Nöbetci asker uyumaya gitmiş

6 PKK'lının firar ettiği cezaevinde, kuledeki nöbetçi asker uyumaya gitmiş, firar ortaya çıkmasın diye sayım tam denilmiş; güvenlik kameraları ve uyarlı tel devre dışa kalmış.

Haberler 07.03.2017 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR D Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinden, geçen yl 6 PKKl hükümlü ve tutuklunun firar etmesine ilikin 15 infaz koruma memuru ve 7 asker hakknda 6 aydan 30 yla kadar deien oranlarda hapis cezas istemiyle açlan davann iddianamesinde firarn olduu gün infaz koruma memurlarnn saym yapmadan tam mevcut bildirdii, firarn gerçekletii kulede nöbetçi olan askerin de ba ars nedeniyle koua uyumaya gittii belirtildi.

Türkiyenin en iyi korunan cezaevlerinden olan Diyarbakr D Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinden 5 Mart 2016 günü 6 PKKl hükümlü ve tutuklu firar etti. Olayla ilgili 3 infaz koruma memuru tutuklanrken, bunlardan Mahmut Uzunkaya 21 Haziran 2016 tarihinde Elaz E Tipi Kapal Cezaevinde intihar etti. Firar eden PKKl tervöristlerden bazlarnn 2013 ylnda Bingöl Cezaevinden kaçp, daha sonra yakalanarak Diyarbakr D Tipi Cezaevine nakledildii belirlenirken, örgüt yöneticisi Murat Karaylan firarilerin Kandilde bulunan kamplara ulatn açklad.

6 AY- 30 YIL ARASINDA HAPS STEM

Firar olayna ilikin 2si tutuklu 15 infaz koruma memuru ve 7 asker hakknda yürütülen soruturma geçtiimiz günlerde tamamlanan ve mahkemece kabul edilen iddianamede, 14 üphelinin Görevi kötüye kullanma suçundan 6 aydan 2 yla kadar, 6 üphelinin Dikkat, özen yükümlülüüne aykr davranma sonucu kaçmaya neden olma suçundan 6 aydan 3 yla kadar, 2 üphelinin ise Hükümlü olan kiinin kaçmasn salama suçundan 30 yla kadar hapisle cezalandrlmalar istendi.

5 AIRLATILMI ÖMÜRBOYU HÜKÜMLÜSÜ

Olay günü saat 08.30da H Blok nöbetçisinin olay bildirmesi üzerine 6 kiinin firar ettiinin ortaya çkt belirtildi. Yaplan kontrolde Silahl terör örgütüne üye olma suçundan tutuklu Ramazan Aslan, arlatrlm ömürboyu ve 38 yl 32 ay cezaya hükümlü Devrim Kavak, 2 kez arlatrlm ömürboyu ve 135 yl 23 ay cezaya hükümlü Osman Klç, arlatrlm ömürboyu ve 25 yl 14 ay cezaya hükümlü Ula Arslan, arlatrlm ömürboyu ve 14 yl 6 ay cezaya hükümlü Beir Arcagök ile arlatrlm ömürboyu ve 31 yl 18 ay cezaya hükümlü Diyar Kaydunun firar ettiinin tespit edildii belirtilen iddianamede, tüm aramalara ramen bulunamayan 6 kiiden 4ünün terör örgütü PKKnn Kandil kampnda ortaya çktna dair medyada haber yapld kaydedildi.

DUYARLI TEL ALARM VERMED M?

ddianamede, yüksek güvenlikli olan ve istisnalar dnda sadece terör örgütü mensuplarnn barndrld bir ceza infaz kurumundan 6 kiinin nasl firar ettiine de yer verildi. 6 kiinin akam saymndan sonra havalandrma avlusuna açlan oda kaplarnn kilitlenmemesini frsat bilerek kaç plan yaptn belirten savc, firarilerin çaraflardan hazrlad ipleri, dikenli tellerin bal olduu demirlere takarak avlu duvarna trmandklarn ifade etti. 6 kiinin daha sonra duvardan inip, 25 metre uzaklktaki duyarl tel engeline kadar süründüünü vurgulayan savc, firarilerin burada duyarl teli kestiklerini belirtti. Duyarl telin alarm vermesi gerekirken, her naslsa vermediini belirten savc, gergin olmas gereken tellerin esnemesi nedeniyle rüzgarl havalarda sürekli alarm vermesi nedeniyle, personelin çalan alarm hava artlarna balayarak duyarsz kalm olabileceini kaydetti.

FRARIN YAPILDII KULEDE ASKER YOKTU

Firarilerin duyarl tel engelini bertaraf ettikten sonra, sürünerek 25 metre ilerideki 3 nolu nöbet kulesine ulatn belirten savc, nöbet tutmas gereken askerin kulede olmadn ifade etti.

Kulenin sa ve solundaki 2 ve 4 nolu kulelerdeki nöbetçi askerler ile kamera odasndaki görevlilerin firarileri fark etmediini belirten savc, firarilerin bundan istifade edip içlerinden birini nöbet kulesine çkardn, bu kiinin içeriden kule kapsn açp, dier firarileri içeri aldn, firarilerin çaraftan yapma iplerle son engel durumundaki ihate duvarn da aarak, firar eylemini tamamladklarn kaydetti. Firar olaynn, firarilerin kusursuz plan yapmas ve anslarnn yaver gitmesiyle izah edilemeyeceini belirten savc, üphelilerin kast veya kusurlu davranlar olduu kanaatine varldn kaydetti.

Tutuklu gardiyanlar C.D. ve R.Dnin firarn yaand H blokta nöbetçi olduunu belirten savc, sabah saymnda 2 koutan 6 kii firar etmesine ramen, üphelilerin mevcudun tam olduunu bildirip, saym tutana düzenlediini kaydetti.

NÖBETç ASKER KOUA GDP UYUMU

D güvenlikten sorumlu jandarma personelinin de kusurlu olduunu ve 3ü rütbeli 7 asker hakknda soruturma izni verildiini ifade eden savc, firarn gerçekletii 3 nolu kulede nöbette olmas gereken jandarma er .D.nin, nöbetçi yoklamas alndktan sonra ba ard için kimseye haber vermeden koua gidip uzandn ve uyuyakald için nöbet tutmadn belirtti.

Firar olaynn .D.nin nöbetini tutmad 3 nolu kuleden yapldna dikkat çeken savc, nöbetçilerden sorumlu 3 rütbelinin de aralarnda bulunduu 7 askerin cezalandrlmasn istedi.

Ana Sayfaya Git