Nüfus artı israf arttı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yapılan çalışmada 2050 yılında dünyada 300 milyon insanın açlıkla mücadele etmek zorunda olacağını ortaya koydu. Dünya nüfus artışı ve iklim değişikliği nedeniyle günümüzde daha dikkat çeker hale gelen ‘sürdürülebilir beslenme’ hakkında açıklamalar yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Ayşe Huri Özkarabulut, “Dünya çapında artan nüfus ve gıda israfı gelecek nesiller için büyük bir tehdit oluşturuyor” dedi.

Haberler 02.04.2021 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sürdürülebilir beslenmenin güvenilir, salkl, besleyici ve çevresel etkisinin düük olmas gerektiini ifade eden Beslenme ve Diyetetik Uzman Dr. Ör. Üyesi Aye Huri Özkarabulut, Bu beslenme tarz ekonomik, herkesin ulaabildii, kültürel açdan benimsenebilir, adil, gda güvenliine katks olan ve nesillerin devam edebilmesi için elzem olan yaam eklidir. Deien beslenme ekilleri ihtiyacmz olan protein miktarndan çok daha fazlasnn tüketilmesine neden olmaya balamtr diye konutu.

DÜNYA ORTALAMASI 68 GRAMA ULATI

Salkl bir yetikinin tüketmesi gereken 56 gram protein snrnn 2009 itibari ile aldna dikkat çeken Dr. Özkarabulut, Dünya ortalamas 68 grama ulat. Dünya Kaynaklar Enstitüsü 2016, Sürdürülebilir Gda Gelecei için Beslenme eklini Deitirmek raporuna göre; tüketicilerin beslenme seçimlerindeki küçük deiimler, çevre problemlerinin azalmas ve tarmsal kaynak kullanm gibi büyük etkiler oluturabilir ifadelerini kulland.

BTKSEL PROTEN KAYNAKLARINI TERCH EDN

Yeterli ve dengeli beslenilmesi gerektiini belirten Dr. Özkarabulut, u önerilerde bulundu:

Hayvansal kaynakl proteinlerin (yumurta, et, süt) yerine bitkisel protein kaynaklarn tercih edin. Günde en az 5 porsiyon sebze meyve tüketmeye özen gösterin. Baklagillerin, tam tahllarn, fndk, ceviz veya badem gibi yal tohumlarn tüketimini arttrn. Sürdürülebilir balkçlk ile avlanm balklar tercih edin. Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketin. Salkl bir yaam sürmek içinde, ideal kiloya inin. Beslenme alkanlnz sürdürülebilir olsun.

DYET PSKOLOJSNDEN çIKIN

Sürdürülebilir beslenme alkanl kazanlmas için diyet psikolojisinden çklmas gerektiine vurgu yapan Dr. Özkarabulut, Kendi salnz, hayatnz için bir eyler yaptnz düünün. Yemek için deil yaamak için öünlerinizi ayarlayn. Diyet size gün içinde ackma hissi yaatmamal. Diyette yasak olmaz, önemli olan ne kadar tüketildii ve ne sklkla tüketildiidir. Beslenme günlüü tutmaya çaln, gün içi besin takibi için en etkili yöntemdir. Yerel besinleri tüketmeye ve yerli üreticilerden alveri yapmaya özen gösterin. Satn aldnz besinleri doru koullarda saklayn. Hiçbir besini israf etmeyin. Besinlerin sularn veya sap, yaprak gibi ksmlarn deerlendirin diyerek sözlerine son verdi.

Ana Sayfaya Git