Nesillerdir taşa şekil veriyorlar

Siverek ilçesinde taş ustalığı yapan baba oğul, dede mirasını yaşatmaya çalışıyor.

Haberler 05.06.2018 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfann Siverek ilçesinde dede miras ta ustal yapan Mahmut Selani, mesleini oluyla birlikte yaatmaya çalyor.

Karacada bölgesinin yaknlarndaki ilçede salam ve dayanakl olduu için yaplarn büyük bölümü bazalt talarndan yaplyor. lçede 30 yl önceye kadar ta ustalarna ihtiyaç duyulurken teknolojinin gelimesiyle ve yaplarda beton ve tula tercih edilmesiyle ta ustal meslei yok olmaya yüz tuttu. çok az sayda kalan ta ustalar, zor artlarda mesleklerini sürdürmeye çalyor.

Karakoyun Mahallesinde dede meslei ta ustaln 35 yldr yapan Mahmut Selani, ta ustaln bir asr önce dedesi Zülfikar Selaniin bölgede tannan Ermeni asl ta ustas Kalostan örendiini söyledi.

Dede miras sanat babas Hasan Selaniin yannda 8 yandayken örenmeye baladn anlatan 48 yandaki Selani, bölgedeki birçok tarihi yapnn restorasyon çalmasnda görev aldn 1926 ylnda yaplan ve bir dönem vilayet binas olarak kullanlan, daha sonra ise Siverek Kaymakaml olan binann ailesi tarafndan yapldn ifade etti.

Selani, mesleinin yok olmamas için olu 23 yandaki Sedat Selanii yannda çaltrdn anlatarak yllar önce evlerde ta kullanld için ilerinin çok iyi olduunu fakat zamanla tercihlerin deimesiyle ilerinin bozulduunu ifade etti.

Meslekte sabrn çok önemli olduunu belirten Selani, Talara ekil veriyorum. Ailem bu meslei bir asrdr yapyor. Ben de meslein devam etmesi için oluma öretim. 12 yldr yanmda çalyor. Tonlarca arlktaki talar ekil vermek çok zor, bunun geleneksel yöntemelerle yapyorum. çou iimi el iiyle yapyorum ara sra ta kesmek için makinelerden yararlanyorum. Önceden makineler yokken çivi vard. Biz de çivi ile talar keserdik. Özellikle nahit talarna o çivilerle ekil veriyorduk. Bunu dedemden örendim. Dedem balyozla ta ikiye bölerdi. Ben de imdi ayn ekilde bölüyorum. 5 metrelik talar kesip çkaryorum. Talardan çeme, mangal, kürsü, klç ve bayrak gibi süs eyalarn yapyorum. Bunun yannda sipari üzerine 5 metrelik Türk Bayra Siverek T Tipi Kapal Cezaevi için çeme ve belediye için ise kayadan halk kürsüsü yaptm. diye konutu.

- Meslein kaybolmamas için destek bekliyor

mkan verilmesi takdirde mesleini gençlere öretmeye hazr olduunu dile getiren Selani, Bölgede bazalt ta çok. Bir zaman herkes evini tatan yapard. Son yllarda kimse fazla tercih etmiyor. Bu da iimize olumsuz yansd. Ben de yap yerine süs eyalar yapmaya baladm. Talara ekil vererek sanatm yapyorum. Dört yl önce bazalt tandan cumhurbakanl forsunu ve halk kürsüsü yaptm. Sanatn kaybolmamas ve yeni ustalar yetisin diye devletimizden yardm bekliyorum. ifadelerini kulland.

12 yldr babasnn yannda meslei örenen Sedat Selani de ta ustalnn zor, bir o kadar da hassas bir meslek olduunu belirtti.

Babasyla tonlarca arlktaki kayalara günlerce ekil verdiklerini aktaran Selani, Dedem babama, babam da bu meslei bana öretiyor. Ta ustal ailemizin meslei, nasip olursa ben de ileride çocuklarma öretmeyi düünüyorum. dedi.

Ana Sayfaya Git