Nemli ve loş mağaralarda kendir mesaisi

Gaziantep'te 100 yıldan fazla süredir nemli yer altı mağaralarındaki el yapımı tezgahlarda, pota filesi, balıkçı ağı, çamaşır ve köşger ipliği üretiliyor

Haberler 29.03.2021 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gaziantepte kendirciliin son ustalar, gelien teknolojiye ramen mesleklerini lo ve nemli yer alt maaralarnda el yapm tezgahlarda üretim yaparak sürdürüyor.

Kentin en eski semtlerinden ehreküstü bölgesinde bulunan büyük yer alt maarasnda asrlk kültürü zor artlar altnda yaatan kendirciler, salam iplik üretmek için iki tezgah arasnda günde kilometrelerce yürüyor.

Fabrika at malzemeleri maaraya getiren ustalar, ilk olarak bunlar ahaptan yaplm silindir eklindeki çkra saryor.

Tezgah elle çevirerek iplik haline getirdii ürünü bir müddet dinlendiren kendirciler, iplikleri pota filesi, balkç a, çamar ve köker iplii eklinde ayrarak tezgahlar arasnda bazen koarak bazen de yürüyerek saryor ve kendire dönütürüyor.

Bir asrlk geçmii bulunan kendircilii youn çabayla yaatan ustalar, bu ekilde günde ortalama 600 kilograma yakn kendir üreterek geçimlerini salamaya çalyor.

BZLER BU MESLEN SON USTALARIYIZ

Kendirci Cuma Demir, 27 yldr kendir iiyle uratn ve kentin birçok maarasnda çaltn söyledi.

Nemli ortam nedeniyle kendirin daha kaliteli olduunu ifade eden Demir, mesleklerinin unutulmaya yüz tuttuunu ve kendilerinin son ustalar olduunu belirtti.

Demir, maarada çaltklar için kn baz zorluklar çektiklerini dile getirerek, öyle devam etti:

Ben 7 yandan beri bu ii yapyorum. Bizim iimizin hepsi el emei göz nurudur. Teknolojinin çok ilerlediini biliyoruz ama salam iplik maarada üretilir. Diyorlar ki Fabrikada niye çalmyorsunuz? Fabrikalarda nem ve rutubet olmad için ip salam olmuyor. Fabrikalarn atk malzemelerini biz burada deerlendiriyoruz.

Ana Sayfaya Git