Noterliklerde parmak iziyle kimlik doğrulama sisteminin pilot uygulaması başladı

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül: "Haksızlığa son vermek adına çok önemli bir uygulama hayata geçiyor. Parmak iziyle kimlik doğrulama sistemi uygulamasını pilot olarak başlatıyoruz"

Haberler 10.09.2021 - 11:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Adalet Bakan Abdulhamit Gül, sahtecilik ve dolandrcl önlemek için pilot uygulamas balatlan kimlik dorulama sisteminin, 2022de tüm noterliklerde hayata geçirilmesinin planlandn söyledi.

Noterliklerde kimlik sahteciliini önlemek amacyla parmak iziyle kimlik dorulama sisteminin uygulanmas için çalma balatld. çalma kapsamnda, Ankarada 7, 12, 43, 61, 71 ve 74. noterlikler pilot olarak seçildi.

Adalet Bakan Gül, Keçiören ilçesindeki Ankara 74. Noterliinde sistemin tantmn yaparak ilk örnek uygulamay yerinde takip etti. lk örnek ilem, Ankara 74. Noteri Hayrünnisa Zerenin T.C. kimlik kart ve parmak iziyle yapld.

- Noterliklerde hakszla son vermek adna çok önemli bir uygulama

Adalet Bakan Gül, basn mensuplarna yapt açklamada, bugün noterlik hizmetleriyle ilgili çok önemli bir pilot uygulamaya ahit olduklarn söyledi. Noterlik hizmetlerinin vatandalar için güvenli bir sistem anlamna geldiini belirten Gül, öyle devam etti:

Noterlikte vatandalarmz baz i ve ilemlerde maduriyetlere maruz kalabiliyordu. Kötü niyetli baz kiilerin ilemleri, uygulamalarnda vatandalarmzn mali ya da hukuki birtakm sorunlar yaadna ahitlik ediyorduk. Özellikle tüm bu uygulamalara, hakszla son vermek adna çok önemli bir uygulama hayata geçiyor. Yeni kimlik kartlarmzda çip uygulamas var biliyorsunuz, burada parmak iziyle kimlik dorulama sistemi uygulamasn pilot olarak balatyoruz.

Sistemin hzl ve güvenli bir ekilde kimlik dorulamas yaptn dile getiren Gül, Pilot olarak balayan bu uygulamann, 2022de tüm noterliklerde hayata geçmesini bekliyoruz. Tüm bu uygulamalarla güvenli ve hzl bir ilem süreci yaplm olacak. dedi.

Noterliklerde geçen yl güvenli ödeme sisteminin uygulamaya alndn hatrlatan Gül, bu sistemle sözlemenin iki tarafnn güvenli bir ekilde ilemini yaptn anlatt. Bakan Gül, noterlik sistemini daha fazla güçlendirmek istediklerini vurgulayan Noterlik ilemleri ne kadar güvenli olursa mahkemelere giden ihtilaflar, vatandalarmzn dier vatandala ihtilaf daha da azalr. dedi.

Noterliklerde parmak iziyle kimlik dorulama sisteminin uygulanmaya balamasnn çok deerli olduunu ifade eden Gül, vatandalarn iini kolaylatran güvenli ilemlerin artmasna yönelik admlar atmaya devam edeceklerini bildirdi.

- Kimlik güvenliini bu ekilde salam olacaz

Türkiye Noterler Birlii Bakan Dursun Cin ise test çalmalar için 18 noterlie ilgili cihazlar kurduklarn aktararak çalmalarn baarl bir ekilde sürdüünü söyledi. Sistemi, dier noterliklere de yaygnlatracaklarna iaret eden Cin, bu sayede sahte kimlikle ilem yaplmasnn önüne geçileceini kaydetti.

Ana Sayfaya Git