Ne FETÖ'cüyüm ne darbeciyim!

Tutuklu sanık Yılmaz, Cumhurbaşkanı'nın televizyonda çağrı yapmasından 7 dakika önce darbeye karşı emir yayımladığını belirterek, "Ne FETÖ'cüyüm, ne darbeciyim. Laik, demokratik, sosyal hukuk devletine inanan bir Türk subayıyım" iddiasında bulundu.

Haberler 11.11.2017 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr 4üncü Ar Ceza Mahkemesinde görülen durumaya, Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs, Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldrmaya veya görevini yapmasn engellemeye teebbüs, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldrmaya veya görevini yapmasn engellemeye teebbüs ve Silahl terör örgütüne üye olma iddialaryla, hakknda 3 kez arlatrlm ömür boyu ve 15 yla kadar hapis cezas istenen 7nci Kolordu eski Komutan Korgeneral brahim Ylmaz, Adana F tipi Cezaevinden SEGBS sistemi ile katld.

Dönemin Diyarbakr Valisi Hüseyin Aksoy talimat ile alnan ifadesinde, 15 Temmuz günü saat 23.00-23.30 sralarnda Korgeneral Ylmaz cep telefonundan aradn söyleyen Vali Aksoy, Telefonu çald, ancak cevap vermedi, kendisine ulaamadm. 23.50 civarnda sabit telefondan kendisi bana dönü yapt. Televizyonlara yansyan hareketliliin ne olduunu anlamaya çaltn, Genelkurmay Bakanln aradn ancak kimseye ulaamadn söyledi. Daha sonra 01.00 civarnda tekrar beni arad. Bunun emir komuta zinciri içerisinde bir hareket olmadn, küçük bir grubun kalkmas olduunu söyledi. Gönderilen emre kendi Kolordusuna bal birimlerce uyulmamas konusunda talimat yaynlayacan belirtti dedi.

KOMUTAN, BASAVCININ TALMATI LE ADLYEYE DAVET EDLD

Dönemin Diyarbakr Emniyet Müdürü Adnan Tadan da, SEGBS sistemi ile verdii ifade de, Genelkurmaydan birinin kendisini arayp TSKnn yönetime el koyduunu söyleyip elimdeki kuvvetle askere kar durmamam gerektiini belirtirek, Bu durumu Valiye bildirdim. Valilik konutunda gelimeleri takip ettik. Personeli göreve çardm ve askeri araçlarn geçebilecei güzergahlara araç gönderdim. Kurmay Bakan ile yaptm konumadan darbe kart bir duru olduunu deerlendirdim. Valinin, Kolordu Komutannn olumsuz bir duruu olduuna dair konumas olmad. Komutan, Basavcnn talebi ile 8inci Ana Jet Üssündeki gözaltlarn yaplmas için adliyeye çarld. Komutann Basavcla gelmesinden sonra olumsuz bir durum görmedim. Basavc, Kolordu Komutanna Skyönetim listesinde olup, gözaltna alnmayan tek kiisiniz. O da duruunuzdan eklinde bir söz söyledi. Adliyeden çktktan sonra Kolordu karargahna gittik. Orada herhangi bir olumsuz tavr yoktu. Gözaltlarn nasl yaplacana dair planlama için gittikdedi.

SEMH TERZNN EKBNN GÖZALTINA ALINMASINA LKN TALMAT ALMADIK

Semih Terzinin emrindeki özel kuvvetler birliinin gözaltna alnmasna ilikin bir emir almadn belirten Tadan, Basavclk tarafndan özel birliklerin 8inci Ana Jet Üssüne geçtii ve Semih Terzinin de oraya gelip oradan özel birlikleri ald ile ilgili hiçbir bilgi verilmedi. Biz üsse gittiimizde sadece hava üssü pilotlarn gözaltna aldk. Gözalt için gelen savcya veya bana özel kuvvetlerin gözaltna alnmas ile ilgili talimat gelmemitir. Bu ekipten kimseyi gözaltna almadk. Diyarbakrda hiçbir askeri hareketlilik olmad. Komutann darbeye kar tavrnda, tepkisinde bir gecikme görmedim. Komutann deiik bir tavr olsayd, askeri hareketlilik olurdudiye konutu.

CUMHURBAKANININ çARISINDAN ÖNCE DARBEYE KARI EMR YAYINLADIM

Söz hakk verilen brahim Ylmaz, 15 Temmuz gecesi 6 kez Diyarbakr Valisini aradn belirterek, Vali beni aradnda darbeye kar olduumu açkça söyledim. Telefon kaytlar benim ifadelerimi doruluyor. Alçak darbe giriimini engellemek için ilk anda tedbir aldm. Devletime, milletime, bayrama sahip çkan biri olmama ramen 16 aydr tutukluyum. Diyarbakrda bir tane askeri araç veya personel hareketlilii yaanmamtr. Kamuoyu önünde yargsz infaz edildim. 17 tank suçlamalarn gerçek olmadn söyledi. Cumhurbakan televizyonda çar yapmadan 7 dakika önce ben darbeye kar emir yaynladm. Türkiyede bu kadar ksa sürede darbeye kar duran bir komutan yoktur. Adliyeye Basavcnn talimat ile gözaltlar yapmak üzere geldik. 16 aydr tarafmn devletin taraf olduunu söylüyorum. Basavcnn talimat dnda bir ey yapmadk. Babakan arayp, talimatn aldm. 8inci Üs ile ilgili hiçbir yetkim olmamasna ramen, uçaklarn kalkn engellememekle suçlanyorum. Ne Basavc, ne de baka bir kii Semih Terzinin burada kalan birliini gözaltna alma talimat vermedi. Ben de ne FETÖcü, ne de darbeciyim. Laik, demokratik, sosyal hukuk devletine inanm bir Türk subayym. Gerçek sorumlular hakknda ilem yaplmazken, Diyarbakrda olmayan darbe kalkmas nedeniyle suçlanyorum. Sur operasyonunda hayatm tehlikeye atan biri olarak, hain teröristlikle suçlanarak 16 aydr tek kiilik hücrede tutuluyorumdedi.

Söz hakk verilen Cumhuriyet Savcs, sank brahim Ylmazn tutukluluk halinin devamna karar verilmesini istedi. Ara kararlarn açklayan mahkeme brahim Ylmazn tutukluluk halinin devamna karar vererek, durumay erteledi.

Ana Sayfaya Git