Naylon poşet yasak!

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, Atık Yönetmeliği kapsamında naylon poşetlerin marketlerde ve mağazalarda 1 Ocak 2018'den itibaren yasaklanacağını belirterek, "Alışverişlerde müşterilerimizi file, bez torba kullanımına yönlendireceğiz." dedi.

Haberler 29.03.2017 - 08:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Altunbilek, düzenledii basn toplantsnda sektöre ilikin son gelimeleri deerlendirdi ve gazetecilerin sorularn yantlad.

Gelecek yln bandan itibaren çevre ve ehircilik Bakanlnn Atk Yönetmelii kapsamnda naylon poetlerin marketlerde ve giyim, ayakkab gibi tüm maazalarda yasaklanacan dile getiren Altunbilek, bu konuda ksa süre önce Müstear Mustafa Öztürkü ziyaret ettiklerini ve son gelimeleri deerlendirdiklerini söyledi.

Altunbilek, doada çözülmesi yüzyllar süren, hem milletin geleceini hem insan saln tehdit eden naylon poet kullanmnn sat noktalarnda ücretli olmas yönünde yasal düzenlemenin 2018in banda hayata geçeceini kaydederek, bu konudaki düzenlemenin ABD ve birçok Avrupa ülkesinde baaryla uygulandn vurgulad.

Türkiyede hayata geçecek düzenleme için çalma yapacaklarn, naylon poetlerin doaya ve insan salna verdii zararlar vatandaa anlatacaklarn aktaran Altunbilek, yerel marketler olarak müterilerine her türlü kolayl salayacaklarn bildirdi.

Altunbilek, Alverilerde müterilerimizi file, bez torba kullanmna yönlendireceiz. Geçi sürecinde karton veya bez alveri torbas hediye edeceiz. Avrupada yasak olduu için müteriler alverie gelirken alacaklar ürünleri koyacaklar file veya kaplarla geliyor. diye konutu.

Bunu ilk olarak metropollerde balatacaklarn dile getiren Altunbilek, Yl bandan itibaren naylon poetlerin az kullanlmas veya kullanlmamas için belki direkt paral diyemeyiz ama mutlaka zararlarn anlatmalyz, anlatacaz. Bu bilinci müteriye alayacaz. ifadelerini kulland.

Altunbilek, 1 Ocak 2018den itibaren alverilerde naylon kullanmnn yasaklanacan belirterek, halihazrda naylon poetin maliyetinin müteriye yanstldn, yasan balamasyla cüzi de olsa bu masrafn müterinin üzerinden kalkacan bildirdi.

- Hal Yasas ile Sebze-meyve ucuzlayacak

Altunbilek, yeni çkan ancak henüz uygulanmaya balamayan Hal Yasasna da deinerek, bu yasa ile ürünlere standart gelmesinin kendilerini en çok sevindiren husus olduunu vurgulad.

Üreticilerin belirli standartlarla ve arlkta paketlenmi ürünleri direkt alacan dile getiren Altunbilek, Mesela bir kilogram domates almak isteyen müteri iki likogram domatese dokunuyor. Bu da üründeki zayiat artryor. Böylece zayi olan ürün satlanlarn fiyatna yanstlyor. Paketleme olunca bu sknt da ortadan kalkacak ve daha uygun fiyata gelecek sebze ve meyveler. dedi.

Köylülerin, çiftçilerin ürettii ürünleri satabilecei birliklerin oluacan aktaran Altunbilek, öyle devam etti:

Bölgesel haller tek çat altnda toplanacak. Arac says azalacak. Böylece sebze ve meyvede ürün fiyat kendiliinden ucuzlayacak. Gda fiyatnda üretici-market makasn daraltacak tedbir, hayata geçecei için mutluyuz. Yllardr süreçler doru aktarlmad için Tarlada 1 liraya, markette 3 kat fiyatna satlyor söylemleri, tüketicilerimiz ile bizi kar karya getiriyordu. Tabiri yerindeyse, günah keçisi biz oluyorduk.

Yerel zincirler olarak manav reyonunda operasyon masraflar çkardmzda sadece yüzde 5 ila 8 arasnda kar elde ediyoruz. Yeni düzenlemeyle arac says azalacak, üretici birlikleri vergisel anlamda daha avantajl hale gelecek. Düzenleme sayesinde sebze-meyve sepeti daha ucuza dolar.

- 2017de yüzde 10 büyüme beklentisi

Altunbilek, zor bir yl olmasna ramen 2016y yüzde 10 büyüme ile kapattklarn ve yerel zincirlerin cirosunu 30 milyar TLye çkardklarn kaydederek, u bilgileri verdi:

Toplam market gruplar içerisindeki istihdam pay yüzde 40a ulaan yerel zincirler olarak sat paymz yüzde 37,7ye, toplam gdadaki yerellerin sat pay ise yüzde 9,7ye ulat. Perakendecilik kurallarn iyi uygularken müteri ile yaknlmz, yeni formatlar denememiz bizi yarta daha ön plana çkaryor. 2023 ylnda 70 milyar TL ciro hedefi ile çalmalarn sürdüren yerel zincir marketler olarak sektörde var olmay ve mücadeleyi sadece kendi admza deil, ülkemiz adna yürütüyoruz.

Bu yln ilk 3 aynda geçen senenin ayn dönemine göre biraz yava baladk. Yl sonu hedefimiz 33 milyar liralk ciroya ulamak. Cironun yan sra istihdamda da yüzde 10luk büyüme hedefliyoruz.

Altunbilek, bu yl yerel market saysnda yüzde 15-20 civarnda büyüme salamay hedeflediklerini ifade ederek, bunun ortalama 6 bin kiilik istihdama denk geldiini bildirdi.

Yerel marketlerin karllk oranlarnn ortalama yüzde 4 olduunu dile getiren Altunbilek, son 2 yla kadar ciro büyüme oranlarnn yüzde 15-20 civarnda olduunu, ancak bu ylki beklentilerinin 2016da olduu gibi yüzde 10 olduunu söyledi.

- ndirim maazalar kuralsz-kaidesiz büyüyor

Altunbilek, Türkiye genelinde bu yl saylar 20 bin olaca belirtilen indirim maazalarnn kendileri için bir tehdit olduunu kaydederek, bunlarn kuralsz, kaidesiz büyüdüünüz böyledi.

Herhangi bir ehir veya ilçede yan yana 3 indirim maazasnn görülebildiini dile getiren Altunbilek, Buna yerel yönetimlerin müdahale etmesi lazm. ndirim maazalar istihdama katk salamyor, katma deer üretmiyor. Asl istihdam ve katma deer salayan yerel marketlerdir. Bizde bir maazada en az 20 kii çalyor. Onlarda ise 3 kii. dedi.

Geçen yl için sadece bir indirim maazas irketinin kar açkladndan bahseden Altunbilek, çok maaza saysnn yüksek kar anlamna gelmediinin altn çizdi.

Altunbilek, indirim maazalarna kar ilerine sahip çkacaklarn ve müterilerinin taleplerine daha hzl cevap vereceklerini anlatarak, bu konuda yapacaklar çalmalardan bahsetti.

- Perakende gdada KDV yüzde 1 olsun

Altunbilek, rekabetin youn olarak yaand sektörde küçük ve orta ölçekli gda perakendecilii yapan esnafn rekabet gücünü kaybettiini savunarak, unlar söyledi:

Sektörümüzün istikrarl olarak büyümesi, hedeflerine ulamas için yalnz braklmamal, desteklenmeliyiz. Dier sektörlerde olduu gibi manav, krmz et, bakliyat, unlu mamuller, zeytin ve zeytinya ürünlerinde KDV orannn toptanda olduu gibi perakende de yüzde 8den yüzde 1e düürülmesi için KDV düzenlemesi bekliyoruz. Gerekli düzenlemeler sektörün büyümesine, istihdama önemli katk salayacak.

- Perakende sektörü verimlilik için buluacak

Altunbilek, yerel zincir marketlerin, 12-13 Nisanda stanbul Haliç Kongre Merkezinde bir araya geleceini belirterek, TPF tarafndan düzenlenecek Yerel Zincirler Buluuyor (YZB) 2017 etkinliinin üreticiden tedarikçiye, perakendecilerden sektöre hizmet sunan firmalara kadar on binlerce payda buluturacan söyledi.

Etkinliin önceki yllarda olduu gibi fuar ve konferans olmak üzere iki ayr bölümde kaplarn aralayacan dile getiren Altunbilek, bu yl sektör paydalarn verimlilik konusunda bir araya getirecek etkinlikte, sponsor firmalarn temsil ettii 300e yakn markann yeni ürün ve hizmetlerini tantacan bildirdi.

Altunbilek, YZB 2017de yerli ve yabanc irketlerin üst düzey yöneticileri ile sektör duayenleri perakende sektöründe yaanmas gereken Verimli Dönüüm konusunu katlmclarla paylaacak. diye konutu.

Ana Sayfaya Git