NUH GEMİSİNİN BİYOLOJİSİ

Şanlıurfa'da "Nuh'un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veri Tabanı Etkinliği" düzenlendi

Haberler 26.05.2021 - 00:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakan Yardmcs Fatih Metin, Türkiyenin hem budaygillerde hem baklagillerdeki biyoçeitlilik bakmndan dünyada ana vatan olarak kabul edildiini belirtti.

anlurfa Tarm ve Orman Bölge Müdürlüü bahçesinde düzenlenen, Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirlinin de video konferans yöntemiyle katld Nuhun Gemisi Ulusal Biyolojik çeitlilik Veri Taban Etkinlii etkinliinde konuan Metin, dünyada biyolojik çeitliliin azaldn ifade etti.

çeitlilik anlamnda en zengin ülkelerin banda gelen Türkiyenin envanterine yeni ürünler kaydettirdiini vurgulayan Metin, öyle konutu:

Türkiye, hem budaygillerde hem baklagillerde biyoçeitlilik bakmndan dünyada ana vatan olarak kabul ediliyor. Burada u an anlurfada 3 yeni örnek var. Birisi yabani siyez, budayn atas olarak da deerlendiriliyor, bu topraklarda yetiiyor ve gen kayna olarak koruma altna aldk. Yine bir tür yabani buday da korumaya aldk. Bugün kullanlan budayn ortaya çkmasnda temel rol oynayan bir çeit. Bir de farkl bir baklagili kayt altna aldk. FAO ile birlikte i birliini yürüttüümüz buday, arpa, mercimek nohut gibi temel besin kaynaklarmzn atalarn barndran anlurfa bozkrlarnn korunma projesine ilikin olarak da bozkrdaki biyolojik çeitliliin korunmas için ilgili kurumlarla bir i birlii protokolü yapyoruz.

FAODAN TÜRKYEYE TEEKKÜR

Birlemi Milletler Gda ve Tarm Örgütü (FAO) Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu da etkinlie katlmaktan duyduu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiyenin her anlamda çok zengin bir ülke olduunu anlatan Gutu, Bir yandan uzay ve yapay zekay kefettiimizi söylüyoruz ama bir yandan da yan bamzdaki bir eyi yeni kefettiimizi görüyoruz. Yeni türler ve keifler gerçekten bizi çok artyor. Biyoçeitlilik anlamnda Türkiye Cumhuriyetine yapt ve doaya katklarndan dolay teekkür ediyorum. Türkiye pek çok biyoçeitlilie ilikin yapt çalmay sadece kendisi için deil ayn zamanda tüm dünya için de yapyor ve insanln hizmetine sunuyor. Bizler FAO olarak sizlerle beraber hareket etmekten ve i birlii yapmaktan onur duyuyoruz. diye konutu.

Konumalarn ardndan Metin ve Gutu, Tarm ve Orman Bakanl ile FAO i birliinde yürütülecek anlurfa Bozkr Koruma Stratejisi ve Eylem Plan Uygulama Protokolünü imzalad.

mza sonras Metin ve Gutu, tören alannda çocuklarla çevre farkndalna dikkati çekmek için uçurtma uçurup, yaral halde bulunduktan sonra tedavi edilen 3 ahini de doaya brakt.

Ana Sayfaya Git