Neden kayyuma rapor hazırlandı

İçişleri Bakanlığı tarafından "Terör Nedeniyle Belediyelere Yapılan Görevlendirmeler" başlığıyla hazırlanan raporda, 7 Haziran 2015 genel seçimleri sonrasında PKK/KCK'nın Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaptığı eylemlere ilişkin bilgilere yer verildi.

Haberler 08.04.2017 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Raporda, PKK/KCKnn, Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde Austos 2015 itibaryla baz il ve ilçelerde sözde öz yönetim ilan ettii ve terör faaliyetlerini ehirlere tad belirtildi. Örgütün ykc eylemlerini ehir merkezlerine tad ve konut dokunulmazln ihlal ederek birçok vatanda zorla evinden çkard ve göçe zorlad vurgulanan raporda, haleler terör yandalarna verilmi, belediye çalanlarnn maalarndan örgüte müzahir kurulular için kesinti yaplm, terör örgütüne muhalif vatandalara belediye hizmetleri verilmeyerek cezalandrlm ve vatandalar göçe zorlanmtr. ifadesi kullanld.

- Bombal eylemlerde kullanlan belediye araçlar

Raporda, asker, polis ve sivillerin yan sra çocuklarn ölmesine neden olan birçok terör eyleminde belediye araçlar ve imkanlarnn kullanldna dikkati çekildi.

Fotoraflarn da kulland raporda, Mardin Artuklu Cevizli Karakoluna düzenlenen bombal saldrda Mazda Belediyesine ait kamyonun kullanld, saldr sonras örgüt üyelerinin Mardin Belediyesi Salk leri Dairesi Bakanl laçlama Birimine ait araçla kaçtklar bildirildi.

Raporda, Van Büyükehir Belediyesi Su letmesince terör örgütü mensuplarnn ailelerinden belediye hizmetinde kullanlmak üzere araç kiraland ve bunlarn teröristlerce de kullanldnn tespit edildii vurguland. 13 Haziran 2016da çkan çatmada etkisiz hale getirilen 3 teröristin bulunduu araçta çok sayda silah ve mühimmat ele geçirildii ifade edilen raporda, aracn teröristin babas adna kaytl bulunduu ve bu kiinin de belediyede taeron içi olarak çaltnn belirlendii kaydedildi.

Batman, rnak ve Van belediyelerine ait araçlarda bulunan mühimmatlarn da sraland raporda, belediyelerin kanalizasyon ve altyaplarnn mühimmat ve patlayc deposu olarak kullandna iaret edildi.

Raporda, rnakn Cizre ilçesinde 26 Austos 2016da çevik Kuvvet Grup Amirliine düzenlenen ve 12 polisin ehit olduu saldrda 10 ton patlayc kullanld vu bunun da rnak Belediyesine ait hafriyat kamyonuyla getirildii aktarld.

- 6 bin 187 bomba düzenei imha edildi

Terör örgütü üyelerince oluturulan çukur ve barikatlarn mülki makamlarca uyarlmalarna ramen belediyelerce kastl kaldrlmad vurgulanan raporda, l ve ilçe merkezlerinde terör eylemleri nedeniyle sokaa çkma yasa ilan edilen bir il ve 11 ilçede 3 bin 630 çukur, barikat kaldrlm, 6 bin 187 bomba düzenei imha edilmitir. ifadesine yer verildi. Raporda, bu operasyonlarda uzun namlulu ve ar olmak üzere 2 bin 118 silah, 3 havan, 109 roketatar, bin 403 roketatar mermisi, 2 bin 275 el yapm patlayc, bin 329 el bombas, 335 bin 337 mühimmat ile 33 bin 546 kilogram patlayc yapmnda kullanlan malzeme ele geçirildii belirtildi.

Raporda, terör eylemleri sonucu 20 Temmuz 2015 ile 23 Mart 2017 tarihlerinde 247si kamu binas olmak üzere 481 bina ile bin 657 aracn hasar gördüü, 7 baraja ise saldr düzenlendii bildirildi.

Yaklan araç ve binalara kastl olarak müdahale edilmediine dikkati çekilen raporda, u bilgiler paylald:

Teröristler tarafndan okul, hastane, kre, cami ve ibadet yerleri kundaklanm, itfaiye istenmesine ramen kastl müdahale edilmemitir. çou zaman emniyete ait TOMAlarla yangnlar söndürülmü, ayn itfaiye araçlarnn örgütün afilerini asmak ve propaganda yapmak için kullanlmtr. Mardin Büyükehir, rnak, Hakkari, Yüksekova ve rnak dil belediyelerine bal itfaiye tekilatlar tarafndan kastl olarak terör eylemleri sonucunda meydana gelen yangnlara zamannda müdahale edilememitir. Bunun sonucunda okul, hastane gibi kamu binalar, araçlar ve vatandalara ait meskenlerin bilinçli olarak zarar görmü ve büyük maddi kayplar meydana gelmitir.

Raporda, belediyelere ait araçlarla terör örgütüne ait bayraklarn aslmas, çukur kazma ve barikat yapm ile örgüt etkinliklerinde de kullanldnn fotoraflarla tespit edildiine de yer verildi.

Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) anayasal düzeni ortadan kaldrmak için 15 Temmuz 2016da darbe giriiminde bulunduu anmsatlan raporda, terör örgütlerinin bunun ardndan art arda devletin bekas ve milletin iradesini hedef ald ifade edildi.

Dou ve Güneydoudaki belediyelere yaplan görevlendirmelerin sadece terör örgütlerine yardm ve yataklk nedeniyle yapldna iaret edilen raporda, Terör örgütü üyeleri ile her alanda mücadele edilirken, özellikle kaynaklarn terörü desteklemekte kullanan belediyelerin yeniden halkn yararna çalmas için belediye bakan vekili atanmas uygulanmasna gidilmitir. deerlendirmesinde bulunuldu. Raporda, bu kapsamda ehir merkezlerinde ykc terör eylemlerine girien terör örgütü PKK/KCK ile ilikili 10 il, 63 ilçe, 12 belde, FETÖ ile irtibatl 6 ilçe ve bir belde belediyesine bakan vekili atand da aktarld.

- haleler örgüte yakn kiilere verilmi

Raporda, yöredeki belediye kaynaklarnn toplum için harcanmas gerekirken, terör örgütüne ya da iltisakl oluumlar ve kiilere yönlendirildii anlatld.

Belediye çalanlar ile ihale verilen kiilerin bask altna alnarak bata bulunmaya zorland vurgulanan raporda, Söz konusu belediyeler tarafndan yaplan ihaleler terör örgütüne müzahir kiilere, irketlere verilmi, haksz ödemeler yaplm, belediye ihalelerine yolsuzluk, aibe kartrlarak örgüt tarafndan vergilendirme ad altnda haraç alnmtr. haleler encümen karar ile yetkisiz olarak be yllk yaplmtr. ifadeleri kullanld.

- Terörist mezarlna su getirmiler

Somut örnekler bal altnda belediyelerin gelirlerini terör örgütü hizmetine kullandna dair örneklerin de verildii raporda, u bilgiler aktarld:

Mardin Büyükehir Belediyesi tarafndan terör örgütüne müzahir kii ve firmalara ihaleler verilmi, bu firmalar taahhütlerini yerine getirmedikleri halde kendilerine ödeme yaplm, haklarnda idari yaptrm uygulanmam ve dier yasal ilemler yaplmamtr. Diyarbakr Büyükehir Belediyesi tarafndan dört mahallede sondajl su temini ii adyla yaplan ihalede, ihale maksadnn ve yerinin dnda terör örgütü mensuplarnn mezarlna su temin edildii tespit edilmitir.

- Teröristler, yandalar ve yaknlarna i imkan

Raporda, Ar, Batman, Diyarbakr, Van, Mardin, Idr, Mersin ve Siirtteki baz belediyelerde terör örgütü mensuplar, yandalar ya da ölen terörist yaknlarnn istihdam edildii, bu kiilerin günde 2 saat çalmalarna karlk 8 saat çalm gibi gösterilerek ödeme yapldna iaret edildi.

Vann Erci Belediyesince, haklarnda yakalama karar bulunan belediye encümen üyelerinin hesaplarna, arandklar süreçte toplantlara katlm gibi gösterilerek 54 bin 425 lira yatrldna dikkati çekilen raporda, GAP Belediyeler Birlii adl oluuma da üyelik aidat ad altnda 68 bin lira ödendii bildirildi.

- Kandil ziyaretleri karde belediye gezileri adnda yaplm

Belediyelerin yurt d ziyaretlerini terör örgütünün toplantlarnn gerçekletirildii ülkelere yapld belirtilen raporda, Suriye ve Irakta karde belediyeler icat edilerek Kandil ziyaretleri sözde karde belediyelere ziyaret adna yaplarak gizlenmitir. ifadesi yer ald.

- Da kadrosunda olanlara deer ailesi destei

Raporda, haklarnda yürütülen soruturmalar gerei görevden uzaklatrlan veya tutuklanan belediye bakanlarnca, çaltklar dönemler süresince söz konusu belediyelerde PKK/KCK mensuplar ve ölen terörist yaknlarn istihdam ederek örgüte maddi destek saland da anlatld.

Örgütün bu yolla örgüt faaliyetlerine katlanlara yüksek maal i bulabildii ifade edilen raporda, u bilgiler aktarld:

Da kadrosunda olanlar deer ailesi olarak adlandrlarak yaknlarna belediyelerde istihdam imkan salanm veya belediyelerin park, bahçe, büfe i merkezlerinin iletmesi usulsüz devredilmitir. Diyarbakr Büyükehir Belediyesi tarafndan terör örgütü PKK/KCK ile ba bulunan Sarmak Derneine, personele maa ve ücretlerinden her ay otomatik ödeme talimat verdirilmek suretiyle 200 lira aktarld tespit edilmitir.

Raporda, belediyeye ait ambulans ve cenaze araçlarnn teröristleri kaçrmak ve gizlemek için kullanld, ambulanslarla yaral teröristlere tedavi imkannn da saland kaydedildi.

Ana Sayfaya Git