Nefes kestiler

UMKE, AFAD, itfaiye, jandarma ve DSİ ekiplerinin katıldığı tatbikatta senaryo gereği Lice merkezli 7,0 şiddetindeki depremin yanı sıra, kimyasal ve biyolojik sızıntı ile uçak kazasına ilişkin arama kurtarma çalışmaları yapıldı.

Haberler 28.09.2019 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), l Afet ve Acil Durum Müdürlüü (AFAD) ve 112 Acil Servis ekiplerinin katlmyla yaplan deprem tatbikat gerçeini aratmad.

UMKE, AFAD, itfaiye, jandarma ve DS ekiplerinin katld tatbikatta senaryo gerei Lice merkezli 7,0 iddetindeki depremin yan sra, kimyasal ve biyolojik sznt ile uçak kazasna ilikin arama kurtarma çalmalar gerçekletirildi.

Tatbikat kapsamnda UMKE 5. Bölge koordinasyonunda, AFAD ve 112 Acil Servis ekiplerinin destei ile çnar ilçesindeki Göksu Baraj mevkisinde 3 gün kamp yapld.

Diyarbakr, Batman, Mardin, Siirt ve rnaktan UMKE ekiplerinin katld kampta teorik ve uygulamal eitimler verildi. Kampn son gününde 135 kiilik ekibin katlmyla olas bir deprem sonras yürütülecek çalmalara ilikin tatbikat gerçekletirildi.

UMKE, AFAD, itfaiye, jandarma ve DS ekipleri önce senaryo gerei Lice merkezli 7,0 iddetindeki depremin ardndan yaplacaklara ilikin çalma yapt.

Ekipler daha sonra kimyasal ve biyolojik szntya kar tatbikat yaparken, olas bir uçak kazas sonrasnda da arama kurtarma çalmalar yürüttü. Tatbikatta ayrca Zerzevan Kalesinde yüksekten düme, su üstü arama kurtarma ile yarallarn hastaneye nakledilmesi süreçleri de canlandrld.

- Olas bir durumda hayat kurtarmak için hazrlk yapyoruz

l Salk Müdürü Mehmet Sait Avar, bu deprem tatbikatyla olas bir afet durumunda kurtarma ekiplerinin hzl bir ekilde afet alanna yetiip, gerekli müdahaleleri yapma yeteceini artrmak istediklerini söyledi.

Salk Bakanl 5. Bölge illeri olarak, Diyarbakr, rnak, Batman, Siirt ve Mardinden 135 UMKE gönüllüsüyle ilde deiik noktalarda tatbikatn gerçekletirildiini ifade eden Avar, 8 deiik alanda çeitli kurtarma senaryosu uygulandn, meydana gelebilecek doal afet ve kazalara kar hazrlkl olmak istediklerini aktard.

Avar, Türkiyenin deprem kuanda yer aldna iaret ederek, Deiik zamanlarda depremler oluyor. Bu tatbikatlarla bu konudaki hassasiyetlerimizi ve organizasyon yönetimimizi güncelliyoruz. Olas bir durumda çok çabuk hareket ederek, insanlarmzn hayatn kurtarmak için hazrlk yapyoruz. dedi.

l Salk Müdürlüü Acil Salk Hizmetleri Bakan Hakan Karaka da, tatbikatn 8 etaptan olutuunu dile getirerek, amaçlarnn koordineli ekilde AFAD koordinasyonunda itfaiye, jandarma ve dier kurumlarla olabilecek durumlar yönetmek olduunu kaydetti.

Karaka, depremin ne zaman ve nerede olacann bilinemeyeceini anmsatarak bu nedenle yarn bir afet meydana gelecekmi gibi hazr olmak gerektiini vurgulad.

Bu konuda kurumlar aras i birliinin önemine iaret eden Karaka, Vatandamzn bilinçlenmesi çok önemli. Sonuçta kurtarmakla o anda müdahale etmekle her ey olmuyor. Hazr olmak çok daha önemli. Yani bir binann batan temelini salam yapmak, o binadan insan kurtarmaktan çok daha kolay. Bu nedenle tüm vatandalarmzn her an hazr olmas gerekiyor. diye konutu.

UMKE Görevlisi Gülnur Atabey, deprem tatbikatnda senaryo gerei tarihi Zerzevan Kalesini ziyaret eden kafiledeki bir turistin panikle dümesi sonucu yaralanmasna müdahale edildiini belirtti.

Atabey, tatbikatta AFAD koordinasyonuyla UMKE ekibinin yaralya güvenli bir ekilde ulatn ve hastaneye naklinin salandn anlatt.

AFAD Arama Kurtarma Uzman Mehmet Yasin, vatandalara arama kurtarma uzmanlar gelmeden enkaza girmemeleri, herhangi bir ekilde yaralya müdahale etmemeleri uyarsnda bulundu.

Yasin, vatandalarn depremden sonra kurallara uymalarnn hayati önem tadn vurgulayarak, Vatandalarmz öncelikle toplanma alanlarna geçsin. Toplanma alan yoksa oturduklar binann 1,5 kat uzak bir mesafeye gitsin. Enkaz alanndan uzak durulmas da önemli. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git