Nesli tükenmek üzere!

Dünyada belirli yerlerde bulunan ve nesli tükenmeyle karşı karşıya olan "Fırat Kaplumbağaları" Dicle Nehrinde görüldü.

Haberler 22.07.2018 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede sadece Frat ve Dicle nehirleri ile onlarn ran, Suriye ve Iraktaki kollarnda bulunan yumuak kabuklu Frat kaplumbaalar, Dicle Nehrinde görüldü.

Frat kaplumbaalar, Dünya Doa ve Doal Kaynaklar Koruma Birlii (IUCN) tarafndan nesli tükenmekte olan türler arasna alnm durumda.

Kabuunun üzeri yumuak bir deri ile örtülü olan Frat Kaplumbaasnn üzeri lekesizdir. Ancak çok küçük ve belirsiz benekler bulunur. Dibi çamurlu göl ve nehirlerde, Anadolu, Suriye, Irak ve randa yaylmtr. Türkiyede Frat, Dicle ve bu nehirlerin kollarnda yaarlar.

Kabuu zeytin yeili deriyle kapl olan Frat kaplumbaalar bitki ve sebzeyle beslense de genel olarak etçil bir beslenme yapsna sahiptir. Yumuak kabuklu olmasna ramen saldrganlyla bilinir.

Aratrmaclar, Frat kaplumbaalarnn ayrca leçil hayvanlar olduklarn ve sklkla suda boulan hayvanlarn leleriyle beslendiklerini belirtmilerdir. En çok mart, nisan, mays, haziran, temmuz, austos ve eylül aylarnda görülen kaplumbaalarn yenilmek amacyla kesildiine dair kantlar da bulunmutur.

Frat kaplumbaalar kameralara yansd

Diyarbakrn Yeniehir ilçesine bal Güzelköy mezrasnda bulunan göletlerde de Frat kaplumbaalar hlen görülmeye devam ediyor.

lke Haber Ajans muhabirinin saatler süren ura ve bekleyiinin ardndan Frat kaplumbaalar kameralarmza yansd.

Her yl piknik yapmak ve balk tutmak için bu göletlere geldiini söyleyen Ali Gökalp, ilk defa böyle bir canl türüyle karlatn söyledi.

Gökalp, Havalar scak olduundan dolay hem serinlemek hem de balk tutmak için buralara geliyorum. Geçen hafta balk tutarken arkadalarla suda bir ey fark ettik. Tam olarak ne olduunu anlamadk. lk olarak belgesellerde gördüümüz bir canl türüne benzettik. Daha sonra bunun Frat kaplumbaas olduunu örendik. dedi.

Hatrlanaca üzere, Bismilin 10 kilometre güneydousundaki Kavuan höyük kazlarnda, yaklak 2 bin 500 yl öncesi, kesilip yenilmi 17 adet Frat kaplumbaasyla gömülmü bir kadn ve çocuun mezar bulunmutu. Hlen Diyarbakrn merkez Sur ilçesi çkale müzesinde sergilenen mezar ziyaretçilerin ilgi oda oluyor.

Ana Sayfaya Git