdi. Bozma karar ardndan Deniz Nakinin yeniden yarglamas bugün Diyarbakr 4üncü Ar Ceza Mahkemesinde yapld. Deniz Naki ile avukatlarnn katld durumay, HDP milletvekilleri Ziya Pir, Feleknas Uca, Avrupa Parlamentosu milletveli Fabio De Masi ve Almanya eski milletvekili Norman Peach de izledi. Durumada ilk söz hakk verilen Deniz Naki, önceki savunmalarn tekrar ettiini belirterek, beraatini istedi.

SAVNININ CEZA STEM

Cumhuriyet savcs ise Nakinin Terör örgütü propagandas yapmak suçundan cezalandrlmasn istedi. Nakinin avukatlar Ahmet Özmen, Soran Haldi Mzrak ve Seval Paksoy ise bozma kararna katlmadklarn belirterek, Bu olay milliyetçi gruplarca çok fazla köpürtülerek kamuoyunun önüne geldi. Daha önce verilen beraat karar toplumda çok olumlu karland. Yasal olarak istinaf kararna direnmek mümkün deil. Ancak bu durumda mahkemenin yeni bir gerekçe ile yeni bir beraat hükmü vermesini bekliyoruz. Müvekkilimizn paylamlar propaganda içermemektedir. Paylamlarn hiç birinde iddet içeren bir unsur yoktur. Paylamlar tamamen bar mesaj içermektedir. Bu paylamlar ifade hürriyeti kapsamndadr diye savunma yapt.

Kararn açklayan mahkeme Deniz Nakinin 1 yl 6 ay 22 gün hapis cezasna çarptrlmasna ve bu cezann 5 yl boyunca ertelenmesine hükmetti. Nakinin 5 yl boyunca benzer bir suç ilemesi durumunda erteleme kararnn kaldrlaca bildirildi.

Deniz Nakinin avukat Soran Haldi Mzrak, durumadan sonra mahkemenin kanuni zorunluluk nedeniyle önceki kararnda direnemediini belirterek, öyle dedi:

MAHKEMENN KARARINA

Mahkemenin kanmzca istemeyerek vermi olduu bir karar var. çünkü dün Siyah dediine bugün Beyaz demek zorunda brakld. Kanunda böyle bir skntnn olmas 1 yl 6 ay ceza ile sonuçland. Bu karara kar istinaf yolu yine açk. Biz istinaf edeceiz. Ne yazk ki Türkiyede bu tür kararlar çkmak zorunda kalyor. Mahkemelerin ehrin koullarn, zamann gerekliliini gözeterek verdii kararlar, o dosya ile hiç bir ekilde ilgisi, bilgisi olmayan istinaf mahkemelerince bozuluyor. stinaf kararnn sonucunu bekleyeceiz. Orada bu kararn bozulmasn umacaz.

Verilen kararn kendisini hayal krklna urattn belirten Deniz Naki ise, lk mahkememde beraat etmitim. Böyle bir sonuçla buradan çkmak üzücü birey. Ben bar mesaj vermitim. Savaa kar olduumu söylemitim. Bundan dolay cezalandrldm. Ben bara ak bir insanm. Her zaman bu mesajlar yine vereceim. Bedeli ne olursa olsun ödemeye hazrm diye konutu.

Durumay izleyen Avrupa Parlamentosu milletvekili Fabio De Masi ise Denizin herhangi bir suç ilediini düünmediini belirterek, öyle dedi:

Verdii mesajlar tamamen bara yönelikti. Bara dair bunun gibi ifadeler suç olarak görülmemeli. Kararn kendisi, mahkemenin verdii hükmün bamsz bir ekilde alndna dair üpheler douruyor. Bara söylemleri cezalandrlmamal. Deniz daha önce Hamburg Saint Paul takmnda oynamt. Hamburgda Kürtler, Türkler, Almanlar Denizi tanyor ve destekliyor. Biz de desteimizi arttrarak devam ettireceiz.

Ana Sayfaya Git