Neden intihar çözüm oluyor

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tahsin Kula, son dönemde artış gösteren intihar vakalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Haberler 27.10.2017 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ntihar vakalarnn büyük ksmnn iletiimsizlikten kaynaklandn söyleyen Kula, ailelerin bu hususta daha fazla duyarl olmalar gerektiini vurgulad.

Kula, ntiharn en önemli sebeplerinden birisi, kiinin içerisinde bulunmu olduu psikolojik durumdur. Yani biz bunu bazen fark edemeyebiliriz, bazen ihmal edebiliriz, bazen de ihmal etmeyip fark ederiz ama çözüm yollar bulamayz. çünkü intihar edecek kiinin çevresindeki insanlarn da iletiim noktasnda biraz ketum davrandklarn görürsünüz. Gerek akrabalar gerek çevresindeki insanlarla ilgili olsun içine kapanklk balar. Konular bakalarna açmaz. Sknt üstüne skntya girmi olabilir. dedi.

slam ülkelerindeki intihar olaylarnn en önemli sebebinin, Müslümanlarn dini anlamda birçok söylem ortaya koymalarna ramen pratikte bunu uygulamamalar olduunu anlatan Kula, herkesin çevresine kar duyarl olmasnn önemine dikkat çekti.

ntiharn en önemli sebebi iletiimsizliktir

ntihara götüren en büyük sebeplerin banda iletiimsizliin geldiini ve buna yönelimi olduundan üphelenilen insanlar anlayp, dertlerine çözüm bulunmas gerektiini ifade eden Kula, yüz kzartc suçlarn da intihara meylettirdii bilgisini vererek, unlar söyledi:

Birisi yüz kzartc bir suç iledii zaman Anneme söylesem ayp görür, toplum ayp görür, arkadalarm ayp görür. Ben bu aypla yaayacama o zaman ne yapmam lazm? ntihar edeyim. der. Sanki intihar bir kurtulu yolu gibi görüyor. Oysaki herkese unu söylememiz lazm: nsan ne kadar büyük hata yaparsa yapsn, bir Müslüman için dünyada karlaaca en kötü ey intihardr. Yani beklenmedik günah ilenebilir veya beklenmedik kötü bir suç da ilenmi olabilir ama bunlarn hiçbirisi intihar gerektirmez. Bizim insanlara unu söylememiz lazm: nsanlar intihar ederek kurtulua ermi olmaz. ntihar eden insanlar yaam mücadelesinden kaçm insanlardr. Yani yaamay becermemi, kaçm insanlardr. Bu insanlarn gerçekten hem bu dünyada hem de ahirette anlmaya deer bir kii olmadklarn söylememiz gerekiyor.

Ebeveynlerin, çocuklarnda intihar eilimi hissettiklerinde onlarla oturup, skntlarn gidermeleri için uramalar gerektiini söyleyen Kula, televizyonlardaki film ve dizilerin de bunu tetikleyebildiinin altn çizdi.

ntihar yüz kzartc bir suçtur

Duygusu ön planda olan insanlarn intihara en meyilli kiiler olduunu belirten Kula, ntihar vakalarnda unu görüyoruz: nsan hayatnda baz evreler vardr. 9 yana kadarki evresi taklittir, anne ve babay taklit eder. Öretmenimizi, komumuzu veya gördüümüz, sözüyle ve davranyla houmuza giden insanlar taklit ederiz. 9 yandan itibaren duygu ile akl birbiriyle yarmaya balar. Erkekse erkek olduunu, kz ise kz olduunu fark eder. 9-12 ya karmaa dönemidir. 12 yana geldii andan itibaren artk duygu ön plandadr. Kz veya erkek olsun aklyla beraber duygusuyla hareket eder. Duygusuyla hareket eden insanlar anidirler, acelecidirler, kararlarnda deikendirler ve kandrlmas en kolay kesimdir. Hatalara düürülmesi en kolay kesimdir. Hatalarn telafi etme noktasnda en aciz kesimdir. Hem hataya kolay düebilirler hem de hatalarn çözümü noktasnda en aciz kesimdir. Onun için intihar yüz kzartc bir suçtur ve daha çok ergenlik döneminde ortaya çkyor. ifadelerini kulland.

Anne babann örf ve adetleri biraz esnetmesi gerekir

Ebeveynlerin, örf ve adetleri biraz esnetmeleri gerektiini anlatan Kula, 17-18 yalarndaki genç kzlarmzn intihar oranlar bizim ülkemizde dier ülkelere göre daha fazladr. Anne babann örf ve adetleri biraz esnetmesi gerekir. u açdan gerekiyor: nsan hata yapabilir. çok dindar aileyi düünün, çocuklar en küçük bir ekilde harama, ahlaksz bir ie girmemi. Bu aile içerisinde çocuk hata yapt zaman toparlayamyor kendisini. Özellikle dizilerde ve filmlerde intihar sahnelerini de yok etmek gerekiyor. eklinde konutu.

Anne ve babalarn, çocuklarnn her hareketini izlemeleri gerektiini dile getiren Kula, modernitenin ve modern hayatn, insanlarn sorunlarn çözemediine deindi.

Modern hayat bizi insanlardan uzaklatrd

Toplumu birbirinden uzaklatran modern hayat nedeniyle insani ilikilerin zayfladn ve hal hatr sorulmayan duruma gelindiini sözlerine ekleyen Kula, Yarn çok piman oluruz. Elimizdeki bu imknlar birbirimizi daha iyi anlamak yerine maalesef bireysel tatmin içerisinde gidiyoruz. Akraba, arkada ziyareti yok denecek derecededir. Akam evlerde sohbet olmuyor. Biz daha kendi anne babamz sormuyoruz, bu mutluluk getirmiyor. slam dünyasnda son dönemlerdeki sürekli sava, bu gençleri maalesef çkmaz bir yola götürüyor. Bunun da gerçekten çözümlenmesi gerekiyor. Her ey sava üzerinde kurgulanm. Buradan salam nesil çkmaz. 24 yandan küçük çocuklarn hepsi sava, adam öldürmeyi oyuncak olarak görüyor ve davranlarn bir parças haline getiriyor. Ailelerin bundan saknmas gerekiyor. dedi.

Ana Sayfaya Git