"Nuh'un Gemisi" 3 boyutlu görüntülendi

Ağrı Doğubeyazıt'ta 60 yıl önce keşfedilen ve kutsal kitaplarda da anlatılan gemi şeklindeki oluşumun, Yeni Zelandalı jeofizikçi John Larsen ile Amerikalı bilgisayar mühendisi ve arkeolog Andrew Jones tarafından ilk kez 3 boyutlu görüntülenmesi, gerçekliği asırlardır merak konusu olan Nuh'un Gemisi ile ilgili bilim dünyasında yeni bir kapı araladı.

Haberler 15.11.2019 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Arnn Doubeyazt ilçesinde 1959 ylnda kefedilen gemi eklindeki oluumun, Yeni Zelandal jeofizikçi John Larsen ile Amerikal bilgisayar mühendisi ve arkeolog Andrew Jones tarafndan ilk kez 3 boyutlu görüntülenmesi, gerçeklii asrlardr merak konusu olan Nuhun Gemisi ile ilgili bilim dünyasnda yeni bir kap aralad.

Kutsal kitaplarda da varlndan söz edilen Nuhun Gemisi, kimilerine göre bir efsane kimilerine göre gerçeklii kantlanmay bekleyen bir olgu.

Nuhun Gemisini ilk kez Harita Yüzba lhan Durupnar, 11 Eylül 1959 ylnda Harita Genel Müdürlüünde Doubeyazt haritas üzerinde çalrken kefetti.

- lk inceleme raporu gizemini koruyor

Bu kefin ulusal gazete ve dergilerde yaymlanmasndan 9 ay sonra askeri yönetimden gerekli izinleri alan dünyann en önemli fotogrametri ve yer bilimcisi Ohio Üniversitesinden Prof. Dr. Arthur Brandenberger ile Washington Arkeolojik Aratrmalar Enstitüsünden Dr. George Vandeman, sveçli bir gazeteci ile Avrupal 3 i insan, Kiliseler Birliinin finans desteiyle Nuhun Gemisini incelemek için Doubeyazta geldi.

Heyet ve onlara bakanlk eden Durupnar, yaptklar inceleme srasnda köylülerden, ekip biçtikleri bir tarlayken 1945 ylnda bir toprak kaymas sonucu bu eklin ortaya çktn örendi.

Heyet, günler süren çalmann sonunda 8 sayfalk bir rapor hazrlad ancak Durupnara yarm sayfalk uyduruk bir rapor verildi. Gemiden alnan parçalarn laboratuvar sonuçlar ise bir sr olarak kald.

- Walt Disneyden yatrm talebi

Disneyland 1955te Californiada hayata geçiren Walt Disney de bu keiften etkilenenler arasndayd. Farkl bir tema park için rotasn Doubeyazta çeviren Disney, Durupnara gönderdii mektubunda bu bölgeye 50 milyon dolar deerinde yatrm yapmak istediini belirtti.

Disney, mektubunda Nuh Peygamber, bütün dinlerin kabul ettii bir peygamber. Ülkeniz bütün insanln ziyaret merkezi olur. diyordu.

Fakat o tarihlerde Türkiyenin içinde bulunduu siyasal ve sosyal durum nedeniyle Disneyin hayali gerçekleemedi.

- Ara Güler ilk fotorafn yaymlad

Nuhun Gemisinin ilk fotorafn çekme ve dünya kamuoyu ile paylama erefi ise dünyaca ünlü foto muhabiri Ara Gülere nasip oldu. Erzurumdaki 3. Ordu Komutanlndan kendisine tahsis edilen askeri uçakla gökyüzünden Nuhun Gemisini çeken Güler o an yllar sonra, Eer bu, Nuhun Gemisinin izi ise bu aada Allah görmek gibi bir eydir. diyerek tanmlad.

lk bilimsel aratrma, kefediliinden 26 yl sonra Erzurum Atatürk Üniversitesinden Dr. Salih Bayraktutan ile Amerikann en büyük yer ve uzay bilimleri aratrma merkezi olan California Üniversitesi bünyesindeki Los Alamos Ulusal Laboratuvarndan bilim insanlar tarafndan ortaklaa yapld.

Babakanlk desteiyle gerçekletirilen bu çalma sonucunda, yer alt radar görüntülerinde gemi gövdesi ilk kez tespit edildi ve 80 sayfalk bilimsel rapor hazrland.

Raporda, Yer altnda bulunan bu gövde için Gemi gövdesi deildir. denilemeyecek bulgular elde ettik. Bu yer altndaki kütlenin gemi olma ihtimali yüksektir. K gelmeden derinlemesine arkeolojik kaz çalmalarnn bir an önce balatlmas gerekmektedir. denildi.

Hazrlanan raporun ardndan daha detayl çalmalar yaplmasa da kutsal kitaplardaki ölçülere birebir uyan gemi izinin bulunduu alan, Bayraktutann giriimiyle 1. derece ST alan ilan edildi.

- Belgeseli yank uyandrd

Nuhun Gemisinin ekilsel varl, üzerinde çok fazla aratrma yaplmasa da aradan geçen yllara ramen merak uyandrmaya devam etti.

Bu gizemin peinden gidenlerden biri de belgeselci Cem Sertesen oldu. Baka bir belgesel çekimi için gittii Doubeyaztta Nuhun Gemisini ilk kez 10 Austos 1995te gören Sertesen, yapaca belgeselin fitilini o gün ateledi.

lhan Durupnar, Ara Güler, Muazzez lmiye ç ile röportajlar yapan Sertesenin bu belgeseli izleyiciyle buluturmas 22 yln ald. Belgesel, 2017 ylnda 9. TRT Belgesel Ödüllerinde 750 film arasnda en iyi on film arasna girme baarsn gösterdi.

Belgeselin merak uyandran hikayesini Ar l Kültür ve Turizm Müdür Yardmcs Erkan Köseda ile kaleme alan Sertesen, Nuhun Gemisi Asrn Kefi kitabn okuyucuyla buluturdu.

Bu kitabn ardndan bilimsel raporlarn ve makalelerin de yer ald Hepimiz Ayn Gemideydik adl kitap raflardaki yerini ald. Sertesenin belgeseli ile kitaplar, bölgeye dikkatleri yeniden çekti.

- Yer alt görüntüleri ilk kez AAda

Cem Sertesen, bilimsel çalmalar nda yapmna devam ettii Nuhun Gemisi-2 belgeselinin en önemli bölümünü oluturan aratrmann görüntülerini AA ile paylat.

Amerikal bilgisayar mühendisi ve arkeolog Andrew Jones, henüz 17 yanda üniversite örencisiyken izini sürmeye balad Nuhun Gemisinin 3 boyutlu görüntüsünü, Yeni Zelandal jeofizikçi, corafyac akademisyen ve ayn zamanda yer alt görüntüleme uzman olan John Larsen ile kayt altna almay baard.

2014 ylnda iki hafta süren ölçümlerin ardndan 3 ylda tamamlanan aratrma ile yer altndaki gemi gövdesi 3 boyutlu tespit edildi.

Bu çalmay bamsz olarak yürüten bilim insanlar, elde ettikleri verileri ve görüntüleri, ikinci belgeselinde kullanmas için Sertesene verdi.

Jones, belgesel için verdii röportajnda, 2014 ylnda bölgeye Yeni Zelanda ve ABDden bir ekip olarak geldiklerini, Nuhun Gemisi izinin altnda ne olduunu göstermek için elektrik akm kullanan bir cihazla alan taradklarn söyledi.

Birkaç yl sonra görüntüleri iledikten sonra bu 3 boyutlu görüntünün ortaya çktn anlatan Jones, unlar aktard:

Bu görüntü Nuhun Gemisinin yer altnda bulunan görüntüsünün gerçek verileridir. Bu görüntüler ne sahtedir ne de bir simülasyondur. Bu görüntü topran altnda gömülü olan geminin tamamn gösteren gerçek veridir.

Konunun uzman her bilim insan bu çalmay yapabilir ve bizim ulatmz bu sonuca ulaabilir. Bu yap evet bir gemi, ama Nuhun Gemisi diyebilmek için daha erken. çok kapsaml çalmalar yapmalyz. Bu da ancak, üniversitelerin ve Türk devletinin destei ile olabilir.

- Bu çalma, bilim çevresini harekete geçirmek için yapld

Sertesen, son bilimsel çalmaya ilikin AA muhabirine yapt açklamada, Amerikal ve Yeni Zelandal bilim insanlarnn üç yllk çalmann ardndan o izin, yer altndaki fotorafn ortaya çkardn söyledi.

Yabanclarn Nuhun Gemisine çok deer verdiini dile getiren Sertesen, sözlerine öyle devam etti:

Bilim insanlar, 150 metre uzunluunda 50 metre geniliindeki izin üzerine kar kar yerletirdikleri kablolarla, yer altna elektrik sinyalleri göndererek on binlerce veri toplad. Sonuçta yer altndaki 3 boyutlu görüntü ortaya çkt. Bilim insanlar bu çalmay, bilim çevresini harekete geçirmek için yapt.

- Heyelandan korunmas lazm

Nuh Tufannn henüz yann bulunamadn hatrlatan Sertesen, jeofizikçilerin O bölgede (Nuhun Gemisi) yaplacak aratrmada, biyopsi gibi parçalar alnarak tohumlarn, bitkilerin yann tespitinin yaplmas yönünde açklamalarda bulunduklarn anlatt.

Sertesen, sözlerine öyle devam etti:

Nuhun Gemisinin içini çok merak ediyorum. Yer altndaki gemi görüntüsünün içinde neler var? çünkü bilim insanlar geminin üç katn tespit ettiklerini söyledi.

Bilim insanlarnn bir ksm da Sakn dokunulmasn, bölgede heyelan devam ediyor. diyor. Öncelikle bu eklin heyelandan korunmas lazm. çünkü ekil bozulursa, iin esprisi kalmyor. Oraya vurulacak her kazma, her kürek, bunun kalbine saplanacak hançerdir.

Ana Sayfaya Git