Nükleer silahlar kadar tehlikeli

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Alkan, "Siber saldırılar ülkeler için nükleer silahlar kadar tehdit oluşturmaya başladı. Bütün kişi, kurum ve kuruluşların, devletin ciddi bir siber güvenlik savunma gücü alt yapısı oluşturması gerekir." dedi.

Haberler 26.10.2016 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Alkan, bireysel, kurumsal ve ulusal düzeyde siber güvenliin salanmas için önlemlerin yüksek seviyede tutulmas gerektiini söyledi.

21 Ekimde dünya genelinde görülen siber DDoS saldrlarnn siber güvenliin önemini bir kez daha ortaya koyduuna iaret eden Alkan, DDoS saldrlar alan ad sunucularnn hizmet verememesine, bunun sonucunda da birçok servis ve sistemlerin hizmet d kalmas demektir. Bata sosyal medya uygulamalar olmak üzere bütün kurum ve kurululardaki sistemlerin bir anlamda çalmamas, hizmet d kalmas anlamna geliyor. bilgilerini verdi.

Internet of Things (Nesnelerin interneti balnn dünya sanal sistemleri için sunaca faydalarn yannda riskleri de beraberinde getirdiini anlatan Alkan, Günümüzde internete bal cihaz says 5 milyar civarnda. 2020 ylnda bu say 50 milyar bulacak. DDoS saldrlarnda sadece bilgisayar türü bilgi ilem araçlar kullanlmad internete bal bütün akll cihazlar kullanld. Akll ev diye tabir ettiimiz gelimi sistemlerin içinde internete bal nesneler de hedef alnd. Saldrnn boyutu çok daha büyük ölçekte geliti. diye konutu.

Alkan, evlerdeki elektrikli ev aletleri dahil internete bal ne kadar akll cihaz varsa bunlarn da siber saldrlarnda kullanlabilecei uyarsnda bulunarak, kullanclarn farkndalk seviyesinin artmas gerektiini söyledi.

- nternete bal cihaz says ne kadar artarsa internet güvenlii bir o kadar azalyor

Akll evlerle akll binalarn içindeki cihazlarn cep telefonlaryla uzaktan kontrol edilebildiini aktaran Alkan, kötü niyetli güçlerin bu cihazlar ele geçirerek kötü amaçla kullanlabildiini kaydetti. Alkan unlar söyledi:

nternete bal cihaz says ne kadar artarsa internet güvenlii bir o kadar azalyor. Risk de bir o kadar artyor. Modern süreçte cep telefonlarmzdan kombileri, klimay, ocaklar kontrol edebiliyoruz. ifreler ve kurgulanan güvenlik aamalar titizlikle yürütülmezse evlerimizde, i yerlerimizde, önemli kurumlarmzda çok büyük maduriyet yaanabilir.

Siber saldrlar neticesinde görülebilecek felaket senaryolarna ilikin Alkan, 31 Mart 2015te Türkiye genelinde yaanan elektrik kesintisini hatrlatt.

Siber saldrlarn risklerin korkunç boyutlara ulaabileceini anmsatan Alkan, Kamu kurumlarnda ve finansal sistemde bir günlük internet kesintisinin nelere mal olabileceini düünün. Su ebekeleri, baraj kapaklar, enerji sistemleri, doalgaz altyaplar, enerji nakil hatlar, petrol boru hatlar, bankaclk-finans sistemleri, internet iletiim alt yaplar, hava alanlar Bütün bunlar kritik altyap olarak nitelendirilen alanlar. Tüm idareciler bu farkndala ulamal. deerlendirmesini yapt.

- ABD ve çin siber saldrmazlk anlamas imzalad

Alkan, siber saldrlarn kii veya örgütlerin bilinçli ve sistemli saldrlarndan olutuunu anlatarak, Saldr belirli bir devlete kar yaplyorsa örnein; ABDye kar yaplyorsa, Türkiyeye kar yaplyorsa buna siber sava deniliyor. Artk devletler devletlere kar da yapabiliyor siber saldrlar. Devletler bu saldrlar için özel taeronlar tutabiliyor. Bu alandaki örgütler, ebekeler bu saldrlar yapabilmekte. Tek bana bir kii yapabildii gibi bir grup da yapabiliyor. ifadelerini kulland.

Dünyada souk savan siber versiyonunun yürürlükte olduuna iaret eden Alkan, NATOnun siber saldrlar konvansiyonel silahlarla yaplan saldrlar gibi sava sebebi kabul edeceini açkladn hatrlatt.

ABD ile çin Savunma Bakanlarnn siber saldrmazlk anlamas imzaladn belirten Alkan, geçmite nükleer saldrmazlk anlamalarnn imzalandn hatrlatt.

Alkan, öyle konutu:

Siber saldrlar ülkeler için nükleer silahlar kadar tehdit oluturmaya balad. Dolaysyla kiisel anlamda risk altndayz, kurumsal anlamda risk altndayz, ülkesel anlamda, devlet olarak risk altndayz. Bütün kiilerin, kurum ve kurulularn, devletin ciddi bir siber güvenlik savunma gücü altyaps oluturmas gerekir. Türkiye bu konuda ciddi ekilde savunmaszdr. Bir an önce siber savunma güçlerini oluturmas lazm. Siber ordularn oluturmas lazm, kurumsal yaplanmalarn tamamlamas lazm, aksi takdirde ayn tehlikeler Türkiye için geçerlidir.

- Üç harf atlamal Sezar ifresi kullanlabilir

Bireysel kullanclarn ifre belirlemelerinde üç harf atlamal Sezar ifresi gibi özgün metotlara bavurabileceini aktaran Alkan, sözlerini öyle sürdürdü:

Günümüzde akll cihazlar, interneti kullanmayn dememiz mümkün deil. Yeni dünya düzeninin realitesi budur. Bu risklerle birlikte yaamay örenmeliyiz. Evimizde i yerlerimizde interneti kullanarak yaptmz tüm ilemlerimizin güvenlik altyaplarn dikkatle oluturmalyz.

Kiisel anlamda da sosyal medya ve internet kullanrken zorunlu kalmadmz sürece her aplikasyonu indirmememiz gerekli. Kullandmz sitelerin sahte siteler olmadna dikkat etmeliyiz. Bilinçli kullanc davranlar sergilememiz lazm. Sadece harf ve rakam yerine iaretleri de barndran ifreler seçin. Her ey kullanc ifreleriyle balyor. Hepimizin onlarca ifresi var, bu malum E-mail ifrenizi App Store ifresi ya da Twitter ifresi olarak belirlememeye çaln. Kendinizce ifreyi ifreleyen metotlar gelitirin.

Ana Sayfaya Git