Nemrut dağı'nda yaşayan canlılar

Nemrut Dağı'nda yaşayan canlıların belgeseli çekildi

Haberler 08.04.2021 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bitliste vahi doa ve uzay fotorafçlyla ilgilenen Dr. Öretim Üyesi Cihan Önen, Nemrut Danda yaayan canllarn yaamn konu ald Nemrut Krateri Sakinleri belgeselini tamamlad.

Bitlis Eren Üniversitesinde (BEÜ) görevli Önen, Avrupal Seçkin Destinasyonlar (EDEN) projesi kapsamnda Mükemmeliyet Ödülü alan dünyann ikinci, Türkiyenin en büyük krater gölü olan Nemrut Krater Gölü ve çevresindeki canllar kayt altna almaya balad.

Önenin 4 yldr çektii görüntülerle hazrlanan Nemrut Krateri Sakinleri belgeselinin galas BEÜ Merkezi Konferans Salonunda yapld.

CANLILARIN BELGESEL

Galada konuan Önen, Bitlisin tarihi dokusu, eysiz doas, krater gölü, k turizmi, kaplcalar ve ev sahiplii yapt canl türleriyle benzersiz bir il olduunu söyledi.

Uzun zamandr kentteki canl popülasyonunu gözlemleyerek kayt altna aldn anlatan Önen, öyle konutu:

Bu sayede birçok canl türünü tanma ve kayt altna alma frsat buldum. Son çalmamza Nemrut Kraterinin Sakinleri adn verdik. Bu ismi bir amaç balamnda kullandk. Hzla küreselleen dünyada, tüketim artmakta, nüfus dengesi deimekte ve ehirlemeler hzlanmaktadr. Hzl deiim beraberinde doal dengenin bozulmasn ve dier canllarn yaam alannn daraltmasn getirmektedir. Temennimiz odur ki küçük bir krater alannda yaama tutunmu bu canllarn bölgede güvenle ilelebet yaamalardr.

Belgeselin izlenmesinin ardndan Rektör Vekili Prof. Dr. Murat Aygün, Önene plaket takdim etti.

Ana Sayfaya Git